Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.7°C15.4°C
2 BF 86%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.0°C13.3°C
4 BF 81%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C12.0°C
3 BF 82%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
18 °C
16.0°C18.8°C
5 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
10 °C
9.9°C10.7°C
3 BF 100%
Συνεργασία και συναντήσεις με τον Θ. Πλεύρη παραδέχεται ο Ν. Μανιαδάκης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Συνεργασία και συναντήσεις με τον Θ. Πλεύρη παραδέχεται ο Ν. Μανιαδάκης

Σύμφωνα με πληροφορίες κατά την εξέταση του μάρτυρα στην Προανακριτική ο Νίκος Μανιαδάκης υποστήριξε αναφορικά με τον Δεσταμπασιδη: "Η Νοβαρτις τον απέλυσε λίγο πριν ξεκινήσει η έρευνα. Δεν κατατάσσω τον Δεσταμπασιδη στους αξιόπιστους μάρτυρες καθώς έχει υπάρξει δική του υπόθεση εντός της εταιρείας".

"Πριν ενταχθώ στο προγραμμα προστασίας έψαξαν αν έχω τις προϋποθέσεις . Αν μπορώ να ενταχθώ ή όχι. Όφειλε η κυρία Τουλουπακη να πράξει το ίδιο και για τους άλλους μάρτυρες".

"Στην πορεία κι επειδή έβλεπα μαρτυρίες αναξιόπιστες, έπισημανα αυτά τα πράγματα στην Τουλουπακη. Στην περίπτωση Βουλκίδη κι ενώ υπήρχαν καταγγελίες εις βαρος του Δεσταμπασιδη , δεν κλήθηκε ο Βουλκιδης".

Απαντήσεις του κ. Μανιαδάκη στους βουλευτές -τριες:

Αυγέρη: Λόγω της εμπλοκής σας έχουν δεσμευτεί οι λογαριασμοί σας. Τριακόσιες χιλιάδες ευρώ αν  δεν κάνω λάθος. Ζητήσατε και σεις αποδέσμευση;
Μανιαδάκης: Ναι.
Αυγέρη: Στο ντοκιμαντέρ της ελβετικής τηλεόρασης είπατε ότι όποιος καταθέσει εναντίον μου θα τον σκοτώσω;
Μανιαδάκης: Ναι, αλλά η απάντηση οφείλεται στον εκνευρισμό μου γιατί με βιντεοσκοπούσαν χωρίς να το γνωρίζω.
Ερώτηση: Γνωρίζεστε με τον κ. Πλεύρη;
Μανιαδάκης: Ναι, συνεργαστήκαμε στο Υπουργείο Υγείας. Έχουμε συναντηθεί πολλές φορές.
Μανιαδάκης: Την πρωτη φορα που μου ασκήθηκαν πιέσεις εξαιτίας της Κελεση η εισαγγελεας μου ειπε ποια ειναι η επαπειλούμενη ποινή. Μου ειπώθηκε επισης οτι θα βγω απο το προγραμμα γιατι οι αλλοι μάρτυρες έδωσαν πιο σημαντικά στοιχεια. Και εγω ειπα στους εισαγγελείς οτι αυτα που λέγανε εναντιον μου οτι ηταν ψέμματα. Τελικα ομως η μάρτυρας αλλαξε την κατάθεση και παρέμεινα στο προγραμμα. Στη συνέχεια υπήρχαν πιέσεις..

Κώτσηρας: Απο ποιον;

Μανιαδακης: Απο την κυρια Τουλουπάκη. Με πίεζε να δωσω στοιχεια. Με ρωτούσαν αν ευσταθούν αυτα που έγραφαν οι εφημερίδες για τον κ.Στουρναρα, τον κ.Γεωργιαδη και τον κ.Σαμαρα. Εγω τους ελεγα οτι δεν μπορω να παραδεχτώ οτι ηταν παράνομες πράξεις γιατι δεν ηταν.
Κώτσηρας: Ποιος σας καλούσε να καταθέσετε στο διαμέρισμα της Μιχαλακοπούλου;

Μανιαδακης: Οι εισαγγελείς ειδοποιούσαν την αστυνομία και οι αστυνομικοί μας ειδοποιούσαν απο το τηλεφωνο που μας έδωσαν.

Κώτσηρας: Εκτος απο το διαμέρισμα τη ΓΑΔΑ και την εισαγγελια βρισκόσασταν και αλλου;

Μανιαδακης: Κάποιες φορες συναντηθήκαμε και σε αυτοκίνητο με αστυνομικους μονο. Μας ειδοποιούσαν βρισκόμασταν μας έλεγαν κατι και τελος

Κώτσηρας: Στις συναντήσεις με εισαγγελείς στη Μιχαλακοπούλου υπήρχαν γραμματείς;

Μανιαδακης: Οχι ποτε. Ουτε αστυνομικοί.

Ο Μανιαδάκης απαντώντας σε ερώτηση για την εμπλοκή του στην υποθεση: "Για να βρίσκομαι εδώ έχω κάνει λάθη αλλά είχα εμπιστοσύνη στους θεσμούς και τη δικαιοσύνη. Νομίζω ότι δεν έχω το προφίλ του ανθρώπου που μεταφέρει λεφτά σε βαλίτσες."

Ε.Λιακούλη: Εχετε περιγράψει οσα ζήσατε σε αυτη την υπόθεση ως κινηματογραφική ταινία. Γιατι;
Μανιαδακης: Σας εχω περιγράψει τιποτε φυσιολογικό εδω; Ολα οσα ζήσει ειναι απίστευτα

Ε.Λιακούλη:Υπήρχε σκηνοθέτης;

Μανιαδάκης: Ναι. Πιστευω οτι υπήρχε συντονιστής.

Ε.Λιακούλη: Γιατι;

Μανιαδάκης: Γιατι ολα αυτα ή ηταν τρελοί και τα εκαναν ή ειχαν κάποιους λογους και τα εκαναν.

Ε.Λιακούλη: Οι τρεις εισαγγελείς σας έδωσαν την εντύπωση οτι ερευνούν τα πολιτικα πρόσωπα ή το σύνολο της υπόθεσης. Σας ρωτούσαν κατι αλλο εκτος απο τα πολιτικα πρόσωπα; Σας ρωτούσαν πχ για φάρμακα;

Μανιαδάκης: Με ρωτούσαν για πολιτικους. Επειδη τους γνώριζα

Ε.Λιακούλη: Ναι αλλα για τον κ.Λοβερδο τους είπατε οτι δεν τον ξέρατε. Συνέχισαν να σας ρωτούν ωστόσο;

Μανιαδάκης: Ναι συνέχισαν.

Ε.Λιακούλη: Στην επιτροπή σοφών πως μπήκατε;

Μανιαδάκης: Την ειχε συστήσει ο κ.Μοσιαλος και στη συνέχεια ηταν επικεφαλής ο κ. Άρης Σισουρας. Το εχω ξεκαθαρίσει οτι καμια σχεση με αυτη δεν ειχε ο Λοβέρδος. Και ουτε με τα φάρμακα ειχε σχεση η Επιτροπή αυτη.

Ε.Λιακούλη: Είπατε οτι συναντούσατε αστυνομικους σε αυτοκίνητο. Τους γνωρίζετε;

Μανιαδάκης: Ηξερα ενα ονομα μιας αστυνομικού, της Νίκης η οποια ηταν ο σύνδεσμος μου με την αστυνομία, αν ειναι αυτο το ονομα της. Επικοινωνούσαμε μεσω ενός κινητού τηλεφώνου που μου ειχε δωσει η αστυνομία. Και εχω κρατήσει τα τελευταια μηνυματα που ειχα λάβει.

Ε.Λιακούλη: Ποσες φορες συναντήσατε αστυνομικους σε αστυνομία;

Μανιαδάκης: Τρεις τεσσερις φορες. Η Νικη ηταν παντα εκει. Και μια φορα ηταν και ο Π.Μ. εκει, ο προϊστάμενος του τμήματος Προστασίας μαρτύρων.

Ε.Λιακούλη: Είπατε χθες οτι ο κ.Σαρακης σας τηλεφωνησε οταν γυρίσατε απο τη Βιέννη οπου πήγατε μυστικά. Πως το γνωριζε ο κ.Σαρακης;

Μανιαδάκης: Δεν ξερω. Παντως δεν ηταν γνωστό. Τοτε μου ειπε οτι ηταν λαθος μου να παω μόνος μου στις αμερικανικές αρχες. Μου ελεγε επισης να μην εχω εμπιστοσυνη στην ελληνική δικαιοσύνη και οτι μονο τους Αμερικανούς να εμπιστευομαι

Ε.Λιακουλη: Λάβατε και υπόσχεση αμοιβής;

Μανιαδακης: Ναι βέβαια. Υπήρχε οικονομικό κίνητρο.

Ε.Λιακούλη: Καταλάβατε εαν οι ελληνικές αρχες ειχαν σχεση με τον κ.Σαρακη; Ήξερε πράγματα;

Μανιαδάκης : Η αποψή μου ειναι οτι ειχε σχεση με την ελληνική δικαιοσύνη.
Ερώτηση Ραγκούση: Τελικά είπατε ψέμματα ότι ήσασταν καθηγητής στην Οξφόρδη;
Απάντηση Μανιαδάκη: Ναι, αλλά ήταν η αρχή της συζήτησης. με αιφνιδιάσατε, τα έχασα. Και μετά το διόρθωσα. Όπως είπα με αιφνιδιάσατε.
Ραγκούσης: Θέλω να ρωτήσω κ. Μανιαδάκη...εκείνη την ώρα παρεμβαίνει και διακόπτει ο Πλεύρης.
Ραγκούσης, απευθυνόμενος στον Πρόεδρο: αν το ξανακάνει θα ζητήσω να αξιολογηθεί ποινικά
Ραγκουσης: Συμφωνα με αυτα που μας καταθεσατε δηλωσατε 600.000 ευρώ εκείνη τη χρονιά (2011) και ότι  τα δηλωμένα  εισοδήματα σας  ήταν  2,5 εκατομμύρια ευρώ την περίοδο της κρίσης.
Απαντηση: Μάλιστα
Ερώτηση Ραγκούση: Είπατε ότι δεν συνεργαστήκατε με τον Ανδρέα Λοβέρδο όμως υπάρχει απόφαση και την καταθέτουμε ότι είχατε διοριστεί στην επιτροπή που είχε αναλάβει τις συζητήσεις με την τρόικα επί υπουργίας Λοβέρδου. Τι απαντάτε;
(ολιγόλεπτη παύση)
Απάντηση Μανιαδάκη: Ημουν πρόταση του Σαλμά!
Ερώτηση: Ως Μανιαδάκης  -και όχι ως Αναστασίου που δεν θέλετε να απαντήσετε- καταθέσατε στις αρμόδιες δικαστικές αρχές ότι την περίοδο 2010-11 οριστήκατε επί υπουργίας Λοβέρδου μέλος 11μελούς επιτροπής εμπειρογνωμώνων. επίσης τον Οκτώβριο 2010 οριστήκατε από τον Γ.Γ. του υπουργείου Υγείας Νικόλαο Πολύζο πρόεδρος επιτροπής εμπειρογνωμώνων. επίσης , σύμφωνα πάντα με τη δική σας κατάθεση, τον Φεβρουάριο του 2011 οριστήκατε πάλι από τον κ. Πολύζο ως υπεύθυνος για την μηχανοργάνωση των νοσοκομείων.
Απάντηση Μανιαδάκη: πιέστηκα για να τα πω...

ΜΑΝΙΑΔΑΚΗΣ-ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ

Κ.Καραγκούνης: Πείτε μας για τις καταθέσεις σας στους Αμερικανούς

Μανιαδάκης: Οι Έλληνες Εισαγγελεις με προέτρεψαν να συνεργαστώ με τους Αμερικανούς. Μου ειπαν οτι και οι αλλοι δύο μάρτυρες συνεργάζονται με τους Αμερικανούς. Ο κ.Ντζουρας μου κανονισε ραντεβου με εναν απο τους Αμερικανούς. Τον συνάντησα μόνος μου σε ένα γραφείο. Μετα οργανώθηκε το ταξίδι μου στη Βιέννη. Εκει εγω πηγα μόνος νου. Τα εισητηρια μου τα έστειλαν απο Αμερική και το ξενοδοχειο το έκλεισα μόνος μου. Το ξενοδοχειο συνδεόταν με την αμερικανική πρεσβεία με μια πόρτα εσωτερική και εκει κατεθετα, στην Πρεσβεία, για δυόμιση μερες.

Κ.Καραγκούνης: Ηταν σε γνώση των Ελλήνων εισαγγελέων οτι θα πηγαίνατε εκει;

Μανιαδάκης: Ναι ειχα ενημερώσει και επισης ήξεραν και τί κατέθεσα. Το ιδιο εγινε και με την κατάθεση μου στο Νιού Τζέρσει.

Ερ.: Ποια ήταν  η σχέση σας με τον κ. Πλεύρη;
Απ. Συνεργάστηκα μαζί του και επί υπουργίας Γεωργιάδη και επί Βορίδη. Είχαμε συναντήσεις περιοδικά με τον κ. Πλεύρη.  Και οι δύο υπουργοί είχαν πολλούς νομικούς συμβούλους και γίνονταν συναντήσεις για κάποιες αποφάσεις. Σε κάποιες από αυτές είχαν τον κ. Πλεύρη.
Ερ.: Δηλαδή;
Απ.: Για παράδειγμα τι ήθελε η Τρόικα κ.λπ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL