Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.7°C23.0°C
2 BF 66%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.6°C17.8°C
3 BF 84%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.5°C
5 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
29 °C
25.5°C28.8°C
4 BF 30%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
15.9°C19.1°C
5 BF 88%
Δριμεία κριτική του Αλ. Τσίπρα από το βήμα της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ / Αλ. Τσίπρας: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει αρχίσει να ρετάρει, βρίσκεται σε βέρτιγκο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δριμεία κριτική του Αλ. Τσίπρα από το βήμα της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ / Αλ. Τσίπρας: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει αρχίσει να ρετάρει, βρίσκεται σε βέρτιγκο

“Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη έχει αρχίσει να ρετάρει, βρίσκεται σε βέρτιγκο”. Απευθυνόμενος στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλ. Τσίπρας εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση της Ν.Δ. χαρακτηρίζοντάς την τελικά επικίνδυνη και παράγοντα αποσταθεροποίησης της χώρας με τους προβληματικούς χειρισμούς της στα εθνικά θέματα, μια “ανευθυνότητα που γεννά ανασφάλεια και εγκυμονεί σοβαρούς εθνικούς κινδύνους”.

Αιχμή της σφοδρής κριτικής του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ αποτέλεσε η ανεπίτρεπτη ανετοιμότητα, αδυναμία, αδράνεια στην εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης, ιδίως σε σχέση με τα ελληνοτουρκικά και τις τελευταίες εξελίξεις τουρκικής παραβατικότητας. Το δριμύ κατηγορητήριο Τσίπρα κατά Μητσοτάκη για το συνολικό “ξεχαρβάλωμα” της κυβέρνησης εστιάστηκε και στους χειρισμούς για το προσφυγικό - μεταναστευτικό, ενώ πολύ σκληρή ήταν και η επίθεση εναντίον του για το περιβόητο “επιτελικό κράτος” και την κάλυψη διορισμών για τους κάθε λογής “Διαματάρηδες”, παρά τις αδιάσειστες αποκαλύψεις που “ξηλώνουν” την προσπάθεια του πρωθυπουργού να εμφανίσει ως “αριστεία” τη δημιουργία κομματικού κράτους.

Ο Αλ. Τσίπρας σημείωσε ότι μέσα σε πέντε μήνες φαίνονται πολύ έντονα οι αδυναμίες και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι οικοδομεί “ένα σαθρό μοντέλο διακυβέρνησης”. Μίλησε για θλιβερή εικόνα “ασυντόνιστης, ξεκούρδιστης μηχανής”, για “εικόνα ανικανότητας”.

Σχολίασε ότι δεν εκπλήσσει το να καλύπτει “ψευδόμενους και απατεώνες υφυπουργούς ή διωκόμενους για σκάνδαλα συμβούλους και συνεργάτες ή να διορίζει παντού σε κρατικές θέσεις με κριτήρια αναξιοκρατικά και πελατειακής δοσοληψίας”. Όμως, υπογράμμισε, “το να χειρίζεται με τόση μεγάλη ανευθυνότητα κρίσιμα εθνικά θέματα ξεπερνά την ανοχή της κοινωνίας, ακόμα και της σιωπής ενός στρατευμένου μηχανισμού που υπηρετεί την κυβέρνηση στον χώρο της επικοινωνίας”.

Κυβέρνηση - παράγοντας αποσταθεροποίησης

Ειδικότερα ο Αλ. Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση για πολιτική “αδράνειας και κατευνασμού” απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα σημειώνοντας ότι “μόλις ανέλαβαν τη διακυβέρνηση, άρχισαν να κρύβουν κάτω από το χαλί τις εξελίξεις, την ένταση”, αντιδιαστέλλοντας αυτή την πρακτική με τη στάση και την ενεργητική πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική που ακολούθησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Υποστήριξε ότι η κίνηση της Τουρκίας με τη Λιβύη βρήκε την κυβέρνηση απροετοίμαστη και χωρίς σχέδιο διπλωματικής αντίδρασης, “απόλυτα αιφνιδιασμένη σε μια τέτοια εξέλιξη, που θα έπρεπε τουλάχιστον να είχε προβλέψει την πιθανότητα να συμβεί”. Αντίθετα “κατελήφθη από τον απόλυτο πανικό και άρχισε τις σπασμωδικές κινήσεις”, είπε, παραπέμποντας στο γεγονός ότι μια μέρα πριν από την κρίσιμη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν το ΥΠΕΘΑ έκανε διαρροή πως θα παγώσουν τα ΜΟΕ και μετά το διέψευσαν πηγές του Μ. Μαξίμου λέγοντας ότι τα ΜΟΕ θα συνεχιστούν.

“Υπάρχει κυβέρνηση, υπάρχει ΚΥΣΕΑ και πρωθυπουργός για να αποφασίσει ή ασχολείται μόνο με τα ρουσφέτια και η γνώση του περιορίζεται στο πώς θα καλύπτει τα ρουσφέτια στον κρατικό μηχανισμό και τους ψευδόμενους υπουργούς που παριστάνουν τους πτυχιούχους χωρίς πτυχίο και πώς να νομοθετήσουν υπέρ της διαφθοράς;”.

Λίγες ώρες πριν από τη συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο κάλεσε τον πρωθυπουργό να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να ζητήσει: “Να σταματήσουν οι προκλήσεις και η παραβατική συμπεριφορά. Να ανακληθεί αυτή η απαράδεκτη και νομικά ανυπόστατη συμφωνία με τη Λιβύη, που προσβάλλει τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας στον θαλάσσιο χώρο νότια της Κρήτης. Να τερματιστεί αυτή η παραβατική συμπεριφορά στην ΑΟΖ της Κύπρου. Να τηρηθεί με καλή θέληση και από τις δύο πλευρές η κοινή δήλωση Ε.Ε. - Τουρκίας”.

Υποβάθμιση των τουρκικών προκλήσεων

Επέκρινε έντονα τον Κυρ. Μητσοτάκη ότι, όταν ο ίδιος ως πρωθυπουργός συγκάλεσε ΚΥΣΕΑ τον Ιούνιο για να συντονιστεί η κυβέρνηση στο πώς θα αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που από τότε είχαν αρχίσει να εντείνονται, “μας κατηγορούσαν τότε ότι δραματοποιούμε δήθεν τις εξελίξεις”. Αντίθετα η τωρινή κυβέρνηση “εδώ και πέντε μήνες προσπαθεί να υποβαθμίσει τις τουρκικές προκλήσεις”.

Δεν άφησε ασχολίαστο το γεγονός ότι “ο Κυρ. Μητσοτάκης “έγινε ο πρώτος πρωθυπουργός που συναντήθηκε με τον Ερντογάν τον Σεπτέμβριο και δεν έθεσε το θέμα των προκλήσεων στο Αιγαίο” και η κυβέρνηση διαμήνυε ότι “η συνάντηση πήγε καλύτερα του αναμενομένου”. “Όλο το διάστημα η κυβέρνηση έκρυβε τις προκλήσεις, τις άφηνε αναπάντητες και δεν ζητούσε την επιβολή των κυρώσεων που πετύχαμε μαζί με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και ακολουθούσε πολιτική αδράνειας και κατευνασμού με το βλέμμα στραμμένο στις προσφυγικές ροές” τόνισε.

Χαρακτήρισε αποκορύφωμα αυτής της στρατηγικής τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου “που ευθέως συνέδεε τις προσφυγικές ροές με το Συριακό, αλλά και τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο”. Θύμισε ότι, όταν έθεσε το ζήτημα στον πρωθυπουργό, εκείνος τον είχε αποκαλέσει ψεύτη στη Βουλή, παρότι οι δηλώσεις αυτές ήταν υπαρκτές και μαγνητοσκοπημένες.

Επισήμανε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εγκαίρως τον προειδοποιούσε πως αυτή η πολιτική είναι λανθασμένη και καταστροφική, διπλά επιζήμια, “διότι και αχαλίνωτες θα γίνουν οι προκλήσεις και οι ροές θα ενταθούν”. “Ούτε μια στιγμή δεν σκεφτήκαμε, όταν είχαμε 5.000 προσφυγικές ροές την ημέρα, να πάμε ένα βήμα πίσω από τις εθνικές μας θέσεις για την υπεράσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων”.

Απουσία σχεδίου και στο προσφυγικό

Συνεχίζοντας την αποδόμηση της κυβερνητικής πολιτικής, καταλόγισε αλαλούμ και παλινδρομήσεις στην κυβέρνηση για το Προσφυγικό, σημειώνοντας ότι πορεύεται πέντε μήνες δίχως σχέδιο και με συγκρουόμενες στρατηγικές. Δηλαδή “από τη μία η στρατηγική που τονίζει την ευρωπαϊκή διάσταση του προβλήματος, που σέβεται τον άνθρωπο και το ευρωπαϊκό και Διεθνές Δίκαιο, που όμως αποδεικνύονται εδώ και πέντε μήνες ανίκανοι να υλοποιήσουν, με ορατά τα αποτελέσματα στα νησιά και την ενδοχώρα”.

Από την άλλη “η στρατηγική με την οποία κέρδισαν τις εκλογές, η ακροδεξιά ρητορική ότι ‘τους πρόσφυγες τους έφερνε ο ΣΥΡΙΖΑ’ και ότι ‘θα τους ρίξουμε στη θάλασσα’ ή ‘θα τους επιστρέψουμε στην Τουρκία’, τους ‘λαθροεισβολείς’, όπως είπε και ο κ. Σαμαράς”.

Όχι επιτελικό, αλλά "ετσιθελικό κράτος"

Ο Αλ. Τσίπρας παρατήρησε πως “παρά το γεγονός ότι υπάρχει μια πανίσχυρη μιντιακή και επικοινωνιακή ομπρέλα, η οποία έχει στηθεί, αυτή δεν μπορεί πια να κρύψει ούτε τα σκάνδαλα, ούτε την ανικανότητα, ούτε την ασυνεννοησία, ούτε και τη fake αριστεία”. Ο λόγος φυσικά για το “επιτελικό” κράτος...

Έκανε ειδική αναφορά στον Αντ. Διαματάρη και “στο δήθεν πτυχίο του από το Πανεπιστήμιο Columbia...” διερωτώμενος: “Τι αξιοπιστία μπορεί να έχει ένας υφυπουργός που λέει ψέματα για τους τίτλους σπουδών του; Ποιος πρωθυπουργός κρατάει έναν τέτοιο υφυπουργό; Μόνο ο κ. Μητσοτάκης, γιατί έτσι θέλει και μπορεί”, για να σχολιάσει ότι “ο κ. Μητσοτάκης έχει αναπτύξει όχι το επιτελικό, αλλά το ‘ετσιθελικό’ κράτος” και έχει επιβάλει σιωπητήριο στα ΜΜΕ.

Σημείωσε ότι η είδηση πως ο Αντ. Διαματάρης έχει σύμβουλο με κακουργηματική δίωξη για απιστία και απάτη στην ΕΑΒ σε οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ε.Ε. θα ανάγκαζε τον πρωθυπουργό να τον αποπέμψει. “Θα ιδρώσει, έστω τώρα, το αυτί του κ. Μητσοτάκη; Τι λέτε, πάμε ένα στοίχημα; Εγώ λέω όχι. Δεν θα ιδρώσει, γιατί έτσι θέλει και γιατί μπορεί” σχολίασε.

"Κομματικός στρατός της fake αριστείας"

Αναφορά έκανε και στην τοποθέτηση του Π. Κοντολέοντα, “ενός σεκιουριτά δίχως πτυχίο”, στην ΕΥΠ, γιατί, όπως είπε, έκανε εξυπηρετήσεις στον Κυρ. Μητσοτάκη, και σε εκατοντάδες άλλους διορισμούς, όπως του Κ. Πατέρα στο Νοσοκομείο Καρδίτσας.

“Αδέρφια, ξαδέρφια, φίλοι, δικοί τους δημοσιογράφοι, αποτυχόντες πολιτευτές, μέλη της Ν.Δ., της ΔΑΚΕ, της ΟΝΝΕΔ αποτελούν τον κομματικό στρατό της fake αριστείας που διοικεί αυτή τη στιγμή το κράτος”. Υπογράμμισε ότι το πρόβλημα είναι τελικά “ο ίδιος ο Μητσοτάκης, που έχει χτίσει μια κυβέρνηση ανίκανη μεν να διαχειριστεί με στοιχειώδη σοβαρότητα τα κρίσιμα εθνικά θέματα, αλλά πολύ ικανή στην πελατειακή δοσοληψία, στην αναξιοκρατία, στην πολιτική εξαπάτηση και στη διαπλοκή”.

Οικοδομούν “κράτος - οδοστρωτήρα”

Παράλληλα με όλα αυτά ο Αλ. Τσίπρας κατηγόρησε τον Κυρ. Μητσοτάκη ότι οικοδομεί ένα “κράτος - οδοστρωτήρα”, το οποίο καταλύει και κατακτήσεις που επανέφερε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και το κράτος δικαίου, ενώ εγκαθιδρύει την ανομία των ελίτ.

“Κατακτήσεις που κερδήθηκαν με κόπο, με συνεχή μάχη απέναντι στους θεσμούς, γκρεμίζονται μέσα σε πέντε μήνες όχι γιατί το ζητούν πια οι θεσμοί σε μία χώρα εκτός Μνημονίων, αλλά γιατί το ζητάει ο ΣΕΒ, γιατί το ζητούν οι φίλοι και χορηγοί του κ. Μητσοτάκη, προκειμένου να έχουν τις λιγότερες δυνατές υποχρεώσεις απέναντι στους εργαζομένους τους”.

Αναφέρθηκε ειδικότερα στην κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, της αρχής της ευνοϊκότερης ρύθμισης και της επεκτασιμότητας, στον ασφυκτικό περιορισμό του δικαιώματος μονομερούς προσφυγής των εργαζομένων στη διαιτησία, για να επισημάνει ότι δεν είναι τυχαίο πως τον Οκτώβριο καταγράφηκε από την Εργάνη ρεκόρ 18ετίας στις απολύσεις, με 126.000 χαμένες θέσεις εργασίας και αντιστροφή του δείκτη υπέρ της μερικής και εκ περιτροπής απασχόλησης.

Ούτε είναι τυχαίο, πρόσθεσε, που η Τράπεζα Πειραιώς προχώρησε στην απόλυση 24 υπαλλήλων σπάζοντας μορατόριουμ 40 χρόνων που ίσχυε στον πιστωτικό τομέα.

Την ίδια στιγμή, τόνισε ότι η κυβέρνηση πετυχαίνει τρεις ταυτόχρονους στόχους: “Πρώτον, δίνουν ασυλία στους τραπεζίτες για υποθέσεις απιστίας. Δεύτερον, δίνουν ασυλία στους εαυτούς τους, αφού μεταξύ των υποθέσεων για τις οποίες εξασφαλίζεται η ασυλία είναι και τα δάνεια των κομμάτων τους. Τρίτον, δίνουν ασυλία στους χορηγούς τους, αφού εδώ ανήκουν και τα θαλασσοδάνεια των μεγάλων ΜΜΕ”.

Κάλεσμα στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

"86 ασπίδες δημοκρατίας εντός κι εκτός Βουλής"

"Υπέρμαχοι των κοινωνικών και ατομικών δικαιωμάτων, που καταπατώνται με σχεδόν κάθε νομοσχέδιο που εισέρχεται για συζήτηση"

Μέσα σε αυτό το ζοφερό πολιτικό σκηνικό, όπως το περιέγραψε, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε τους 86 βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης να γίνουν “86 ασπίδες της δημοκρατίας μέσα στη Βουλή, υπέρμαχοι των κοινωνικών και ατομικών δικαιωμάτων, που καταπατώνται με σχεδόν κάθε νομοσχέδιο που εισέρχεται για συζήτηση”, αλλά και έξω από τη Βουλή.

Δηλαδή να εντείνουν τις προσπάθειες για να γίνουν το πιο διαδραστικό κομμάτι του νέου ΣΥΡΙΖΑ, ο “ιστός που συνδέει τον πολιτικό ΣΥΡΙΖΑ με τον κοινωνικό ΣΥΡΙΖΑ και να εκφράσουν τα λαϊκά στρώματα που ήδη πλήττονται από τις πολιτικές της κυβέρνησης”. “Για να γίνουμε ξανά η ελπίδα του κόσμου που μας στήριξε όλα τα προηγούμενα χρόνια, αλλά και αυτών που πολύ γρήγορα θα απογοητευτούν. Και ήδη έχουν αρχίσει να απογοητεύονται από τη σημερινή κυβέρνηση” είπε.

Με προτάσεις και τροπολογίες για τους απόδημους

Αναφερθείς στο ν/σ για την ψήφο των ομογενών, επί του οποίου θα έκανε αναλυτική ενημέρωση ο Γ. Κατρούγκαλος στη συνέχεια της συνεδρίασης, ο Αλ. Τσίπρας ανέφερε ότι “προκειμένου να υπάρξει διακομματική συναίνεση, κάναμε και υποχωρήσεις από την αρχική μας θέση, όμως το νομοσχέδιο που κατατέθηκε από την κυβέρνηση δεν ανταποκρίνεται ούτε στο αίτημα των Ελλήνων της διασποράς να εκλέγονται ούτε στην ανάγκη για διαυγή κατοχύρωση της συμμετοχής των Ελλήνων του εξωτερικού στην εκλογική διαδικασία”.

“Θα προσέλθουμε με συγκεκριμένες προτάσεις κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου, προτάσεις και τροπολογίες” διαμήνυσε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL