Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.0°C25.2°C
3 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.8°C25.4°C
2 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C21.6°C
4 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
0 BF 33%
Σήμερα η ονομαστική ψηφοφορία για κρίσιμα άρθρα / Ιδιωτικοποίηση της ενέργειας και επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σήμερα η ονομαστική ψηφοφορία για κρίσιμα άρθρα / Ιδιωτικοποίηση της ενέργειας και επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα

Στόχος της κυβέρνησης είναι «να ιδιωτικοποιήσει το σύνολο των επιχειρήσεων ενέργειας της χώρας» τόνισε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος σχετικά με το νομοσχέδιο για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ και την επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων στη ΔΕΗ.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι την «επικίνδυνη αποστολή» για πλήρη ιδιωτικοποίηση της ενέργειας στη χώρα μας έχει αναλάβει ο Κωστής Χατζηδάκης, γνωστός από την «επιτυχία» της δημιουργίας ιδιωτικού μονοπωλίου στις αερομεταφορές. Σήμερα θα διεξαχθεί η ονομαστική ψηφοφορία για κρίσιμα άρθρα του νομοσχεδίου που ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Δ. Τζανανακόπουλος κατηγόρησε τον υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος ότι κατέφυγε σε «ψέματα» προκειμένου να υποστηρίξει την πολιτική της κυβέρνησης στη ΔΕΗ και σημείωσε ότι στόχος της κυβέρνησης με ρυθμίσεις όπως η παράκαμψη του ΑΣΕΠ για τις νέες προσλήψεις είναι να δημιουργήσει στη ΔΕΗ πελατειακό δίκτυο, αλλά και να τη θέσει υπό «ισχυρό κομματικό έλεγχο». Πρόσθεσε ότι απώτερος στόχος της κυβέρνησης είναι να απαξιώσει και να υπονομεύσει τη ΔΕΗ πριν την πουλήσει φθηνά «στον επιχειρηματία εκείνον με τον οποίον θα καταλήξει στο πολιτικό και οικονομικό ντιλ».

"Μείωση του κόστος της ΔΕΗ για να σταθεί στον ανταγωνισμό"

Ο Κ. Χατζηδάκης υποστήριξε για πολλοστή φορά ότι η κυβέρνηση με τις παρεμβάσεις της «έσωσε» τη ΔΕΗ από την κατάρρευση κι ότι οι παρεμβάσεις στα τιμολόγια ήταν «ουδέτερες» για τους καταναλωτές. Ισχυρίστηκε ότι η συμπίεση των δικαιωμάτων των εργαζομένων της ΔΕΗ είναι απαραίτητη προκειμένου η εταιρεία να αντεπεξέλθει στον ανταγωνισμό των ιδιωτικών εταιρειών.

«Σήμερα η ΔΕΗ δεν είναι ένα κρατικό μονοπώλιο. Προσπαθούμε να στήσουμε τη ΔΕΗ όρθια στα πόδια της για να μπορέσει να μειώσει το κόστος της και να σταθεί στον ανταγωνισμό» υποστήριξε χαρακτηριστικά. Επιπλέον αναφέρθηκε στην εθελούσια έξοδο εργαζομένων στην ΔΕΗ υποστηρίζοντας ότι θα είναι «απολύτως αυτοχρηματοδοτούμενη» και η ΔΕΗ θα κάνει απόσβεση σε τρία χρόνια.

Σ. Φάμελλος: Επανακρατικοποίηση η ευρωπαϊκή τάση

«Η ιδεοληψία σας θέλει να ξεπουλήσει τις υποδομές, όσο - όσο μάλιστα, μπιρ παρά, και να ενισχύσει έναν απολύτως κρατικοδίαιτο και μη παραγωγικό και ανταγωνιστικό καπιταλισμό, το οποίο είναι επικίνδυνο για τη χώρα» τόνισε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος.

Παρατηρώντας ότι στην Ευρώπη η τάση είναι για επανακρατικοποίηση των υποδομών επισήμανε ότι αυτό συμβαίνει γιατί η ιδιωτικοποίηση της ενέργειας «κατέληξε σε πολύ υψηλές χρεώσεις, σε αύξηση του κόστους ενέργειας, σε υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών, σε ανάθεση των υπηρεσιών σε εργολάβους, σε ιδιωτικοποίηση της εργασίας, σε καθυστέρηση υποδομών».

Παραδοχή Χατζηδάκη

Χωριστή συλλογική σύμβαση χωρίς μονιμότητα για τους νέους εργαζόμενους

Νωρίτερα είχε απορριφθεί η ένσταση αντισυνταγματικότητας που είχε καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ για το άρθρο 3 του νομοσχεδίου που προβλέπει ότι οι νέοι εργαζόμενοι της ΔΕΗ δεν θα καλύπτονται από τους όρους της επιχειρησιακής ρύθμισης της εταιρείας.

Η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Αχτσιόγλου επισήμανε ότι «με το νομοσχέδιο γίνεται ακριβώς αυτό που το σύνταγμα απαγορεύει, δηλαδή ο νομοθέτης ιδρύει δυσμενή διάκριση μεταξύ εργαζομένων, δύο ταχύτητες εργαζομένων», ενώ παρεμβαίνει και στη συνταγματικά κατοχυρωμένη συνδικαλιστική ελευθερία. Την αντισυνταγματικότητα των επίμαχων διατάξεων υποστήριξαν ακόμα το ΚΙΝ.ΑΛΛ., το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25.

Ο Κ. Χατζηδάκης παραδέχτηκε την πρόθεση της κυβέρνησης για εργαζόμενους δύο ταχυτήτων ξεκαθαρίζοντας ότι στόχος της κυβέρνησης για τους νέους εργαζόμενους είναι η «χωριστή και διαφορετική συλλογική σύμβαση, η οποία δεν θα διασφαλίζει τη μονιμότητα». Μάλιστα επικαλέστηκε παραδείγματα άλλων δημόσιων εταιρειών στις οποίες επιβλήθηκε διαφορετικό καθεστώς για τους νέους εργαζόμενους. Υποστήριξε ακόμα ότι το καθεστώς που επιδιώκει να επιβάλει η κυβέρνηση στη ΔΕΗ έχει επιβληθεί επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στη ΔΕΗ Ανανεώσιμες το 2017.

Έφη Αχτσιόγλου: Κατά συρροή ψέματα

Ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας δεν επέτρεψε στην Έφη Αχτσιόγλου να απαντήσει στον Κ. Χατζηδάκη. Με ανακοίνωσή της, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τον υπουργό για «κατά συρροή ψέματα» τονίζοντας ότι «ουδέποτε συμφωνήθηκε κανονισμός εργασίας στη ΔΕΗ Ανανεώσιμες το 2017» κι ότι το προσχέδιο «που ουδέποτε συμφωνήθηκε και εγκρίθηκε δεν προβλέπει τίποτα από αυτά που ο κ. Χατζηδάκης επικαλέστηκε».

Η Έ. Αχτσιόγλου υπογράμμισε ότι «αντιθέτως το 2019 επί ΣΥΡΙΖΑ συμφωνήθηκε μεταξύ διοίκησης και εργαζόμενων η ένταξη των εργαζομένων της ΔΕΗ Ανανεώσιμες στον γενικό κανονισμό κατάστασης προσωπικού της ΔΕΗ».

Στη συνέχεια απέρριψε και τις αναφορές του Κ. Χατζηδάκη στη συλλογική σύμβαση των εργαζομένων στον ΟΤΕ, που θέσπισε το 2017 άλλους μισθούς για τους νέους εργαζόμενους. «Είναι άλλο πράγμα να συμφωνούν στο πλαίσιο της συλλογικής σύμβασης εργασίας εργοδότες και εργαζόμενοι μιας ιδιωτικής εταιρείας μισθολογικά κλιμάκια και άλλο πράγμα να παρεμβαίνει ο νόμος, όπως κάνει ο κ. Χατζηδάκης στη ΔΕΗ» σημείωσε σχολιάζοντας μάλιστα ότι η συγκεκριμένη συλλογική σύμβαση υπογράφτηκε το 2014 επί κυβέρνησης Ν.Δ.

Διαφωνία Γ. Βλάχου με τα φωτοβολταϊκά σε παραγωγική αγροτική γη

Παράλληλα τη διαφωνία του με τη διάταξη για τη δυνατότητα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών σε παραγωγική αγροτική γη εξέφρασε ο βουλευτής της Ν.Δ. Γιώργος Βλάχος. «Ο τρόπος που προσεγγίζεται αυτή η γη υψηλής παραγωγικότητας χτυπάει άσχημα, διότι δεν μπορούμε να μιλάμε για ανάπτυξη καταπατώντας ή καταργώντας τη γη υψηλής παραγωγικότητας. Και αυτό όχι γιατί δεν είναι αυτή η γη ένα ανανεώσιμο φυσικό προϊόν» επισήμανε χαρακτηριστικά.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης ισχυρίστηκε ότι η διάταξη δεν αυξάνει, αλλά, αντίθετα, περιορίζει την απώλεια της παραγωγικής γης και υποστήριξε ότι στο ποσοστό 1% της παραγωγικής γης που προβλέπεται περιλαμβάνονται και τα ήδη αδειοδοτημένα φωτοβολταϊκά, αλλά και τα επενδυτικά σχέδια για τα οποία έχουν κατατεθεί αιτήσεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL