Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
14.7°C18.5°C
2 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
13.5°C17.7°C
2 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.0°C14.9°C
3 BF 79%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
15.4°C19.4°C
3 BF 57%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
11.9°C14.6°C
0 BF 71%
Το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ αφήνει πληγές σε Φ. Γεννηματά και... ΚΙΝ.ΑΛΛ.
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ αφήνει πληγές σε Φ. Γεννηματά και... ΚΙΝ.ΑΛΛ.

Χωρίς να έχει καταφέρει να προσελκύσει το ενδιαφέρον της κοινωνίας ή έστω να απασχολήσει την επικαιρότητα με θετικό πρόσημο, χωρίς προσυνεδριακό διάλογο και χωρίς εκλεγμένους συνέδρους, το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ συγκέντρωσε τα φώτα της δημοσιότητας μόνο για αρνητικούς λόγους, με μοναδικό πρωταγωνιστή τις εσωκομματικές συγκρούσεις.

Δεδομένης της σύνθεσης των συνέδρων στη διαδικασία που ολοκληρώνεται σήμερα το απόγευμα, θεωρείται απίθανο να αμφισβητηθεί η εισήγηση της Φ. Γεννηματά για τις καταστατικές αλλαγές που έχει δρομολογήσει για αντιστοίχιση των οργάνων του ΚΙΝ.ΑΛΛ. με αυτά του ΠΑΣΟΚ, κάτι που περιλαμβάνει φυσικά και τη θέση του προέδρου. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η προεδρία της, ούτε και το ΚΙΝ.ΑΛΛ., βγαίνουν χωρίς πλήγματα απ’ αυτή τη διαδικασία.

Το βάθος τους θα φανεί στη συνέχεια. Διότι, πέρα από το ενδεχόμενο να υλοποιηθούν οι “απειλές” διαγραφών, ανάλογα και με τη στάση που θα επιλέξουν να κρατήσουν οι Π. Γερουλάνος και Ν. Ανδρουλάκης μετά το συνέδριο, οι επικριτικές διαθέσεις απέναντι σε επιλογές της Φ. Γεννηματά έχουν καταγραφεί. Μαζί μ’ αυτές έχουν αποτυπωθεί και δύο ισχυροί πόλοι εσωκομματικής αντιπολίτευσης από το “στρατόπεδο” Ανδρουλάκη και τον Π. Γερουλάνο. Παρ’ όλα αυτά, το σημαντικότερο στοιχείο “ρωγμών” απέναντι στην ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη είναι από μια άποψη οι διαφωνίες που είχαν εκφραστεί προ εβδομάδων σε κομματική συνεδρίαση από άλλους βουλευτές ακριβώς επειδή δεν αναμενόταν να το κάνουν. Αυτά τα “μέτωπα” δεν διαθέτουν κάποια συνοχή μεταξύ τους, δείχνουν όμως ότι δεν υφίσταται το “αρραγές” περιβάλλον που διατηρούσε μέχρι πρότινος η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛΛ.

Πρόεδρος (τουλάχιστον) έως το 2021

Η ιστορικότητα του συνεδρίου -εξπρές που ξεκίνησε χθες το απόγευμα έγκειται στο ενδεχόμενο να καταστεί το τελευταίο συνέδριο που πραγματοποιεί το ΠΑΣΟΚ, αφού τα όργανα του ΚΙΝ.ΑΛΛ. θα είναι και εκείνα του ΠΑΣΟΚ. Η Φ. Γεννηματά βέβαια πέταξε το γάντι σε οποιονδήποτε επιθυμεί να βγει ευθέως και να αμφισβητήσει την ηγεσία της, αλλά να το κάνει αυτό στις διαδικασίες του ΚΙΝ.ΑΛΛ. και όχι του ΠΑΣΟΚ. Όμως κανείς δεν το σήκωσε. Αυτό σημαίνει στην πράξη ότι η θητεία της ως προέδρου του ΚΙΝ.ΑΛΛ. (και του ΠΑΣΟΚ) λήγει τον Νοέμβριο του 2021, οπότε και θα επαναληφθεί η διαδικασία εσωτερικής εκλογής ηγεσίας του ΚΙΝ.ΑΛΛ. από τη βάση.

Από την ΚΟΕΣ προ εβδομάδων η Φ. Γεννηματά κατηγόρησε “φωτογραφικά” Ανδρουλάκη και Γερουλάνο για τεχνητή εσωστρέφεια λόγω προσωπικών στρατηγικών και φιλοδοξιών και προειδοποίησε με διαγραφές στην πορεία: “Μετά το τέλος του συνεδρίου οφείλουμε όλοι να σεβαστούμε και να υλοποιήσουμε τις αποφάσεις του”. Ζήτησε να κοπεί μαχαίρι η εσωστρέφεια. Τη σκυτάλη πήρε ο εκπρόσωπος του κόμματος δηλώνοντας λίγο πριν από το συνέδριο πως “κανείς δεν θέλει διαγραφές, κανείς όμως δεν δικαιούται να δημιουργεί τόση εσωστρέφεια απογοητεύοντας όσους πιστεύουν στην προσπάθεια”.

Την κατηγορούν για “πολιτικό θάνατο” του ΠΑΣΟΚ

Από την προαναγγελία της διεξαγωγής του έως σήμερα, η Φ. Γεννηματά έγινε αποδέκτης έντονης κριτικής από το “στρατόπεδο” του Ν. Ανδρουλάκη αλλά και από τον Π. Γερουλάνο, οι οποίοι απορρίπτουν την απενεργοποίηση του ΠΑΣΟΚ χάριν της ενιαιοποίησης του ΚΙΝ.ΑΛΛ., κατηγορώντας την ότι έτσι βάζει “ταφόπλακα” στο κόμμα. “Είναι ‘ερμαφρόδιτο’ συνέδριο που στόχο έχει μόνο την επιμήκυνση της θητείας της προέδρου του ΠΑΣΟΚ όσο είναι και πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛΛ” είπε ο Π. Γερουλάνος, ο οποίος είχε προαναγγείλει από την Παρασκευή ότι, έχοντας επίγνωση του ενδεχόμενου διαγραφής, θα πήγαινε στο συνέδριο για να εκφράσει “τη γνώμη των ανθρώπων που λένε ότι αυτό που γίνεται είναι λάθος”. Ο ίδιος είχε κλιμακώσει την αντίδρασή του κατά του συνεδρίου με ηλεκτρονικό ψήφισμα συλλογής υπογραφών για απόρριψη των αποφάσεων που θα ληφθούν σήμερα και διεξαγωγή “ανοιχτού, δημοκρατικού” συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ στις αρχές του 2020 με εκλεγμένους και όχι “διορισμένους” συνέδρους. Χαρακτηριστική του εσωκομματικού διαλόγου ήταν και η παρέμβαση του “ξηλωμένου” γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Στ. Ξεκαλάκη για “συνέδριο ΑΦΜ” και “συνέδριο - παρωδία που θανατώνει πολιτικά το ΠΑΣΟΚ”. Ο ίδιος απείχε απ’ το συνέδριο ως μια προσωπική επιλογή "πολιτικής ευσυνειδησίας και αξιοπρέπειας".

Σημαντικές απουσίες

Πέραν του Ευ. Βενιζέλου, ο οποίος απέρριψε την “ευγενική πρόσκληση” της Φ. Γεννηματά να παραστεί στο συνέδριο, αναμενόταν να απουσιάσει και ο Γ. Παπανδρέου, ο οποίος όμως -σε αντίθεση με τον Ευ. Βενιζέλο- δεν βρίσκεται σε ρήξη μαζί της, ούτε όμως τοποθετήθηκε στη σύντομη προσυνεδριακή διαδρομή επί των ζητημάτων που αναδείχθηκαν από την εσωκομματική κόντρα. Λόγος της απουσίας του, η παρουσία του στη Βιέννη σε συνάντηση πρώην ΥΠΕΞ. Κάπως έτσι όμως ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ βγήκε από τη δύσκολη θέση να εμφανιστεί στο (κατά τα φαινόμενα) τελευταίο συνέδριο του κόμματος που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου και να ψηφίσει την οργανική απενεργοποίησή του. Ο Κ. Σημίτης αναμενόταν τελικά να δώσει το “παρών”, αν και αυτό δεν είχε διευκρινιστεί έως την Παρασκευή.

Η θέση της Χαριλάου Τρικούπη

Στον σύντομο δρόμο προς το συνέδριο, η Φ. Γεννηματά προσπάθησε να διαβεβαιώσει ότι “δεν υπάρχει δίλημμα ΠΑΣΟΚ ή Κίνημα Αλλαγής. Δεν είναι ανταγωνιστικό το ΠΑΣΟΚ με το Κίνημα Αλλαγής” και πως “αντίθετα, η συμπόρευση του ΠΑΣΟΚ ως κινητήριου μοχλού του Κινήματος Αλλαγής είναι η αντικειμενικά μοναδική δυνατότητα για ένα ανοιχτό, ζωντανό ΠΑΣΟΚ”.

Έχει πει ότι οι αποφάσεις που υλοποιούνται στο συνέδριο έχουν ληφθεί συλλογικά και πως δεν υπήρξε κανένας αιφνιδιασμός και ότι το γεγονός ότι αυτό δεν πραγματοποιήθηκε μέσα στα τελευταία δύο χρόνια από τότε που προκηρύχθηκε οφειλόταν σε “αντικειμενικές πολιτικές συνθήκες”.

Στο συνέδριο θα συντελεστεί η “αναγκαία καταστατική προσαρμογή του ΠΑΣΟΚ στα νέα δεδομένα που όλοι μαζί ομόφωνα αποφασίσαμε στο συνέδριο του Μαρτίου για την περαιτέρω πολιτική, οργανωτική και λειτουργική ενοποίηση του Κινήματος Αλλαγής”. Αυτό σημαίνει θεσμική αντιστοίχιση κεντρικών οργάνων του ΠΑΣΟΚ με τα αντίστοιχα του ΚΙΝ.ΑΛΛ., καθώς “οποιαδήποτε άλλη επιλογή θα οδηγήσει σε πολιτικό και οργανωτικό δυισμό και αυτοϋπονόμευση”. Χαρακτήρισε αυτή την απόφαση επιβεβλημένη αφενός γιατί σχετίζεται με τη δυνατότητα “σταδιακής κάλυψης των οικονομικών υποχρεώσεων” του ΠΑΣΟΚ και αφετέρου γιατί θα λυθεί το πρόβλημα "Βαβυλωνίας".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL