Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
14.8°C17.3°C
3 BF 84%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.9°C14.4°C
2 BF 79%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
11.0°C14.3°C
2 BF 88%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
18.0°C18.8°C
2 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.9°C11.9°C
3 BF 100%
Απ' την επόμενη μέρα τα δύσκολα για τη Φ. Γεννηματά / Σήμερα το τελευταίο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Απ' την επόμενη μέρα τα δύσκολα για τη Φ. Γεννηματά / Σήμερα το τελευταίο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ

Χωρίς να έχει καταφέρει να προσελκύσει το ενδιαφέρον της κοινωνίας, χωρίς προσυνεδριακό διάλογο, χωρίς εκλεγμένους συνέδρους, έχοντας όμως καταφέρει να συγκεντρώσει τα φώτα της δημοσιότητας λόγω της σκληρής εσωτερικής σύγκρουσης, διεξάγεται σήμερα το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.

Το συνέδριο διαρκεί λιγότερο από εικοσιτέσσερις ώρες. Ξεκινά στις 5 το απόγευμα και ολοκληρώνεται στις 6 το απόγευμα την Κυριακή. Θεωρείται δεδομένο ότι θα ψηφιστούν όλες οι εισηγήσεις της Φ. Γεννηματά για αντιστοίχηση των οργάνων του ΚΙΝ.ΑΛΛ. με αυτά του ΠΑΣΟΚ, κάτι που περιλαμβάνει φυσικά και τη θέση του προέδρου.

Απέναντι στις έντονες κατηγορίες που δέχτηκε από το εσωτερικό του κόμματος, κυρίως από το “στρατόπεδο” Ανδρουλάκη, αλλά και από τον Π. Γερουλάνο για “θάνατο” του ΠΑΣΟΚ, η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛΛ. τους κατηγόρησε ευθέως για “προσωπικές φιλοδοξίες” και προειδοποίησε συγκαλυμμένα με διαγραφές εάν δεν γίνουν σεβαστές οι αποφάσεις που θα ληφθούν την Κυριακή στο φαληρικό στάδιο. Η “απειλή” έριξε περισσότερο λάδι στην εσωκομματική φωτιά, με τον Π. Γερουλάνο να κλιμακώνει την αντίδρασή του προχωρώντας στην αρχή της εβδομάδας σε διαδικτυακό ψήφισμα εναντίον του συνεδρίου - “παρωδία”, με το οποίο ζητείται να μην ισχύσουν οι αποφάσεις, αλλά αντί αυτού να διεξαχθεί ανοικτό δημοκρατικό συνέδριο με εκλεγμένους συνέδρους στις αρχές του 2020. Κατόπιν αυτού, οι προειδοποιήσεις (με έμμεσο τρόπο) για διαγραφές, επανήλθαν.

Π. Γερουλάνος: "Οι διαγραφές δείχνουν αδυναμία"

Λίγες ώρες πριν από το συνέδριο, χθες ο Π. Γερουλάνος προανήγγειλε (ρ/σ Θέμα) ότι, αναγνωρίζοντας την πιθανότητα διαγραφής, θα είναι εκεί για να καταθέσει “τη γνώμη των ανθρώπων που λένε ότι αυτό που γίνεται είναι λάθος, το σχήμα είναι ερμαφρόδιτο”, “είναι συνέδριο που στόχο έχει μόνο την επιμήκυνση της θητείας της προέδρου του ΠΑΣΟΚ, όσο είναι και πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛΛ”.

Είπε ότι δεν τον φοβίζουν οι ενδεχόμενες κυρώσεις, “γιατί οι διαγραφές δείχνουν αδυναμία από την πλευρά της ηγεσίας, αφού αφενός δεν δημιουργούνται οι δημοκρατικές διαδικασίες, δεν πείθεται ο αντίπαλος και 'μετά έρχεσαι και λες ότι εγώ θέλω να μείνω με αυτούς που συμφωνούν μαζί μου', διαγράφεις τον έναν, διαγράφεις τον άλλον, στο τέλος μένουν αυτοί που έχουν πείσει τους εαυτούς τους ότι τα πάνε καλά, μα δεν τα πάνε καλά όμως”. Αντίθετα, είπε, “αυτή τη στιγμή ο χώρος μας χρειάζεται ένα ένα δημοκρατικό συνέδριο, ανοιχτό, με σοβαρό προσυνεδριακό διάλογο, με χρόνο να κάνει διάλογο μέσα στο συνέδριο, και βεβαίως με κείμενα που ουσιαστικά αντιμετωπίζουν τρία θέματα: τη στρατηγική της παράταξης, του κόμματος, τις θέσεις και τις προτάσεις που φέρνει στην ελληνική κοινωνία και το καταστατικό”. Σχολίασε ότι κανένα από τα τρία ζητούμενα δεν καλύπτονται σε αυτό το συνέδριο.

Π. Χρηστίδης: "Κανείς δεν θέλει διαγραφές, όμως..."

Σε χθεσινή συνέντευξή του (“Φιλελεύθερος”) ο εκπρόσωπος του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Π. Χρηστίδης ρωτήθηκε χθες αν υπάρχουν όντως σκέψεις για διαγραφές στελεχών εάν επιμείνουν στις διαφωνίες του και μετά το συνέδριο. Το άφησε ανοικτό. “Το συνέδριο έχει στόχο να επιλύσει θέματα και να συσπειρώσει τον κόσμο μας. Το ζήτημα δεν είναι να διαγραφούν στελέχη, αλλά να καταφέρουμε να εμπνεύσουμε ακόμη περισσότερο κόσμο και κυρίως τη νέα γενιά” είπε. Πρόσθεσε ακόμη ότι “κανείς δεν θέλει διαγραφές, κανείς όμως δεν δικαιούται να δημιουργεί τόση εσωστρέφεια, απογοητεύοντας όσους πιστεύουν στην προσπάθεια”.

Ο ένας στη Βιέννη, ο άλλος στη Θεσσαλονίκη
Απόντες Παπανδρέου και Βενιζέλος

Από τους πρώην προέδρους μόνον ο Κ. Σημίτης αναμένεται να παραστεί...

Από το συνέδριο θα απουσιάζει ο Ευ. Βενιζέλος, ο οποίος ουσιαστικά βρίσκεται εκτός ΚΙΝ.ΑΛΛ. από τη στιγμή που η Φ. Γεννηματά δεν τον τοποθέτησε επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, εξωθώντας τον να μείνει εκτός εκλογικής αναμέτρησης. Ο τέως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε ότι δεν αποδέχεται την “ευγενική επιστολή” της Φ. Γεννηματά. “Της απάντησα ότι την ευχαριστώ για την πρόσκληση και εύχομαι καλή επιτυχία”, προσθέτοντας ότι δεν έχει να πει τίποτα σε αυτή τη διαδικασία και πως ούτε τον αφορά και ο εσωτερικός διάλογος που διεξάγεται.

Όμως από το συνέδριο θα απουσιάσει και ο Γ. Παπανδρέου, με αφορμή παρουσία του στη Βιέννη σε συνάντηση πρώην ΥΠΕΞ. Ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απέφυγε να τοποθετηθεί σε αυτό το σύντομο προσυνεδριακό διάστημα και επέλεξε να μείνει εκτός αντιπαράθεσης. Παρότι λοιπόν δεν έχει εκφράσει διαφωνία για τους σχεδιασμούς της Φ. Γεννηματά, η απουσία του στο εξωτερικό, στην πράξη, του δίνει τη δυνατότητα να μην παραστεί (και να μην ψηφίσει) στο συνέδριο, που ενδεχομένως να είναι και το τελευταίο του κόμματος που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου.

Υπό αυτά τα δεδομένα, εφόσον ο Κ. Σημίτης αποφασίσει να δώσει το “παρών”, θα είναι ο μοναδικός πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ που θα παρευρίσκεται στο συνέδριο, προσφέροντας έτσι μια ιδιαίτερη σημειολογική πινελιά σε ένα υποβαθισμένο, πλην ιστορικού χαρακτήρα, συνέδριο.

Δεν αποδέχτηκε ποτέ την καθαίρεσή του
...και ο απερχόμενος γραμματέας Στ. Ξεκαλάκης

Μιλά για "συνέδριο - παρωδία" και "συνέδριο ΑΦΜ"

Λόγω ακριβώς του γεγονότος ότι η ίδια η Χαρ. Τρικούπη έχει υποβαθμίσει το συνέδριο σε διαδικαστικού χαρακτήρα μονοήμερη συνεδρίαση, αλλά και εξαιτίας πολιτικών διαφωνιών με τις αποφάσεις της, αναμένεται να καταγραφούν πολλές απουσίες συνέδρων.

Άλλωστε, ο Στ. Ξεκαλάκης ανακοίνωσε ότι θα απέχει ως μια προσωπική επιλογή "πολιτικής ευσυνειδησίας και αξιοπρέπειας". Σε αποχαιρετιστήρια επιστολή του, ο απερχόμενος γραμματέας του ΠΑΣΟΚ -ο οποίος δεν αποδέχτηκε ποτέ την καθαίρεση του από τη Φ. Γεννηματά το 2017- ανέφερε ότι ο κύκλος της θέσης του ολοκληρώνεται με το σημερινό συνέδριο, το οποίο χαρακτήρισε "συνέδριο-παρωδία" και "συνέδριο ΑΦΜ", που θανατώνει πολιτικά το ΠΑΣΟΚ".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL