Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.7°C17.4°C
2 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
8.8°C13.8°C
3 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
12.0°C16.0°C
2 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C17.1°C
3 BF 85%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
11.3°C12.3°C
0 BF 71%
Ευθεία επίθεση του Αλ. Τσίπρα στον Κυρ. Μητσοτάκη: / "Άλλαξαν τον Ποινικό Κώδικα για να κάνουν ντιλ με τραπεζίτες και υπόδικους επιχειρηματίες"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ευθεία επίθεση του Αλ. Τσίπρα στον Κυρ. Μητσοτάκη: / "Άλλαξαν τον Ποινικό Κώδικα για να κάνουν ντιλ με τραπεζίτες και υπόδικους επιχειρηματίες"

Ευθεία επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο Αλ. Τσίπρας κατηγορώντας την πως “η σπουδή της να ξαναλλάξει, τρεις μήνες μετά, τους Ποινικούς Κώδικες” δεν ήταν “για τις μολότοφ”, αλλά “για να κάνουν ντιλ με τους τραπεζίτες και τους εγκληματίες του λευκού κολάρου που έχουν κατασχέσεις των περιουσιακών τους στοιχείων σε τράπεζες της Ελβετίας και γράφουν οι "Financial Times" ότι 1,2 δισ. θα αποδεσμευτούν”. Η πρόθεσή τους ήταν “οι εγκληματίες που δεν πετάνε μολότοφ, οι 'μπαχαλάκηδες' που φορούν γραβάτες και κοστούμια” όπως είπε χαρακτηριστικά.

Από τη συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο του Open, επικαλούμενος το ρεπορτάζ των "FT", ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε τον πρωθυπουργό να απαντήσει με ονοματεπώνυμα ποιους αφορά η αποδέσμευση των 1,2 δισ. Κατηγορώντας την κυβέρνηση για νομοθέτηση “ασυλίας” των τραπεζικών στελεχών, αποκάλυψε ότι επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ “μας το ζητούσαν επίμονα και κατά τη διάρκεια της μεταρρύθμισης του Ποινικού Κώδικα και δεν θα προβαίναμε ποτέ σε μια τέτοια ενέργεια”. Αυτό διότι, συν τοις άλλοις, “γνωρίζαμε ότι υπάρχουν σε εξέλιξη ποινικές διώξεις για δεκάδες τραπεζικά στελέχη, για υποθέσεις όπως τα θαλασσοδάνεια των κομμάτων, της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ”. Τώρα, τόνισε, τα τραπεζικά στελέχη που ελέγχονται “παίρνουν ασυλία” δήθεν για να ρυθμίζονται τα κόκκινα δάνεια. Επιχείρημα που χαρακτήρισε “αδύναμο”.

Χαρακτήρισε μεγάλη παθογένεια της Δικαιοσύνης την καθυστέρηση στην εκδίκαση υποθέσεων σχολιάζοντας ότι για τη Siemens πάρθηκε απόφαση σήμερα 14 χρόνια μετά και πως “ο κ. Τσουκάτος απηλλάγη λόγω παραγραφής και ποτέ δεν θα μάθουμε πού πήγε το 1 εκατ.”.

Παρατηρώντας ουσιαστικά ότι οι τραπεζίτες... έχουν πάρει το πάνω χέρι, επισήμανε ότι μετά τις εκλογές υπάρχει “διάθεση εκτράχυνσης” των διοικήσεων να επιβάλλουν υπέρογκες χρεώσεις στους καταναλωτές.

Σημείωσε πως, αν εκείνος ήταν πρωθυπουργός, αν τους καλούσε να καταργήσουν αυτές τις ρυθμίσεις και “σφύριζαν αδιάφορα”, θα αισθανόταν πολύ άσχημα, γιατί “δείχνει ότι από την πλευρά των στελεχών του τραπεζικού συστήματος υπάρχει συμπεριφορά που ξεπερνά τα όρια μιας δημοκρατίας, όπου οι κυβερνήσεις πρέπει να έχουν βασικό λόγο”.

Για τις εφόδους της Επιτροπής Ανταγωνισμού που ακολούθησαν, απάντησε καταφατικά στο ερώτημα αν η αίσθησή του είναι ότι είχαν κυβερνητική αφετηρία. Επ’ ευκαιρία, έθιξε την αλλαγή σύνθεσης της Επιτροπής απ’ την κυβέρνηση “για χάρη συγκεκριμένου επιχειρηματία, για να σταματήσει τις έρευνες για το μονοπώλιο στον χώρο του Τύπου”.

"Τζούφια αναθεώρηση"

Ο Αλ. Τσίπρας κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση για οξύμωρη στάση στο θέμα του άρθρου 86: Ενώ η Ν.Δ. ψήφισε την τροποποίηση του άρθρου 86 για την αποσβεστική προθεσμία, “αρνούνται να υπερψηφίσουν τη διευκρινιστική ερμηνεία που καταθέσαμε”. “Έχουμε συνταγματική αναθεώρηση, την οποία ξεκινήσαμε εμείς και τώρα βλέπουμε μια τζούφια αναθεώρηση και το μόνο μεγάλο που πετυχαίνει είναι η τροποποίηση του άρθρου 86 και αυτή λειψή, γιατί την αρνούνται, επειδή έχουν λερωμένη τη φωλιά τους” σημείωσε.

Ερωτηθείς εάν θα άλλαζε διαχείριση ως προς το θέμα της Novartis, ο κ. Τσίπρας είπε πως, με τον τρόπο που διαχειρίζεται θεσμικά ζητήματα, η σημερινή κυβέρνηση “μας υποδεικνύει ότι τελικά πρέπει να έχουμε μεγαλύτερο τσαγανό στα ζητήματα αυτά, εμείς πήγαμε σαν αρσακειάδες, με τον σταυρό στο χέρι”.

Η Ν.Δ. απαξιώνει τον θεσμό του ΠτΔ

Ως προς το άλλο θέμα της συνταγματικής αναθεώρησης, χαρακτήρισε απαράδεκτο και απαξίωση του θεσμού το να εκλέγεται ΠτΔ ακόμα και με 130 ψήφους, αρκεί να έχει τη σχετική πλειοψηφία των παρόντων στη Βουλή. Είπε ότι ο Πρ. Παυλόπουλος "είναι ένας καλός Πρόεδρος που τίμησε τη χώρα από το αξίωμά του”.

Τους ενόχλησε η μαζική συμμετοχή στην πορεία

Όσον αφορά τη συμμετοχή του στην πορεία για το Πολυτεχνείο, ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι αυτό που ενόχλησε τους πολιτικούς αντιπάλους του και μεγάλο μέρος των ΜΜΕ είναι ότι, ενώ είχαν διαμορφώσει οξύ κλίμα, “δεν είχαμε αυτό, αλλά μια μαζική, ειρηνική μεγάλη διαδήλωση με έντονο αντικυβερνητικό χαρακτήρα” αποδίδοντας την ευθύνη γι' αυτό στην ίδια την κυβέρνηση.

“Η πορεία του Πολυτεχνείου δεν είναι μαραθώνιος, η παρουσία μου είχε συμβολικό χαρακτήρα” είπε. Ανέφερε ότι η επέτειος δεν εξαντλείται στο γεγονός ότι η χούντα ήταν αμερικανοκίνητη και πως 46 χρόνια μέτα είναι ευρύτερο το νόημα της επετείου, έχει να κάνει με τους αγώνες του λαού για δημοκρατία, ανεξαρτησία, λαϊκή κυριαρχία, ήταν μια εξέγερση της νεολαίας απέναντι στον αυταρχισμό και την καταστολή.

Τόνισε ότι ως πρωθυπουργός δούλεψε για τη βελτίωση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων “προς όφελος της πατρίδας μας και όχι σχέσεων εξάρτησης και υποταγής και οι σχέσεις αναβαθμίστηκαν, όπως και ο ρόλος και η παρουσία της χώρας στη γεωπολιτική σκακιέρα”.

Θα βρει μπροστά του όσους χάιδεψε προεκλογικά για τις Πρέσπες

Ο Αλ. Τσίπρας εκτίμησε ότι ο κόσμος στον οποίο απευθύνθηκε προεκλογικά ο κ. Μητσοτάκης για να τον διχάσει και να πείσει ότι “εμείς φέραμε προδοτική συμφωνία” “πολύ σύντομα θα βρεθεί απέναντι στον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη”.

Στηλίτευσε και την προεκλογική στάση του στο προσφυγικό, το “όχι” στις μετεγκαταστάσεις, που "τώρα το βρίσκει μπροστά του από τους περιφερειάρχες της Ν.Δ.”. Σημείωσε όμως ότι δεν έχει άλλη επιλογή η κυβέρνηση, τα νησιά πρέπει να αποσυμφορηθούν. “Πρέπει να στηρίξουμε ως κοινωνία αυτή την πολιτική γιατί δεν υπάρχει άλλος τρόπος". Και ο ΣΥΡΙΖΑ θα τη στηρίξει, είπε προσθέτοντας ότι η αποσυμφόρηση είναι δική του πολιτική που καθυστέρησε τέσσερις μήνες.

Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ γύρω στο Πάσχα

"Ντε φάκτο αριστερό κόμμα" ο ΣΥΡΙΖΑ, "ντε φάκτο έχει 'καταλάβει' τον χώρο από τα αριστερά της Αριστεράς ως το προοδευτικό κέντρο"

Το συνέδριο θα γίνει λίγο πριν ή λίγο μετά το Πάσχα, είπε ο Αλ. Τσίπρας μιλώντας για τον μετασχηματισμό του κόμματος. Σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ “είναι ντε φάκτο αριστερό κόμμα, πρωτοποριακό κόμμα σε ευρωπαϊκό επίπεδο" και πως "ντε φάκτο έχει 'καταλάβει' τον χώρο, στην πολιτική γεωγραφία, της Κεντροαριστεράς, δηλαδή από τα αριστερά της Αριστεράς έως το προοδευτικό Κέντρο”.

Τόνισε τη διαφωνία του με ένα μοντέλο εκλογής από μια απροσδιόριστη βάση, με ένα “μοντέλο ανοικτή βάση - μπάτε σκύλοι αλέστε”.

Είπε ότι η εκλογή αρχηγού από τη βάση “είναι μια εύλογη συζήτηση που πρέπει να εξετάσουμε με σοβαρότητα στο συνέδριο για από εδώ και στο εξής. Εγώ θα εκλεγώ στο συνέδριο σε αυτή τη φάση. Όταν η βάση θα έχει συγκεκριμένα μέλη, τότε είναι ένα αίτημα που εγώ το βλέπω με συμπάθεια και πρέπει να δώσουμε την αίσθηση σε όσους συμμετέχουν στην κομματική διαδικασία ότι τους θέλουμε συνδιαμορφωτές” υπογράμμισε.

Για το αν θα τεθεί θέμα ηγεσίας αν ο ΣΥΡΙΖΑ χάσει τις επόμενες εκλογές είπε ότι δεν έχει παντρευτεί τη θέση του προέδρου και πως δεν λειτουργεί με τη λογική ότι θα είναι ισόβιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. “Δυστυχώς όχι” απάντησε χαμογελώντας ερωτηθείς αν εισπράττει κάποιο κλίμα διαδοχής μέσα στο κόμμα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL