Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.6°C
2 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
19 °C
15.6°C20.8°C
2 BF 70%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.8°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
22.5°C24.8°C
2 BF 34%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.9°C22.3°C
3 BF 46%
Αλέξης Τσίπρας: / Αλέξης Τσίπρας: "Η πρώτη μεγάλη μαζική και ειρηνική αντικυβερνητική διαδήλωση"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αλέξης Τσίπρας: / Αλέξης Τσίπρας: "Η πρώτη μεγάλη μαζική και ειρηνική αντικυβερνητική διαδήλωση"

Την ώρα που η κυβέρνηση κλιμάκωνε την τακτική του αυταρχισμού και της αστυνομοκρατίας ενόψει της επετείου για την εξέγερση του Πολυτεχνείου, ο Αλ. Τσίπρας είχε προειδοποιήσει ότι “δεν θα τσιμπήσουμε στην προβοκάτσια που στήνουν” και απηύθυνε κάλεσμα για μαζική και ειρηνική συμμετοχή στην πορεία της Κυριακής.

Επισφραγίζοντας το πολιτικό επίδικο της συγκυρίας ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε να συμμετάσχει και να τεθεί στην κεφαλή του πολυπληθούς μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ, που αριθμούσε αρκετές χιλιάδες ανθρώπους. Την Κυριακή, τελικά, δεν “τσίμπησε” κανείς. Η πορεία ήταν η μεγαλύτερη των τελευταίων δέκα χρόνων, παρά το κλίμα που είχε καλλιεργηθεί.

Αυτό έκανε τον Αλ. Τσίπρα να σημειώσει ότι “πάνω από 40.000 πολίτες, στην πλειοψηφία τους νέοι, έδωσαν απάντηση στον αυταρχισμό, την καταστολή, αλλά και στην ολομέτωπη επίθεση των ιδεολογικών μηχανισμών του νέου ‘επιτελικού’ κράτους στη δημοκρατική συλλογική μνήμη και συνείδηση του λαού μας”.

Δεν άφησε όμως ασχολίαστες και τις αντιδράσεις του κυβερνητικού στρατοπέδου, που εκφράστηκαν με ανακοινώσεις και “στα πρωτοσέλιδά” τους και που “δείχνουν ότι ξαφνιάστηκαν και ενοχλήθηκαν”. “Ορθώς θα έλεγα, γιατί είχαν στήσει σκηνικό πολέμου με ‘μπαχαλάκηδες’, αλλά ξαφνικά χθες τους προέκυψε η πρώτη μεγάλη μαζική και ειρηνική αντικυβερνητική διαδήλωση, τέσσερις μόλις μήνες μετά τις εκλογές” υπογράμμισε.

Ο ίδιος διαμήνυσε πως “όσοι είχαν υπολογίσει ότι με μια εκλογική νίκη θα ξεμπερδέψουν με τον ΣΥΡΙΖΑ, την Αριστερά και τις δημοκρατικές παραδόσεις του λαού μας ας το ξανασκεφτούν. Και ας είναι τουλάχιστον πιο ψύχραιμοι, γιατί όσο δείχνουν πόσο τους ενοχλεί τόσο μας επιβεβαιώνουν ότι πορευόμαστε σωστά”.

“Η μαζικότατη και ειρηνική πορεία ήταν η καλύτερη απάντηση στο κλίμα τρομολαγνείας και καταστολής που καλλιεργήθηκε τις προηγούμενες μέρες από την κυβέρνηση” είπε (ΕΡΑ) ο εκπρόσωπος Τύπου Αλ. Χαρίτσης σημειώνοντας μια ακόμη παράμετρο των μηνυμάτων της πορείας: ότι “η πλειοψηφία του ελληνικού λαού είναι αντίθετη στο περιβάλλον αυταρχισμού, καταστολής και ανάδυσης ακροδεξιών φωνών και λογικών που διαμορφώνεται στη χώρα μας και διεθνώς”.

“Αμηχανία και νευρικότητα των δυνάμεων της Δεξιάς”

Μεταξύ των στελεχών που βρίσκονται δίπλα στον Αλ. Τσίπρα στην πρώτη σειρά του μπλοκ ήταν και οι Π. Σκουρλέτης και Ν. Βούτσης. “Η συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ, του προέδρου του, των στελεχών του σε μια πορεία είναι θέμα ταυτοτικό για εμάς” δήλωσε (ΣΚΑΪ) ο γραμμάτεας της Κ.Ε. σχολιάζοντας την αμηχανία που επέδειξε η κυβέρνηση.

Σχολίασε τη μεγάλη αντίθεση που δημιουργούν οι δυο εικόνες, εκείνη του πρώην πρωθυπουργού που συμμετείχε σε μια πορεία τιμώντας τη δημοκρατία, με όλον τον συμβολισμό που έχει αυτό, και, από την άλλη, η εικόνα του σημερινού πρωθυπουργού να κάνει “weekend” στο Λονδίνο.

Για “αμηχανία, νευρικότητα ενός μπλοκ των δυνάμεων της Δεξιάς, που ποτέ δεν συμβιβάστηκε με την ιδέα του πολύ μεγάλου νοήματος της εξέγερσης του Νοέμβρη, του κοινωνικού της χαρακτήρα, αλλά και του διαχρονικού χαρακτήρα του μηνύματος” μίλησε (ρ/σ Στο Κόκκινο 105,5) ο τέως πρόεδρος της Βουλής. Υποστήριξε πως “είναι μια οριακή στιγμή στις εξελίξεις την οποία θα πρέπει να αφουγκραστεί -εάν έχει αυτά τα εργαλεία- που πολύ αμφιβάλω, η κυβέρνηση για το πως θα συνεχίσει την πολιτική της”.

Εξήγησε ότι η αμηχανία τους σχετίζεται με το γεγονός ότι “θα ήθελαν ο διπολισμός τον οποίο σχηματοποίησε η ψήφος του λάου στις 7 Ιουλίου να οδηγήσει σε έναν αμήχανο, άνευρο νέο δικομματισμό”. Υπογράμμισε ότι παραβλέπουν όμως πως η θεσμική παρουσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης και της Αριστεράς “δεν εξαντλείται με την παρουσία μέσα στη Βουλή, αλλά κυρίως νοηματοδοτείται μέσα από την ενθάρρυνση των κοινωνικών αγώνων της κοινωνικής παρουσίας, των μηνυμάτων που διαπνέουν την κουλτούρα κάθε φορά που διαμορφώνεται μέσα στην κοινωνία”.

“Δεν θέλουμε τη μιντιακή δημοκρατία”

Ο γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι ο κόσμος αγνόησε τους φόβους και την προσπάθεια για επεισόδια, για να τονίσει ότι “είναι ένα πρώτο αντιπολιτευτικό μήνυμα από ένα ευρύ φάσμα πολιτικών δυνάμεων απέναντι στην παρούσα κυβέρνηση”. Υπ’ αυτή την έννοια μίλησε για πολλαπλά μηνύματα που η μαζικότατη πορεία έστειλε προς κάθε κατεύθυνση.

Απέκρουσε την κυβερνητική προσπάθεια για ταύτιση των “μπαχαλάκηδων” με τους φοιτητές, υπενθύμισε όλα τα κρούσματα αυταρχισμού κατά πολιτών (ΑΣΟΕΕ, σινεμά, κλαμπ, γραμματέας Σπουδάζουσας ΣΥΡΙΖΑ κ.ά.), για να υπογραμμίσει ότι “τα κινήματα είναι μέσα στην καρδιά της δημοκρατίας”. “Υπερασπίζεστε μια κοινωνία που θέλετε να είναι στα διαμερίσματά της, στον καναπέ της και να βλέπει μόνο ΣΚΑΪ. Αυτή τη δημοκρατία δεν τη θέλουμε. Τη δημοκρατία του ΣΚΑΪ, τη μιντιακή δημοκρατία δεν τη θέλουμε” τόνισε κατά την παρουσία του στο πάνελ του τηλεοπτικού σταθμού.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL