Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
22.0°C24.8°C
3 BF 39%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.0°C24.2°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C20.5°C
4 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.3°C19.8°C
5 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C24.0°C
3 BF 33%
Κυβέρνηση Δεξιάς - Ακροδεξιάς / Κυβέρνηση Δεξιάς - Ακροδεξιάς: Σειρά έχουν τώρα οι... τεντιμπόηδες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κυβέρνηση Δεξιάς - Ακροδεξιάς / Κυβέρνηση Δεξιάς - Ακροδεξιάς: Σειρά έχουν τώρα οι... τεντιμπόηδες

Του Άγγελου Μανταδάκη

Δεν άργησαν να φανούν τα αποτελέσματα του νόμου περί ασύλου που ψήφισε η κυβέρνηση Δεξιάς - Ακροδεξιάς. Τί θέλει να πει ο ποιητής;

Οι σχολές κλείνουν. Οι φοιτητές πετάγονται έξω από τις εστίες τους και τη θέση τους καταλαμβάνουν τα ΜΑΤ. Αυτό συνέβη στην περίπτωση της-ΑΣΟΕΕ. Η Σύγκλητος, με εντολή προφανώς της κυβέρνησης, έκλεισε τη Σχολή μέχρι την επέτειο του Πολυτεχνείου. Απαγορεύτηκε η είσοδος των φοιτητών, ακόμη και για να κάνουν την καθιερωμένη συνέλευσή τους. Και δόθηκε εντολή στα ΜΑΤ να εισβάλουν και να καταλάβουν τη Σχολή. «Μέσα η αστυνομία, έξω οι φοιτητές...» που είναι το σύνθημα της κ. Κεραμέως και δείχνει τη φιλοσοφία της Δεξιάς και της Ακροδεξιάς για τις ακαδημαϊκές ελευθερίες και τη δημοκρατία.

Από τη σύλληψη ανηλίκων που παρακολουθούν την προβολή ταινιών οι οποίες έχουν κριθεί ακατάλληλες μέχρι την τιμωρία όσων ασεβών βλασφημούν τα θεία. Σε λίγο θα αναβιώσουν και τον περίφημο νόμο Καλία περί τεντιμποϊσμού. Στον τεντιμπόη κρεμούσαν στον λαιμό ταμπέλα που έγραφε: «είμαι τεντιμπόης, πέταξα γιαούρτι κατά γυναικός».

Η Νέα Δημοκρατία εκπροσωπεί μια Δεξιά που ήρθε στην κυβερνητική εξουσία με δεσμεύσεις έναντι των πιο αντιδραστικών δυνάμεων, που η ιστορική τους διαδρομή συνδέεται με ό,τι πιο συντηρητικό υπάρχει στον τόπο και διεκδικεί ρόλο στη διακυβέρνησή του.

Εκκλησία, παραθρησκευτικές οργανώσεις, εθνικιστική - Δεξιά είναι στην πρώτη γραμμή αυτών που προσδοκούν οφέλη από την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Και αυτούς επιδιώκει να ικανοποιήσει με το σύνθημα “νόμος και τάξη”. Αν το μεταφράσουμε βέβαια με όρους καθομιλουμένης, σημαίνει ανομία και αταξία. Το ζητούμενο σ’ αυτή τη φάση είναι οι εκδηλώσεις για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Η κυβέρνηση της Δεξιάς - Ακροδεξιάς αντιλαμβάνεται ότι η πολιτική της προκαλεί πολλές αντιδράσεις σε ευρύτερα λαϊκά στρώματα και κυρίως στη νεολαία, που ήδη το φοιτητικό της τμήμα είναι κινητοποιημένο στους δρόμους.

Ο φετινός εορτασμός της επετείου του Πολυτεχνείου θα πραγματοποιηθεί σε συνθήκες ολομέτωπης επίθεσης στις δημοκρατικές και κοινωνικές κατακτήσεις των εργαζομένων και των νέων που πιστώθηκαν στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Η αγριότητα με την οποία τα ΜΑΤ εισέβαλαν και αντιμετώπισαν τους φοιτητές στην ΑΣΟΕΕ, τον γνωστό κ. Βορίδη να καθαγιάζει το ξυλοφόρτωμα και να το θεωρεί στοιχείο αναγκαστικότητας, καθότι, όπως λέει ο ίδιος, κανείς νόμος δεν εφαρμόζεται με τριαντάφυλλα, είναι δείγματα των προθέσεων της κυβέρνησης απέναντι στις λαϊκές κινητοποιήσεις.

Ας μην τρέφουν αυταπάτες η Δεξιά και η Ακροδεξιά, ο λαός της Αθήνας, η νεολαία της, όπως σε άλλες μεγάλες πόλεις, θα διαδηλώσουν μαζικά και δυναμικά με το σύνθημα: Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία, επικαιροποιημένο. Η Ελλάδα δεν είναι ούτε Ουγγαρία ούτε Χιλή. Ας το καταλάβουν προτού να είναι αργά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL