Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.6°C
2 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
19 °C
15.6°C20.8°C
2 BF 70%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.8°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
22.5°C24.8°C
2 BF 34%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.9°C22.3°C
3 BF 46%
Αλ. Τσίπρας από την ανοικτή συνέλευση στη Φλώρινα: / Αλ. Τσίπρας από την Φλώρινα: Οι "FT" εκθέτουν την κυβέρνηση και τη σιωπή των ΜΜΕ για τα "δώρα" σε τραπεζίτες και το "ξέπλυμα"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αλ. Τσίπρας από την ανοικτή συνέλευση στη Φλώρινα: / Αλ. Τσίπρας από την Φλώρινα: Οι "FT" εκθέτουν την κυβέρνηση και τη σιωπή των ΜΜΕ για τα "δώρα" σε τραπεζίτες και το "ξέπλυμα"

Την ωμή πολιτική πραγματικότητα που διαμορφώνει η κυβέρνηση, επιβάλλοντας ένα κλίμα νεοσυντηρητισμού και αυταρχισμού ώστε να αποκρύψει με τη συνδρομή των ΜΜΕ τόσο τις αντιφάσεις και τις αδυναμίες της όσο και τις ρυθμίσεις - “δώρα” που προσφέρει για τους “λίγους” που κέρδισαν στην κρίση μέσω της διαφθοράς, παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας από τη Φλώρινα.

Με αυτόν τον τρόπο εξήγησε και ζήτησε από τον κόσμο να πάρουν στα χέρια τους τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ζωή τους, για να συνδιαμορφώσουν τη δημοκρατική και προοδευτική παράταξη της χώρας που θα σταματήσει το πισωγύρισμα.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έβγαλε στη σέντρα την επιείκεια που επιδεικνύυν ο Κυρ. Μητσοτάκης και η κυβέρνηση απέναντι στα εγκλήματα του “λευκού κολάρου”, την ίδια ώρα που αποδόμησε και τη... σιωπή των αμνών των κεντρικών ελληνικών ΜΜΕ. Μια ενορχηστρωμένη σιωπή που όμως σπάει από τα σημαντικά διεθνή Μέσα, με αποκορύφωμα το χθεσινό κεντρικό ρεπορτάζ των “Financial Times” για το τι σημαίνουν οι αλλαγές που ψήφισε η Ν.Δ. στον Ποινικό Κώδικά.

Μιλώντας σε ανοικτή συνέλευση με πολίτες, τόνισε ότι στις εκλογές υπήρξε "παλινόρθωση του ίδιου συστήματος εξουσίας και πολιτικού προσωπικού που ευθύνεται για τη χρεοκοπία, με τη διαφορά ότι σήμερα αυτό το σύστημα είναι πιο ασύδοτο γιατί αισθάνεται παντοδύναμο με την πρωτοφανή συσσώρευση δύναμης ΜΜΕ που επιχειρούν να μετατρέψουν τη μέρα σε νύχτα”.

“Στοιχηματίζω ότι το ρεπορτάζ των "FT" δεν θα παίξει εδώ”

Ως χαρακτηριστικό και πιο πρόσφατο παράδειγμα έφερε το "συγκλονιστικό κύριο θέμα της εγκυρότερης οικονομικής εφημερίδας διεθνώς", των “FT”, στοιχηματίζοντας, όπως είπε, ότι αυτό δεν θα παίξει στα κεντρικά ΜΜΕ της χώρας, όπως δεν είχε προβληθεί και το ντοκιμαντέρ της δημόσιας ελβετικής τηλεόρασης για την ελληνική πτυχή του σκανδάλου της Novartis.

Επισήμανε ότι οι "FT" είχαν κεντρικό θέμα το “ξέπλυμα χρήματος” που ψήφισε η κυβέρνηση Μητσοτάκη και ότι ανέλυε πως με την απόφαση θα επωφεληθούν λίγοι που βρίσκονται υπό έρευνα για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, που τα περιουσιακά στοιχεία τους ήταν δεσμευμένα τα τελευταία οκτώ χρόνια. Πρόσθεσε ότι το ρεπορτάζ αναφέρει πως είναι πιθανόν να υποβαθμιστεί η Ελλάδα στους διεθνείς δείκτες για την επιχειρηματική δραστηριότητα με επιπτώσεις στο επενδυτικό ενδιαφέρον, αναφέρει την ερώτηση που κατέθεσε ο ίδιος στον πρωθυπουργό, όπως και ότι πάνω από 1 δισ. που είχαν δεσμευτεί από οικονομικούς εγκληματίες θα τους επιστραφούν.

“Δεν θα εμφανιστεί στην Ώρα του Πρωθυπουργού”

Ο Αλ. Τσίπρας επέκρινε τον Κυρ. Μητσοτάκη που επέλεξε να μην απαντήσει στην Ώρα του Πρωθυπουργού, ενώ σχολίασε σκωπτικά ότι “μέχρι τώρα φρόντισε να απαντήσει σε ερωτήσεις - πάσες βουλευτών του ΚΙΝ.ΑΛΛ. για να σκοράρουν σε κενό τέρμα”. Στον ίδιο τόνο στηλίτευσε την επιλογή του ΚΙΝ.ΑΛΛ. να κάνει αντιπολίτευση στον ΣΥΡΙΖΑ αντί στην κυβέρνηση”.

Επισήμανε πως η ερώτησή του “αναδεικνύει το γεγονός ότι, ενώ ομνύουν στην ευταξία, κάνουν τα στραβά μάτια στους εγκληματίες του χρήματος που φοράνε κοστούμια και γραβάτες, στους τραπεζίτες που έχουν ποινικές διώξεις για οικονομικά εγκλήματα έχοντας προσυπογράψει τα θαλασσοδάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ, σε εκείνους που έχουν παγώσει τα περιουσιακά στοιχεία τους, οι υποθέσεις τους λιμνάζουν”. Σημείωσε ότι η κυβέρνηση με τις αλλαγές της στον Π.Κ. έσπευσε να τους δώσει τη δυνατότητα να πάρουν πίσω τα χρήματά τους αν έχουν παρέλθει 18 μήνες χωρίς να εκδικαστούν οι υποθέσεις τους.

Κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση ότι δεν ψηφίζει την ερμηνευτική διάταξη του ΣΥΡΙΖΑ στο “άθλιο κατασκεύασμα”, τον νόμο περί ευθύνης υπουργών, διάταξη που διευκρινίζει ότι δεν μπορεί έστω και με βάση το άρθρο 86 να λογίζεται παραγραφή για αδικήματα δωροδοκίας ενός υπουργού, όσα χρόνια κι αν περάσουν, αν η δωροδοκία αποδειχθεί και οι εισαγγελείς προχωρήσουν τις διαδικασίες.

Σιωπή των αμνών και για Novartis

“Σιωπή των αμνών στα ΜΜΕ και για όσα κατήγγειλα και για τη Novartis” τόνισε καταγγέλλοντας προσπάθεια μετατροπής του σκανδάλου σε “σκευωρία” και μετατροπή σε “αξιόπιστο μάρτυρα” του “συντονιστή του εκμαυλισμού γιατρών, δημοσιογράφων και πολιτικών, σε άμεσο συντονισμό ο ίδιος (ο Κ. Φρουζής) με τα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος”.

Αυτό που ζητάμε, σχολίασε, είναι “να μην γυρίσουμε στις εποχές που για να ενημερωθούμε ανοίγαμε Ντόιτσε Βέλε, όπως τώρα περιμένουμε να γράψουν κανένα άρθρο οι ‘FT’ και να βγάλει κανένα ντοκιμαντέρ η ελβετική τηλεόραση”.

“Σόου αυταρχισμού για να ταΐσουν τους... μακεδονομάχους”

Συνεχίζοντας σε σκληρό τόνο κατηγόρησε τον Κυρ. Μητσοτάκη πως “προκειμένου να κρύψει επικοινωνιακά ότι θα συναντούσε χθες τον Ζ. Ζάεφ, ταΐζει του ‘μακεδονομάχους’ με επικοινωνιακές επεμβάσεις των αστυνομικών δυνάμεων σε φοιτητές και με την καραμέλα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι με τους μπαχαλάκηδες”.

“Εμείς δεν αντιλέγουμε ότι υπάρχουν φαινόμενα περιθωριακά, όμως δεν είναι ο κανόνας. Πρέπει να αντιμετωπιστούν και δεν χρειαζόταν να αλλάξει ο νόμος για το άσυλο για να γίνει”. Επισήμανε ότι, αν η κυβέρνηση είχε στόχο να χτυπήσει τις όποιες μικρές εστίες ανομίας, θα είχε μέλημα να τις διαχωρίσει από τον φοιτητικό κορμό, όμως η επιλογή της ήταν να γενικεύσουν την εικόνα του μπάχαλου σε όλον τον φοιτητικό κόσμο, με σκηνές που θυμίζουν 1950 και 1960”.

Υπογράμμισε ότι η επιλογή αποσκοπεί στο “να θρέψουν το ακραίο κοινό τους με επικοινωνιακά σόου και να δημιουργήσουν την αίσθηση ότι την ευθύνη για τα όποια πιθανά επεισόδια που κάθε χρόνο, δυστυχώς, γίνονται στην επέτειο του Πολυτεχνείου την έχουν το φοιτητικό κίνημα και ο ΣΥΡΙΖΑ”. Τόνισε ότι με άλλα λόγια “αυτό λέγεται προβοκάτσια, στήνουν προβοκατόρικη πολιτική και σ’ αυτή την προβοκάτσια εμείς δεν θα τσιμπήσουμε”. “Εμείς”, σημείωσε, “θα πούμε ότι η δημοκρατική προοδευτική παράταξη είναι εδώ για να υπερασπιστεί τη νομιμότητα, όχι τα μπάχαλα, αλλά και το δικαίωμα του τελευταίου νέου ανθρώπου στον τόπο να διακινεί ελεύθερα τις απόψεις του”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL