Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C23.6°C
2 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.4°C22.5°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C19.9°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
24 °C
21.0°C24.8°C
4 BF 46%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.9°C23.5°C
3 BF 40%
ΣΤΟ ΚΑΙ ΠΕΝΤΕ / Ο Λούκατς μέσα από τα μάτια των μαθητών του
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΣΤΟ ΚΑΙ ΠΕΝΤΕ / Ο Λούκατς μέσα από τα μάτια των μαθητών του

Κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Τόπος το βιβλίο Γκέοργκ Λούκατς “Κείμενα της Δεκαετίας του 1920”. Περιλαμβάνει τα πιο σημαντικά δοκίμια που έγραψε ο Λούκατς στα 1922-1928, αμέσως μετά το διάσημο “Ιστορία και Ταξική Συνείδηση”. Πρόκειται, όπως σημειώνεται στο δελτίο Τύπου του εκδότη, για σημαντικά κείμενα λογοτεχνικής και φιλοσοφικής κριτικής, στα οποία ο Λούκατς αποσαφηνίζει υλιστικά τις ιδέες του προετοιμάζοντας τις μετέπειτα ογκώδεις μελέτες του. Το βιβλίο περιλαμβάνει ένα εκτενές εισαγωγικό δοκίμιο του Χρήστου Κεφαλή, όπου αποτιμάται η συνολική συνεισφορά του μεγάλου Ούγγρου φιλοσόφου στον μαρξισμό.

Μη όντας δυνατό να αναφερθούμε εδώ αναλυτικά στο περιεχόμενο του βιβλίου θα σταθούμε σε μερικές παρατιθέμενες κρίσεις μαθητών του Λούκατς που αποσαφηνίζουν τη σύνθετη προσωπικότητα του στοχαστή.

Η Άγκνες Χέλερ, που, αν και πήρε μερικά πράγματα από τον δάσκαλό της, δεν ακολούθησε συνολικά το πρότυπό του, καταλόγιζε στον Λούκατς μια μονόπλευρη αφοσίωση στα ζητήματα του πνεύματος, συνδυασμένη με πλήρη παραμέληση της καθημερινής ζωής, αλλά και μια υπαρξιακή μοναξιά και αμείλικτη αντικειμενικότητα απέναντι στον εαυτό του και τους άλλους.

Ο Χανς Ντίτερ Μπαρ, που είχε μια εκτενή συζήτηση με τον Λούκατς, αναφερόταν κι αυτός στην επιστημονική αντικειμενικότητα ως το κύριο γνώρισμα της σκέψης του. Τον χαρακτήριζε έναν στοχαστή που η διαλεκτική του σκέψη οικοδόμησε έναν κόσμο απεριόριστα σύνθετο όπου ο ίδιος ασκήθηκε στη μετριοφροσύνη.

Ο Ερνστ Φίσερ, από τη μεριά του, διέκρινε σ’ αυτόν μια μεγαλόπρεπη νόηση μέσα σε ένα μίνιμουμ σωματικής υπόστασης. Γι’ αυτόν ο Λούκατς ήταν ένας από τους σημαντικότερους μαρξιστές του καιρού μας και ένας πολύ έντιμος χαρακτήρας.

Ο Λέο Κόφλερ, από τους πιο αξιόλογους μαθητές του, αποκαλούσε τον Λούκατς δάσκαλο του προλεταριάτου και τον κορυφαίο θεωρητικό της λογοτεχνίας, μαρξιστή φιλόσοφο και κριτικό του σταλινισμού στην εποχή μας.

Ο αείμνηστος Θανάσης Βακαλιός, που είχε κι αυτός την τύχη να μαθητεύσει κοντά στον Λούκατς, έδινε έμφαση στην ενότητα της φιλοσοφικής και της πολιτικής σκέψης του. Ο Λούκατς, εκτιμούσε, είχε τη διπλή ιδιότητα του στοχαστή και του αγωνιστή για τις ιδέες του. Σε όλη του τη διαδρομή τον χαρακτήριζε η προτεραιότητα της μελέτης πριν από κάθε πολιτική επιλογή και πολιτική πράξη. Σε λιγοστές περιπτώσεις ο Λούκατς έκανε το λάθος να υποτάξει τη θεωρία στην τρέχουσα πολιτική, συνολικά όμως η πολιτική και η θεωρητική διάσταση της σκέψης του βρίσκονταν σε ενότητα μεταξύ τους και αλληλοενισχύονταν.

Πληροφορίες: Εκδόσεις Τόπος, Πλαπούτα 2 και Καλλιδρομίου, τηλ. 8222835-856, [email protected], www.toposbooks.gr.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL