Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C23.6°C
2 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.4°C22.5°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C19.9°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
24 °C
21.0°C24.8°C
4 BF 46%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.9°C23.5°C
3 BF 40%
"Γινόμαστε μάρτυρες ενός ακραίου νεοσυντηρητισμού και επικοινωνιακού αντιπερισπασμού"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Γινόμαστε μάρτυρες ενός ακραίου νεοσυντηρητισμού και επικοινωνιακού αντιπερισπασμού"

Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση άσκησε ο Αλ. Τσίπρας από τα Γρεβενά και την Κοζάνη καλώντας τον κόσμο να συμμετέχει στον ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, να δυναμώσει το κόμμα.

Στόχος αυτής της νέας εκστρατείας είναι η αδιαμεσολάβητη επικοινωνία με τους πολίτες, μια νέα σχέση με τον πολίτη, για τη συγκρότηση της δημοκρατικής και προοδευτικής παράταξης της νέας εποχής, που θα πάρει τα ηνία του τόπου και θα αποκαταστήσει τις μεγάλες πληγές στην οικονομία και τις κατακτήσεις που απειλούνται. “Ερχόμαστε για να ζητήσουμε τη γνώμη σας, τις απόψεις σας, τις θέσεις σας, τις αγωνίες σας, τις σκέψεις σας, να ζητήσουμε όμως και τη συμμετοχή τους” σημείωσε απευθυνόμενος στους εκατοντάδες πολίτες που συγκεντρώθηκαν στο Πνευματικό Κέντρο Γρεβενών και στη Στέγη Ποντιακού Ελληνισμού στην Κοζάνη.

Στην πρώτη μέρα της περιοδείας του στη δυτική Μακεδονία ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απαρίθμησε τις διαψεύσεις των προσδοκιών που δημιούργησε η Ν.Δ., σημειώνοντας ότι αυτές οι αντιφάσεις της την εγκλωβίζουν και συνεπώς προσπαθεί να στρέψει τα μάτια της κοινής γνώμης από την ανικανότητά της να διαχειριστεί τα σημαντικά θέματα, όπως το προσφυγικό, σε ένα επικοινωνιακό σόου. Αυτό όμως, υπογράμμισε, έχει αποτέλεσμα "να γινόμαστε μάρτυρες ενός ακραίου νεοσυντηρητισμού και μιας προσπάθειας επικοινωνιακού αντιπερισπασμού": Στέλνουν τα ΜΑΤ στους φοιτητές, στήνουν σόου στα Εξάρχεια, στους κινηματογράφους, στα κλαμπ.

Είμαστε με τους φοιτητές, με τη δημοκρατία, είστε με τα “λευκά κολάρα”

“Εμείς λέμε ότι η χώρα τούτη έχει μια μακρά παράδοση σε αγώνες, σε διεκδικήσεις. Κι ο μέσος Έλληνας πολίτης, ανεξαρτήτως του τι ψηφίζει, πιστεύει ότι το 2019 και το 2020 δεν έχει καμία σχέση ούτε με τη δεκαετία του 1950, ούτε με τη δεκαετία του 1960, ούτε με τη δεκαετία του 1970” σημείωσε.

Ο Αλ. Τσίπρας τόνισε σκωπτικά προς τη Ν.Δ. ότι “σε λίγες μέρες δεν γιορτάζουμε την αντιπαράθεση μπαχαλάκηδων - αστυνομίας έξω απ' το Πολυτεχνείο, αλλά την εξέγερση της νεολαίας απέναντι στην ξενοκίνητη δικτατορία το 1973”. Υπογράμμισε ότι, επειδή η Ν.Δ. ξέρει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα υπερασπιστεί τη δημοκρατία και θα τους ταράξει στη νομιμότητα “όσα πραξικοπήματα και να κάνουν στη Βουλή”, “ακριβώς γι' αυτό θέλουν να δημιουργήσουν την εντύπωση ότι είμαστε με τους 'μπαχαλάκηδες'”.

“Αυτοί που τόσο θέλουν να 'αποκαταστήσουν τη νομιμότητα'”, σχολίασε, “γιατί την εξαντλούν σε ανυπεράσπιστα παιδιά 17 ετών και όχι απέναντι στους εγκληματίες του 'λευκού κολάρου', που λήστεψαν το δημόσιο ταμείο, απέναντι στους τραπεζίτες που τους δίνουν ασυλία και απέναντι στο πολιτικό προσωπικό, που το βγάζουν λάδι με την παραγραφή των αδικημάτων τους;

Γιατί δεν ψηφίζουν την ερμηνευτική διάταξη στον νόμο περί ευθύνης υπουργών;”. “Γιατί δεν πάνε να χτυπήσουν τα καρτέλ των ναρκωτικών και της εγκληματικότητας, αλλά πάνε και χτυπάνε ανήλικα παιδιά;” συνέχισε, για να τονίσει: “Για λόγους επικοινωνίας”.

Υπερασπιζόμαστε τα δημοκρατικά δικαιώματα, όχι το δικαίωμα στο μπάχαλο

Αποδομώντας και την προσπάθεια της Ν.Δ. να ταυτίσει τον ΣΥΡΙΖΑ με τους “μπαχαλάκηδες”, σημείωσε ότι “θέλουμε να υπερασπιστούμε το δικαίωμα των νέων ανθρώπων να διακινούν τις θέσεις και τις απόψεις τους, ακόμα κι αν είναι μειοψηφία, όχι το δικαίωμα στο μπάχαλο”. Τόνισε ότι όπου υπάρχουν εστίες πρέπει να αντιμετωπιστούν και δεν χρειαζόταν να αλλάξει ο νόμος για το άσυλο για να γίνει αυτό, καθώς ο νόμος μπορούσε να επεμβαίνει όπου υπήρχε εγκληματική δράση.

Υπογράμμισε ότι “απέναντι στη διακίνηση των ιδεών, στα νέα παιδιά που χωρίς κουκούλες, αλλά με τα σώματά τους και τα τραγούδια τους, πάνε να υπερασπιστούν τις ιδέες τους, δεν θα δεχτούμε την εικόνα να τους ξυλοφορτώνουν, να τους ποτίζουν χημικά και να πηγαίνουν στα σπίτια τους να τους συλλαμβάνουν”.

Εκδικούνται τη νέα γενιά, δυσφημούν τα πανεπιστήμια προς όφελος των κολεγίων

Ο Αλ. Τσίπρας συνέδεσε αφενός το κυβερνητικό σόου αστυνομικού αυταρχισμού στα πανεπιστήμια, που με αφορμή “μεμονωμένα περιθωριακά φαινόμενα” καλλιεργεί τελικά μια εικόνα ότι εκεί μαθαίνουν να φτιάχνουν μολότοφ και όχι να κάνουν μαθήματα, και αφετέρου την πολιτική της κυβέρνησης για τη δημόσια Παιδεία, σημειώνοντας πως αποσκοπούν συνολικά στην δυσφήμηση των πανεπιστημίων για να προωθούνται τα ιδιωτικά κολέγια.

Χαρακτήρισε την απόφαση της Ν. Κεραμέως για αναστολή λειτουργίας 37 νέων τμημάτων ΑΕΙ που συγκρότησε ο ΣΥΡΙΖΑ “εκδικητική στάση απέναντι στη νέα γενιά, όχι απέναντι στην πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης”. “Αυτό που τους ενδιαφέρει τελικά δεν είναι να σπουδάζουν τα παιδιά μας σε δημόσια ποιοτικά πανεπιστήμια, αλλά να ανοίξουν χώρο για ιδιωτικά κολέγια στη χώρα μας” είπε τονίζοντας ότι βλέπουμε αντίστοιχες επιλογές και στον χώρο της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Έκαναν τον ουρανό πιο σκοτεινό, όχι πιο γαλανό

Έτσι ο Αλ. Τσίπρας μίλησε για προσπάθεια παλινόρθωσης του παλιού πολιτικού συστήματος που χρεοκόπησε τη χώρα και που σήμερα ακολουθεί τις ίδιες πολιτικές. Επισήμανε ότι προεκλογικά η Ν.Δ. δημιούργησε ένα τοξικό περιβάλλον με τη βοήθεια μεγάλης πλειονότητας ΜΜΕ που τους στήριζε και τους στηρίζει, ότι έτσι πήραν την εξουσία, δημιουργώντας προσδοκίες στην κοινή γνώμη ότι σε λίγες ημέρες θα έκαναν "τον ουρανό πιο γαλανό". “Δυστυχώς όμως ο 'ουρανός' έγινε πιο σκοτεινός και συννεφιασμένος” σημείωσε, παραθέτοντας εν συνεχεία τις υποσχέσεις της Ν.Δ. που ήδη έχουν διαψευστεί.

Διαδοχικές διαψεύσεις των προσδοκιών που καλλιέργησε η Ν.Δ.

1. Η... στήριξη της μεσαίας τάξης. Σε ό,τι αφορά την προεκλογική σημαία της Ν.Δ., τη “στήριξη της μεσαίας τάξης”, ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι όλος ο δημοσιονομικός χώρος του 2019 και του 2020 πηγαίνει μονοδιάστατα στις επιχειρήσεις και όχι στη μεσαία τάξη οριζόντια. Αναφέρθηκε στο χθεσινό πρωτοσέλιδο των "Νέων και σε πρωτοσέλιδο προ ημερών της "Καθημερινής", εφημερίδων κριτικών προς τον ΣΥΡΙΖΑ, για να σημειώσει ότι επισήμαιναν πως ο προϋπολογισμός του 2020 δεν αφορά τη μεσαία τάξη και πως η κυβέρνηση στερεί από τη μεσαία τάξη ανάσες που χρειάζεται, καθώς οι περιβόητες ελαφρύνσεις από το φορολογικό νομοσχέδιο είναι μόλις 17 ευρώ τον χρόνο.

Συμπλήρωσε πως, αντί για φοροελαφρύνσεις, είδαμε επιβαρύνσεις με την αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ, εμπόδια σε ό,τι αφορά το αφορολόγητο και επέλαση στον τομέα των εργασιακών δικαιωμάτων. “Ξήλωμα σε μια νύχτα όλων των κατακτήσεων που με πολύ μεγάλη δυσκολία και σύγκρουση με την τρόικα πετύχαμε για να εφαρμοστεί η εργασιακή νομοθεσία”. Ανέφερε δε πως τον Οκτώβριο είχαμε αρνητικό ρεκόρ δεκαοκτώ ετών στη σχέση προσλήψεων - απολύσεων, δηλαδή 260.000 περισσότερες απολύσεις απ' ό,τι προσλήψεις.

2. Τα γύρισαν για τη Συμφωνία των Πρεσπών αυτοί που έσπειραν τον διχασμό. Έβαλε κατά της Ν.Δ. για τη στάση της στη Συμφωνία των Πρεσπών σημειώνοντας ότι “αυτοί που έσπειραν τον διχασμό και το μίσος στον ελληνικό λαό, αυτοί που μας λοιδορήσανε και μας κατηγορήσανε ως προδότες με το που κέρδισαν τις εκλογές βγήκαν και είπαν ότι όχι μόνο θα την τηρήσουν αυτή την κατά τα άλλα 'προδοτική' συμφωνία, αλλά θα την τιμήσουν κιόλας”.

Τόνισε ότι, αντίθετα, "εμείς αδράξαμε την ευκαιρία και δεν λογαριάσαμε το πολιτικό κόστος και κερδίσαμε μια συμφωνία η οποία ενισχύει τα εθνικά μας συμφέροντα”, σημειώνοντας ότι σήμερα “η χώρα απέκτησε μια σύμμαχο στα βόρεια σύνορα, ελληνικά πολεμικά αεροσκάφη επιτηρούν τον εθνικό εναέριο χώρο της και όχι τουρκικά, όπως θα γινόταν αν δεν προχωρούσαμε σε αυτή τη συμφωνία”.

3. Το προσφυγικό που θα έλυναν ως διά μαγείας. Σκληρή κριτική άσκησε και για το προσφυγικό, θυμίζοντας ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης έλεγε πως το θέμα θα λυθεί ως διά μαγείας, καθώς... το δημιουργεί η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Και τώρα, είπε, ο πρωθυπουργός υλοποιεί ένα σχέδιο το οποίο είχε σχεδιαστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, “κάνοντας τα πράγματα όμως μπάχαλο”.

Επέκρινε την κυβέρνηση για “βαθιά νεοσυντηρητική αντίληψη” και στη διαχείριση του προσφυγικού. Σημείωσε ότι το πρόβλημα της κυβέρνησης, πέραν της αδυναμίας της, έχει να κάνει και με το γεγονός ότι “προεκλογικά χάιδεψαν συντηρητικά αυτιά, εξέθρεψαν τα πιο μισαλλόδοξα συναισθήματα για να αλιεύσουν ψήφους και σήμερα είναι εγκλωβισμένοι σε αυτή την ακραία ρητορική”. Εξήγησε ότι δεν μπορούν να αποσυμφορήσουν τα νησιά, όταν οι ίδιοι τους χαρακτήριζαν εισβολείς και βουλευτές τους κάνουν ακραίες δηλώσεις, γιατί “αυτοί που σε πίστεψαν προεκλογικά είναι αυτοί που σε εμποδίζουν να αντιμετωπίσεις το πρόβλημα”.

Ο Αλ. Τσίπρας τόνισε ότι ως πρωθυπουργός επισκέφθηκε τρεις φορές την Τουρκία και δεν δίστασε ακόμη και εν μέσω προσφυγικής κρίσης να θέσει το θέμα τόσο της ροής των προσφύγων όσο και τα ζητήματα που σχετίζονται με τη Συνθήκη της Λωζάννης, την παράνομη κατοχή μέρους της Κύπρου, αλλά και τις παραβιάσεις στο Αιγαίο. “Είμαστε περήφανοι ως Αριστερά για την πατριωτική μας στάση” υπογράμμισε, ενώ “άλλοι δεν πρέπει να είναι περήφανοι, διότι με κορώνες, με ψευτοπατριωτισμούς, με πατριδοκαπηλία, έκαναν πολιτική καριέρα και έγιναν πρωθυπουργοί πουλώντας φούμαρα στον ελληνικό λαό”.

Με μαθητές του Λυκείου Γρεβενών

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ φθάνοντας στον χώρο της εκδήλωσης στα Γρεβενά είχε σύντομη συνομιλία με μαθητές του Λυκείου της πόλης, που αυτές τις ημέρες πραγματοποιούν κατάληψη στον χώρο του σχολείου τους. Με αφορμή μία ερώτηση, έκανε εκτενή αναφορά στο έργο της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και ειδικά στα ΕΠΑΛ, παρουσιάζοντας τις επιλογές που θα είχαν οι απόφοιτοί τους στα διετή προγράμματα σπουδών και επαγγελματικής εκπαίδευσης. Επιλογές που κατήργησε η σημερινή υπουργός Παιδείας.
 

Novartis

“Όσο κι αν έχουν στήσει από κοινού με τον Κ. Φρουζή την απολογία του, η Επιτροπή θα βγάλει λαβράκια...”

Λάβρος κατά Ν.Δ. και ΚΙΝ.ΑΛΛ. εμφανίστηκε ο Αλ. Τσίπρας σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Flash της Κοζάνης στέλνοντάς τους μήνυμα πως η “Novartis είναι σαν Λερναία Ύδρα, θα πηγαίνουν να κόβουν ένα κεφάλι και θα φυτρώνουν πολλά...”.

Χαρακτήρισε κοινοβουλευτικό πραξικόπημα την εξαίρεση Πολάκη και Τζανακόπουλου σημειώνοντας ότι είναι η πρώτη φορά που η πλειοψηφία θέλει να προσδιορίζει και τη σύνθεση της μειοψηφίας σε μια κοινοβουλευτική επιτροπή. Έβαλε κατά της Ν.Δ. και του ΚΙΝ.ΑΛΛ., που προσπαθούν να παρουσιάζουν, όπως είπε, τον Κ. Φρουζή ως αξιόπιστο μάρτυρα “και έχουν γεμίσει τα πρωτοσέλιδά τους ότι τον πίεζαν οι δικαστές...”. “Βεβαίως και θα τον πιέζουν, αυτή είναι η δουλειά τους” σημείωσε, προσθέτοντας ότι πρόκειται για τον “βασικό ενορχηστρωτή και κατηγορούμενο για την υπόθεση της δωροδοκίας γιατρών και πολιτικών”.

Επισήμανε ότι ο ίδιος ο Κυρ. Μητσοτάκης σε συνέντευξή του έχει πει ότι υπάρχει σκάνδαλο Novartis. “Ποιος είναι η πέτρα του σκανδάλου;” είπε ο Αλ. Τσίπρας, για να συνεχίσει: “Ο διευθύνων σύμβουλός της που με βάση το κατηγορητήριο και δικές του μαρτυρίες είχε την τακτική επικοινωνία με τους πολιτικούς, είχε την εσωτερική πληροφόρηση και πούλησε πριν γίνει το PSI και είχε χασούρα μόνο 3%, ενώ άλλες πολυεθνικές με ελληνικά ομόλογα είχαν 22%”. Πρόσθεσε ότι ήταν ο άνθρωπος που “είχε ενορχηστρώσει στην Ελλάδα τον σχεδιασμό που ερχόταν από τη μητρική εταιρεία, από την Ελβετία, όπως αποδείχτηκε στο ντοκιμαντέρ, του μαζικού εκμαυλισμού γιατρών και δημοσιογράφων”.

Τόνισε ότι “δεν θα κάνουμε τη χάρη στη Ν.Δ. και στο ΚΙΝ.ΑΛΛ. να αποχωρήσουμε από την Επιτροπή και να μην θέσουμε κρίσιμες ερωτήσεις στους μάρτυρες. Δεν θα τους κάνουμε τη χάρη να μας ρίξουν την ευθύνη της κωλυσιεργίας, αλλά ούτε τη χάρη να αποδεχτούμε ένα κοινοβουλευτικό πραξικόπημα”. Έτσι εξήγησε ότι “διατηρούμε το δικαίωμα να αποφασίσουμε το πότε και αν θα μπουν μέσα Πολάκης και Τζανακόπουλος”, ότι δεν θα αντικατασταθούν, θα απέχουν. Πρόσθεσε ότι θα υπάρχουν κι άλλοι που θα κάνουν ερωτήσεις και θα ακουστούν πράγματα, για να σημειώσει ότι θα προχωρήσουν οι διαδικασίες, “γιατί πιστεύουμε ότι η Επιτροπή θα βγάλει λαβράκια”, “όσο κι αν έχουν στήσει από κοινού με τον Φρουζή την απολογία του”.

Σχολίασε ότι στη συνεδρίαση της Προανακριτικής την Τρίτη “με το που είπε το πρώτο ποίημα, ότι δήθεν δεχόταν πιέσεις για πολιτικά πρόσωπα, διέκοψαν για να βγει μόνο αυτή η είδηση”. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατέληξε σχολιάζοντας ότι “η Επιτροπή που έφτιαξαν για το αφήγημα της σκευωρίας ήδη έχει γυρίσει μπούμερανγκ στην κυβέρνηση και τον κ. Μητσοτάκη”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL