Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.1°C25.3°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.2°C24.2°C
2 BF 48%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C21.0°C
3 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
19.3°C21.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
24.5°C24.5°C
3 BF 40%
ΣΤΟ ΚΑΙ ΠΕΝΤΕ / Ποτάμι τρυφερότητας, πίκρας, χαράς!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΣΤΟ ΚΑΙ ΠΕΝΤΕ / Ποτάμι τρυφερότητας, πίκρας, χαράς!

Σκίτσο του Δημήτρη Πετσετίδη

Εικόνες χαρούμενες και αστείες από το χωριό, αντίβαρο στη σκληρή δεκαετία του '40, τότε που «βαφόταν στ' αλήθεια το χώμα κόκκινο από το αίμα». Εικόνες πολύμορφες και πολύχρωμες από τα επόμενα χρόνια.

Εικόνες τρυφερές από το άγουρο ξύπνημα της σάρκας που διακόπτονται απότομα, με το αγόρι να τα 'χει χαμένα και το ταραγμένο κορίτσι να κουμπώνει στραβά τη μπλούζα του όταν πιάστηκαν στη μικρή καμαρούλα.

Εικόνες σκληρές, που παραμένουν σκληρές, με τον μεγάλο αδελφό να ασελγεί στον μικρό και να αυτοκτονεί όταν διαπιστώνει ότι ο μικρός έχει πέσει στα ναρκωτικά.

Εικόνες από γεγονότα, περιγραφές χαρακτήρων, σημάδια που δεν σβήνει ο χρόνος. Η πίκρα και το παράπονο του γιου για τη συμπεριφορά του πατέρα του: «Καλύτερα να μου σκότωναν το παιδί» θα πει ο μανιώδης κυνηγός αντικρίζοντας το σκοτωμένο σκυλί του. Κουβέντα άκρατης υπερβολής - χαραγματιά ανεξίτηλη στην παιδική ψυχή.

Ο φυματικός που αυτοκτονεί πριν γίνει γνωστή η ασθένειά του και στιγματιστούν οι κόρες του. Το χουνέρι των μαθητών στον αυστηρό καθηγητή Θεολογίας που ερωτοτροπεί με μαθήτρια. Το ουρλιαχτό του χωροφύλακα προς τον άγρια χτυπημένο κρατούμενο που τρέκλιζε: «μη γέρνεις αριστερά, σ' έλειωσα». Η σκληρότητα των Γερμανών κατακτητών, οι εκτελέσεις προδοτών, ο Εμφύλιος που μπαίνει στο χωριό, στο ίδιο το σπίτι. Ηθικές ακροβασίες με τη διαπόμπευση της ερωμένης του Ιταλού αξιωματικού, που όμως είχε χρησιμοποιήσει την επιρροή της για να σώσει ζωές.

Ο Δημήτρης Πετσετίδης (2.8.1940 - 14.4.2017) γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Σπάρτη. Σπούδασε μαθηματικός και από το 1957 μέχρι και το 1982 διδάσκει σε φροντιστήρια της Αθήνας. Από νωρίς ασχολείται με τη δημοσιογραφία, το διήγημα και τη γελοιογραφία. Θα συνεργαστεί με πολλά έντυπα και την περίοδο 2011-2013 θα προσδώσει με σκίτσα του κάτι ξεχωριστό στις «Αναγνώσεις» της «Αυγής».

Αγαπούσε το σκάκι και μετέδωσε αυτή την αγάπη στις κόρες του. Έπαιζε, μελετούσε, οργάνωνε αγώνες στη Σπάρτη και φρόντιζε το τοπικό σωματείο. Υπερηφανευόταν για την ισοπαλία που σημείωσε η κόρη του Μαρία σε σιμουλτανέ του παγκόσμιου πρωταθλητή Κασπάροβ!

Έχει γράψει περισσότερα από εκατό διηγήματα. Τα τελευταία εικοσιένα συμπεριλαμβάνονται στο βιβλίο «Μακριά από το Ποτάμι» (εκδόσεις Καστανιώτη, Ζαλόγγου 11, τηλ. 210-3816310, [email protected]).

Ανάμεσα στις διακρίσεις του ξεχωρίζει το Βραβείο Ουράνη που έλαβε το 2011 από την Ακαδημία Αθηνών.

Ύψιστη τιμή ίσως αποτελούν οι αναρτήσεις των μαθητών του, από τη μέρα του θανάτου του μέχρι σήμερα, ότι αισθάνονται υπερήφανοι που τον είχαν δάσκαλο!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL