Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C23.6°C
2 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.4°C22.5°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C19.9°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
24 °C
21.0°C24.8°C
4 BF 46%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.9°C23.5°C
3 BF 40%
«Σκόνταψε» και υπαναχώρησε η ΝΔ στο χρόνο απουσίας στη διακομματική για τον ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

«Σκόνταψε» και υπαναχώρησε η ΝΔ στο χρόνο απουσίας στη διακομματική για τον ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού

«Η κυβέρνηση υπαναχώρησε από το κρίσιμο θέμα του χρόνου απουσίας από τη χώρα, ως κριτηρίου της ρύθμισης του δικαιώματος ψήφου των αποδήμων», δήλωσε ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος προσθέτοντας ότι «με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι, με το πρόσχημα της αδυναμίας τεκμηρίωσης, η κυβέρνηση υπαναχώρησε από το κρίσιμο θέμα του χρόνου απουσίας από τη χώρα, ως κριτηρίου της ρύθμισης του δικαιώματος, μολονότι το είχε περιλάβει στην επιστολή που είχε στείλει ο αρμόδιος υπουργός προς τα κόμματα», σημείωσε ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ.

Το κριτήριο αυτό είχε θέσει το ΚΚΕ ως προϋπόθεση για συναίνεση και το υιοθέτησε στη γραπτή πρότασή του ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος. Διαπιστώθηκε, ωστόσο, ότι η εφαρμογή του στην πράξη είναι αδύνατη, καθώς οι ελληνικές κρατικές αρχές δεν μπορούν να τεκμηριώσουν πόσο διάστημα απουσιάζει κάποιος από την Ελλάδα. Για το λόγο αυτό ο υπουργός πρότεινε το συγκεκριμένο κριτήριο να μην έχει αναδρομική ισχύ αλλά να εφαρμοστεί για τους μελλοντικούς μετανάστες.

Αν και ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ, βουλευτής Γιάννης Γκιόκας αναγνώρισε το πρόβλημα, δήλωσε ότι το κόμμα του εμμένει στην αρχική θέση και ότι αναμένει από το υπουργείο να βρει άλλες λύσεις που θα άρουν το τεχνικό ζήτημα.

Το θέμα παραμένει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και θα συζητηθεί στην τρίτη συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής, που θα πραγματοποιηθεί αύριο το απόγευμα, κατά την οποία ο υπουργός Εσωτερικών αναμένεται να καταθέσει νέα πρόταση.

Το ΚΚΕ εμμένει στην αρχική θέση του και για την αυτοπρόσωπη παρουσία των εκλογέων στα εκλογικά κέντρα (πρεσβείες, προξενεία κ.λπ) χωρφίς εξαιρέσεις, απορρίπτοντας την πρόταση της κυβέρνησης για δυνατότητα της επιστολικής ψήφου για όσους διαμένουν σε απομακρυσμένες περιοχές.

Για τα άλλα σημεία της πρότασης Θεοδωρικάκου, όπως την ισοτιμία της ψήφου, το κριτήριο του οικονομικού δεσμού με την Ελλάδα μέσω κατοχής ενεργού ΑΦΜ και την αύξηση του αριθμού των βουλευτών Επικρατείας από 12 σε 15, φαίνεται ότι βρίσκουν σύμφωνα τα κόμματα της αντιπολίτευσης εκτός από το ΜέΡΑ 25, το οποίο σε μακροσκελή ανακοίνωσή του ξεκαθάρισε ότι θα καταψηφίσει.

Τη σύγκλιση του ΣΥΡΙΖΑ με τα δύο αυτά κόμματα ως προς την ανάγκη ρύθμισης του θέματος «με βάση την ευρωπαϊκή εμπειρία», επισήμανε ο Γιώργος Κατρούγκαλος, ο οποίος μίλησε για αλλαγή στάσης της κυβέρνησης έναντι του κριτηρίου της 30ετούς απουσίας, σημειώνοντας ότι «δεν μπορεί να γίνεται κινούμενη άμμος η συζήτηση και να αντιμετωπίζονται τόσο σοβαρά ζητήματα με προχειρότητα ή με οποιαδήποτε διάθεση πολιτικής τους εκμετάλλευσης».

Πηγές του υπουργείου Εσωτερικών αναφέρουν: «είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε λογικούς συμβιβασμούς και να βάλουμε νερό στο κρασί μας προκειμένου να προχωρήσουμε μπροστά και να βρεθεί λύση, η οποία θα λάβει 200 ψήφους. Περιμένουμε ανάλογη υπεύθυνη και εποικοδομητική στάση και από τους υπεύθυνους των κομμάτων».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL