Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.0°C20.1°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
11.9°C17.0°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
14.9°C17.6°C
1 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.3°C19.8°C
0 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.0°C
0 BF 58%
Παπαδημούλης: Η καραμέλα πως για το προσφυγικό-μεταναστευτικό φταίει ο Τσίπρας έχει πλέον λιώσει
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Παπαδημούλης: Η καραμέλα πως για το προσφυγικό-μεταναστευτικό φταίει ο Τσίπρας έχει πλέον λιώσει

Σε συνέντευξή του o Αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας ΣΥΡΙΖΑ -Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης, επεσήμανε ότι το προσφυγικό-μεταναστευτικό «δεν προσφέρεται για αντι-ΣΥΡΙΖΑ κορώνες» και πως είναι ώρα η ΕΕ, μετά και την εισβολή στη Συρία, να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία.  

Τόνισε, ότι «κανείς στις Βρυξέλλες δεν θεωρεί εφικτή την ανάπτυξη 2,8% για το 2020, πόσο μάλλον το 4% που έταξε ο Μητσοτάκης», υπογραμμίζοντας ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ, παρά τα λάθη και τις αδυναμίες του, κυβέρνησε πολύ καλύτερα από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, που χρεοκόπησαν τη χώρα».

Ο κ. Παπαδημούλης σημείωσε ότι «η συλλογική αποτίμηση της πορείας του ΣΥΡΙΖΑ τα προηγούμενα χρόνια θα συμβάλει στην ανάκαμψή μας και θα μας βοηθήσει να φτιάξουμε ένα ρεαλιστικό προοδευτικό πρόγραμμα, με το οποίο θα διεκδικήσουμε τη νίκη στις επόμενες εκλογές».

Σε ερώτηση για το πώς βλέπει τη διάθεση των Βρυξελλών να λειτουργήσουν αποφασιστικά έναντι της Τουρκίας ή κρίνει ότι οι κινήσεις που γίνονται είναι μόνο για τα μάτια του κόσμου, ο κ. Παπαδημούλης απάντησε:

"Η εισβολή του Ερντογάν στη Συρία άνοιξε την πόρτα του φρενοκομείου. Η «Πηγή Ειρήνης», όπως την αποκαλεί, τρέχει αίμα. Ξεκίνησε με «πράσινο φως» από τον Τραμπ και την ανοχή της Ρωσίας. Η αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι πλήρως ανεπαρκής. Δεν αρκούν τα λόγια καταδίκης. Απαιτούνται ισχυρές, διεθνείς κυρώσεις, με πρωταγωνιστή στην επιβολή τους την Ε.Ε.

Έως τώρα, οι συστάσεις των ισχυρών του πλανήτη προς τον Ερντογάν είναι του τύπου «πρόσεξε μην το παρακάνεις». Οι κυνικές γεωπολιτικές και οικονομικές σκοπιμότητες κουρελιάζουν το διεθνές δίκαιο. Και, δυστυχώς, η Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει ένας πολιτικός νάνος.

Απαντώντας σε ερώτηση για τις προθέσεις της ΕΕ στο θέμα της κυπριακής ΑΟΖ και εάν όσα έχουν αποφασιστεί είναι αρκετά, επεσήμανε: "όχι, δεν είναι καθόλου αρκετά. Η θετική δήλωση Γιούνκερ «είμαστε όλοι Κύπριοι» δεν έχει ακόμη μεταφραστεί σε ισχυρές κυρώσεις. Τσίπρας και Αναστασιάδης πέτυχαν τον Ιούνιο μια ομόφωνη απόφαση των «28», για κυρώσεις κατά της Τουρκίας. Αυτή πρέπει να εξειδικευτεί και, κυρίως, να εφαρμοστεί. Είναι ευθύνη του Μητσοτάκη και του Αναστασιάδη να το κάνουν. Δεν αγνοώ τα εμπόδια που βάζουν το φιλοτουρκικό λόμπι και οι κυνικές σκοπιμότητες. Αυτό, όμως, είναι το εθνικό και πατριωτικό «πρέπει». Πράξεις και όχι μόνο λόγια!"

Κληθείς να σχολιάσει τις αιχμές του απερχόμενου Ευρωπαίου επίτροπου Δημήτρη Αβραμόπουλου προς την προηγούμενη κυβέρνηση για ελάχιστες επιστροφές στην Τουρκία, είπε: «το θέμα δεν προσφέρεται για αντι-ΣΥΡΙΖΑ κορώνες. Η καραμέλα πως για το προσφυγικό-μεταναστευτικό φταίει ο Τσίπρας έχει πλέον λιώσει. Το 2015 πέρασαν από την Τουρκία στην Ελλάδα περίπου ένα εκατομμύριο ψυχές. Το πρώτο 9μηνο του 2019 έχουν περάσει 45 χιλιάδες. Η Ελλάδα θα παραμείνει κύρια πύλη εισόδου, λόγω γεωγραφίας. Η θεωρία ότι δεν υπάρχουν πλέον πρόσφυγες παρά μόνο μετανάστες διαψεύδεται πλήρως από τα στοιχεία του ΟΗΕ.

Η χώρα χρειάζεται εθνικό σχέδιο και αποτελεσματική διαχείριση. Και φυσικά περισσότερη στήριξη από την Ε.Ε. Όχι μικροκομματική αντιπαράθεση και ακροδεξιές κραυγές.

Σε ερώτηση σχετικά με το κλίμα που υπάρχει στις Βρυξέλλες για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και για το ενδεχόμενο μείωσης των πλεονασμάτων τόνισε:

«Τον Αύγουστο του 2018 η κυβέρνηση Τσίπρα έβγαλε την Ελλάδα από τα μνημόνια. Εξασφάλισε ρυθμό ανάπτυξης πάνω από τον μέσο όρο της ευρωζώνης και πέτυχε έναν καθαρό διάδρομο για το χρέος για τα επόμενα 10-15 χρόνια. Στις Βρυξέλλες κανείς ποτέ δεν πήρε στα σοβαρά τα λαϊκίστικα ψεύδη του Μητσοτάκη περί δήθεν τέταρτου μνημονίου.

Οι δεξιοί χάρηκαν, φυσικά, για τη νίκη της Ν.Δ. Επί της ουσίας, όμως, κανείς δεν ξεχνά πως ήταν η κυβέρνηση της Ν.Δ. που με έλλειμμα 15,1% το 2009 έσπρωξε την Ελλάδα στον γκρεμό της χρεοκοπίας. Κανείς, επίσης, δεν θεωρεί εφικτή την ανάπτυξη 2,8% για το 2020. Πόσο μάλλον το 4% που έταξε ο Μητσοτάκης. Όσο για τα χαμηλότερα πλεονάσματα, ο ίδιος ο πρωθυπουργός τα έχει παραπέμψει στις ελληνικές καλένδες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL