Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.2°C25.8°C
2 BF 33%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.4°C26.8°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.0°C24.8°C
2 BF 49%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.0°C
2 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
24.0°C24.9°C
2 BF 33%
Ν.Δ. - ΚΙΝ.ΑΛΛ. / Ν.Δ. - ΚΙΝ.ΑΛΛ.: Συμφωνία σε όλα ή τίποτα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ν.Δ. - ΚΙΝ.ΑΛΛ. / Ν.Δ. - ΚΙΝ.ΑΛΛ.: Συμφωνία σε όλα ή τίποτα

Ερωτηθείς εάν θα συμμετείχε το κόμμα του σε ένα μέτωπο της αντιπολίτευσης κατά της κυβέρνησης, ο γραμματέας του ΚΙΝ.ΑΛΛ. δήλωσε ότι “αυτά τα απολιτίκ μέτωπα συγκυριακής ισοπεδωτικής ταύτισης, που κατασκευάζονται με καθαρά προβοκατόρικους όρους, δεν μας αφορούν” και ότι “δεν μας αφορούσε πολιτικά ούτε το γενικευμένο αντι-ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ούτε και οποιοδήποτε άλλο”.

Πέραν του γεγονότος ότι το ΚΙΝ.ΑΛΛ. απορρίπτει την αναγκαιότητα συγκρότησης ενός μετώπου απέναντι στην πιο σκληρή και ακραία νεοφιλελεύθερη δεξιά κυβέρνηση, η πραγματικότητα είναι πως όχι μόνο συμμετείχε στο αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο κατά την προηγούμενη διακυβέρνηση, αλλά πολλές φορές κατάφερε και να υπερκεράσει τη Ν.Δ. σε... οίστρο. Αντίθετα, αποζητά τη συνεννόηση μαζί της σε θεσμικά ζητήματα που κρίνουν θεμελιακά τους όρους για τους μετέπειτα πολιτικούς συσχετισμούς σε μακροπρόθεσμο επίπεδο.

Ήδη η Φ. Γεννηματά άλλαξε τη θέση του ΠΑΣΟΚ για μη προσμέτρηση της ψήφου των αποδήμων στο τελικό εκλογικό αποτέλεσμα ώστε να έρθει σε συμφωνία μαζί της. Μάλιστα, με τη στάση της στη συνάντηση με τον Κυρ. Μητσοτάκη και μετά, θέλησε να παίξει κεντρικό ρόλο στο κυβερνητικό μιντιακό αφήγημα να εμφανίσουν “απομονωμένο” τον ΣΥΡΙΖΑ. Μοιράστηκαν δε την ίδια επιχειρηματολογία διαστρεβλώνοντας τις εξαρχής δημόσια κατατεθειμένες προτάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Το μεγάλο ερώτημα σε σχέση με τη στάση του ΚΙΝ.ΑΛΛ. είναι τι προσδοκά να κερδίσει μέσα από αυτή την επαναπροσέγγιση που επιδιώχθηκε στο ραντεβού με τον πρωθυπουργό. Αυτή η αποκατάσταση σχέσεων μοιάζει να είναι μια πολυπλόκαμη υπόθεση, με την ψήφο των αποδήμων, όπου άλλαξε θέση το ΚΙΝ.ΑΛΛ., να είναι μόνο το ένα σκέλος της. Οι άλλες παράμετροι είναι ο εκλογικός νόμος και η μεγάλη (ακατανόητη) επιμονή της Φ. Γεννηματά για το ζήτημα της Προεδρίας της Δημοκρατίας. Ο Π. Χρηστίδης διέψευσε ως “αστειότητες” τα όσα ακούστηκαν περί υποψηφιότητας της ίδιας της Φ. Γεννηματά. Η Χαρ. Τρικούπη προσπαθεί να αιτιολογήσει αυτή την εμμονή της με το θέμα του ΠτΔ ως ανησυχία του ΚΙΝ.ΑΛΛ. να μην επαναληφθούν επαναλαμβανόμενες ψηφοφορίες και υπάρξει αναταραχή, δηλαδή εκλογές...

Έγινε σαφές από το τετ α τετ των δύο την προηγούμενη Παρασκευή ότι Μητσοτάκης - Γεννηματά συζητούν για να επιτύχουν συνεννόηση και στα τρία αυτά θεσμικά θέματα.

Οι δύο αρχηγοί συμφωνούν απόλυτα στην κατάργηση της απλής αναλογικής. Το ΚΙΝ.ΑΛΛ. έχει προτείνει ένα σύστημα με αναλογικό μπόνους και όρια σε αυτό. Για αναλογικότερο μπόνους αφήνει να εννοηθεί ότι μιλά και η Ν.Δ., αλλά η πρότασή της παραμένει άγνωστη. Η αποστροφή του Κυρ. Μητσοτάκη -σε συνέντευξή του μετά τις συναντήσεις με τους αρχηγούς- ότι “εάν δεν καταφέρουμε να συγκεντρώσουμε τις 200 ψήφους για αλλαγή εκλογικού νόμου, οι επόμενες εκλογές θα είναι διπλές” προκάλεσε την αντίδραση του ΚΙΝ.ΑΛΛ., καθώς εκείνο ήταν ο αποδέκτης της “απειλής” που εκτόξευσε ο πρωθυπουργός.

Η έκβαση της κυβερνητικής προσπάθειας για ψήφιση των ρυθμίσεων επί της ψήφου των αποδήμων θα είναι κομβική και για την πορεία των σχέσεων της Ν.Δ. με το ΚΙΝ.ΑΛΛ. Άσχετα από το πόσο θα απέχει η τελική πρότασή της (σ.σ.: έπειτα από τα νέα δεδομένα που δημιουργεί η πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ) από τους μαξιμαλιστικούς όρους που βάζει εξαρχής για να ναρκοθετήσει το εκλογικό αποτέλεσμα.

Σε περίπτωση επιτυχίας οι πολιτικές προεκτάσεις από τη σύνδεση της ψήφου των αποδήμων με την κατάργηση της απλής αναλογικής και τον νέο εκλογικό νόμο είναι αυτονόητες ως προς τις προοπτικές αλλοίωσης του εκλογικού αποτελέσματος που δημιουργούν. Ίσως δεν είναι τυχαίο ότι ο Ευ. Βενιζέλος παρενέβη για να εκτιμήσει πως υπάρχουν περιθώρια μιας συναίνεσης “ανεξαρτήτως της αναθεώρησης του συντάγματος”. Δηλαδή ο νόμος της Ν.Δ. να μην ψηφιστεί απαραίτητα ούτε με 200 ψήφους που απαιτούνται για να ισχύει από τώρα (και να μην εφαρμοστεί η απλή αναλογική στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση), ούτε να προηγηθεί αναθεώρηση με 180 ψήφους για να αλλάξει το όριο των απαιτούμενων 200 ψήφων. Άρα το ΚΙΝ.ΑΛΛ. να ψηφίσει τον νόμο που θα φέρει ο Κυρ. Μητσοτάκης και για τον οποίο θα απαιτείται η απλή πλειοψηφία των 151.

Εάν όμως αποτύχει το κυβερνητικό σχέδιο για τους αποδήμους, η Ν.Δ. λιγότερο θα υπολογίζει στη βοήθεια που θα του προσφέρει το ΚΙΝ.ΑΛΛ. Και σε αυτή την περίπτωση το ΚΙΝ.ΑΛΛ. θα επιχειρήσει για μια ακόμη φορά να βγει από το “γαλάζιο” κάδρο, στο οποίο το ίδιο μπήκε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL