Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
21 °C
19.6°C22.5°C
3 BF 60%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
19.7°C23.4°C
2 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
22 °C
20.0°C22.6°C
1 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.6°C22.8°C
5 BF 38%
ΛΑΡΙΣΑ
Ψιχάλες μικρής έντασης
25 °C
24.1°C24.9°C
0 BF 36%
Καλή η αλληλεγγύη, αλλά να προσγειωθούμε και στην πραγματικότητα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Καλή η αλληλεγγύη, αλλά να προσγειωθούμε και στην πραγματικότητα

του Νεόφυτου Νεοφύτου

Τα «περιοριστικά μέτρα» της Ευρωπαϊκής Ένωσης εναντίον της Τουρκίας δεν πρόκειται να επιλύσουν το πρόβλημα των τουρκικών παραβιάσεων στην κυπριακή ΑΟΖ.

Σίγουρα είναι καλοδεχούμενα και αποτελούν αν μη τι άλλο μια ηθική ικανοποίηση ότι η Ε.Ε. μας εκφράζει την «πλήρη αλληλεγγύη» της. Να μη νομίσουμε, όμως, ότι τα μέτρα που αφορούν κυρίως περιορισμούς για νομικά και φυσικά πρόσωπα, δηλαδή για όσους σχετίζονται με τα γεωτρύπανα που βρίσκονται στην κυπριακή ΑΟΖ, είναι αποτρεπτικά των τουρκικών προκλήσεων και απειλών.

Μπορεί οι κυβερνώντες για εσωτερική κατανάλωση να πανηγυρίζουν για τα «περιοριστικά μέτρα», αλλά αν θέλουμε να είμαστε σοβαροί και ρεαλιστές, τότε δεν πρέπει να καλλιεργούμε ψευδαισθήσεις και να έχουμε αυταπάτες για το πώς μας αντιμετωπίζει η Ε.Ε. Αν πραγματικά ήθελαν να στείλουν ισχυρό μήνυμα και έμπρακτη αλληλεγγύη στην Κύπρο, θα έπαιρναν όχι «περιοριστικά μέτρα», αλλά οικονομικές και άλλες κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας. Δεν το έπραξαν, ούτε πρόκειται να το πράξουν. Τα οικονομικά συμφέροντα των κυρίαρχων κύκλων της Ε.Ε. δεν το επιτρέπουν.

Συνεπώς, ο δικός μας στόχος παραμένει και δεν είναι άλλος από το να συμφωνηθούν το συντομότερο δυνατό οι όροι αναφοράς και να επαναρχίσουν ουσιαστικές συνομιλίες στο Κυπριακό. Γιατί μόνο με τη λύση του Κυπριακού θα μπορέσουμε να έρθουμε σε συνεννόηση με την Τουρκία. Παρά τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς που προκαλεί η συμπεριφορά της, η λύση του Κυπριακού πρέπει να συνεχίσει να είναι στο κέντρο της πολιτικής μας.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, μετά που θα επιστρέψει και από τη σύνοδο κορυφής, όπου αναμένεται και εκεί να εισπράξει ανάλογη αλληλεγγύη, μετά από τα επικοινωνιακά σόου για εσωτερική κατανάλωση, καλείται να προσγειωθεί στην πραγματικότητα.

Σε λίγες ημέρες η ειδική αντιπρόσωπος του γ.γ. του ΟΗΕ, κ. Σπέχαρ, ετοιμάζει την έκθεσή της για το Κυπριακό και ο κ. Γκουτέρες ακόμη δεν έχει αποφασίσει εάν και πότε θα συγκαλέσει την τριμερή ή πολυμερή συνάντηση. Χωρίς πρωτοβουλίες και κινητικότητα στο Κυπριακό, οδηγούμαστε σε επικίνδυνο αδιέξοδο. Η όλη κατάσταση θα χειροτερεύει με το Κυπριακό να μένει άλυτο και τις εστίες έντασης και ανασφάλειας να επεκτείνονται σε ολόκληρη την πατρίδα μας και στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL