Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.9°C21.9°C
2 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.2°C19.9°C
2 BF 43%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.0°C20.4°C
2 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.9°C
3 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.4°C18.9°C
2 BF 42%
Παρέμβαση Αλ. Τσίπρα από τις Βρυξέλλες: / Παρέμβαση Αλ. Τσίπρα από τις Βρυξέλλες: Κρίνεται η αξιοπιστία της Ε.Ε. στο Συμβούλιο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Παρέμβαση Αλ. Τσίπρα από τις Βρυξέλλες: / Παρέμβαση Αλ. Τσίπρα από τις Βρυξέλλες: Κρίνεται η αξιοπιστία της Ε.Ε. στο Συμβούλιο

Σημαντικές επαφές σε υψηλό επίπεδο είχε ο Αλέξης Τσίπρας στις Βρυξέλλες επιβεβαιώνοντας ότι ο ρόλος του στην Ευρώπη παραμένει ισχυρός. Η κοινή δράση των προοδευτικών δυνάμεων, η ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας, η ανάγκη κυρώσεων στην Άγκυρα, το προσφυγικό και ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός ήταν μεταξύ των θεμάτων που ανέδειξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

"Κρίνεται η αξιοπιστία της Ε.Ε. σε αυτό το Συμβούλιο" δήλωσε μετά την ολοκλήρωση των επαφών του εν όψει της κρίσιμης συνεδρίασης. Εξέφρασε μάλιστα την πεποίθηση ότι το μήνυμα που θα δοθεί στα δυτικά Βαλκάνια και ιδίως στη Βόρεια Μακεδονία δεν θα είναι αρνητικό "ότι ανεξαρτήτως των μεγάλων προσπαθειών και μεταρρυθμίσεων τα δυτικά Βαλκάνια δεν θα έχουν καμία προοπτική να έρθουν κοντά στην Ε.Ε. και θα αφεθούν έρμαια στις διαθέσεις τρίτων χωρών που αναπτύσσουν το τελευταίο διάστημα ιδιαίτερη δραστηριότητα στην περιοχή". Υπογράμμισε δε την ανάγκη η Ευρωπαϊκή Ένωση να παίξει τον ρόλο της ενεργού εξωτερικής πολιτικής απέναντι στις "παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στη Συρία που είναι αντίθετες στο διεθνές δίκαιο", εκτιμώντας ωστόσο ότι "όπως πάντα, δεν υπάρχει η απαραίτητη πολιτική βούληση απ' όλους να προχωρήσουμε με συναίνεση".

"Πράσινο φως" στη Βόρεια Μακεδονία

Όσον αφορά την ενταξιακή διαδικασία των δυτικών Βαλκανίων, ο Αλ. Τσίπρας έκανε ιδιαίτερη αναφορά σε όλες τις συναντήσεις και παρεμβάσεις που πραγματοποίησε. Κατά την τοποθέτησή του στην προσύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, υποστήριξε ότι η μη έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας "πληγώνει πολύ την αξιοπιστία και την ισχύ της Ε.Ε. και ενισχύει εθνικιστικές δυνάμεις και την αποσταθεροποίηση των Βαλκανίων".

Οδικός χάρτης υπό προϋποθέσεις για την Αλβανία

Στο πλαίσιο αυτό εξέφρασε την άποψη ότι πρέπει να δοθεί πράσινο φως στη Βόρεια Μακεδονία και οδικός χάρτης για την ενταξιακή διαδικασία της Αλβανίας, με την προϋπόθεση της διασφάλισης των δικαιωμάτων της ελληνικής εθνικής μειονότητας.

Τετ - α - τετ με Στάνιτσεφ και Ζάεφ

Προσερχόμενος μάλιστα στην προπαρασκευαστική σύνοδο του PES, είχε ολιγόλεπτη συνάντηση με τον επικεφαλής των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών Σεργκέι Στάνιτσεφ και τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ. Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη ο Στάνιτσεφ έστειλε επιστολή στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντ. Τουσκ, στην οποία υπογράμμιζε την ιστορική σημασία της Συμφωνίας των Πρεσπών για τα δυτικά Βαλκάνια "και την Ευρώπη συνολικά" καλώντας το Συμβούλιο να εκκινήσει τις ενταξιακές διαδικασίες για τη Βόρεια Μακεδονία.

Η απομόνωση και η αμηχανία της Φ. Γεννηματά

Η κοινή -πλην ΚΙΝ.ΑΛΛ.- στάση του PES για τη Συμφωνία των Πρεσπών και την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας φέρνει σε πολύ δύσκολη θέση τη Φ. Γεννηματά, η οποία κινήθηκε σε αρκετά διαφορετική γραμμή στην παρέμβασή της. "Θα ήταν ένα θετικό γεγονός" είπε, χωρίς να κατονομάζει τις δυο χώρες που επιλέγει να αναφέρει ως πακέτο. Σημείωσε δε ότι, εάν ξεκινούσε η ενταξιακή διαπραγμάτευση, θα πρέπει να συνοδευτεί και από δεσμεύσεις από τις χώρες αυτές για τον σεβασμό των ευρωπαϊκών κανόνων και συμπεριφορών.

"Δεν νοείται κανενός είδους αλυτρωτισμός, ούτε παραβίαση δικαιωμάτων μειονοτήτων" υπογράμμισε η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Μια τοποθέτηση που έχει μεγάλη απόσταση τόσο από την επιστολή Στάνιτσεφ όσο όμως και από τη δήλωση του Γ. Παπανδρέου, ο οποίος εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκειά του για το βέτο Γαλλίας και Ολλανδίας. "Οι ηγέτες της Ε.E. πρέπει να στείλουν ένα ισχυρό μήνυμα ότι τιμούν τις δεσμεύσεις μας προς τα δυτικά Βαλκάνια" είπε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΚΙΔΗΣΟ.

Λογική σύγκλισης και συνοχής

Ο Αλέξης Τσίπρας ξεκίνησε την τοποθέτησή του δίνοντας συγχαρητήρια στον Αντόνιο Κόστα για τη νίκη του στις εκλογές στην Πορτογαλία, "που συμβολίζει την επιτυχία της ενότητας των προοδευτικών δυνάμεων, για την οποία πρέπει να δουλέψουμε και σε ευρωπαϊκό επίπεδο". Στα υπόλοιπα ζητήματα υποστήριξε ότι ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός πρέπει να βασιστεί σε λογική σύγκλισης και κοινωνικής συνοχής, "σε διαφορετική περίπτωση θα ενισχυθεί ο ευρωσκεπτικισμός".

Παράλληλα τόνισε ότι οι προοδευτικές δυνάμεις οφείλουν να πιέσουν για επανέναρξη αναθεώρησης του Δουβλίνου σε δίκαιη βάση και για να στηριχθεί η φιλοξενία προσφύγων στην Τουρκία, στη βάση της Κοινής Δήλωσης. Υπογράμμισε ότι πρέπει να εφαρμοστούν οι κυρώσεις που συμφωνήθηκαν τον Ιούνιο για παράνομη τουρκική δραστηριότητα στην κυπριακή ΑΟΖ, "αλλιώς πληγώνεται η ευρωπαϊκή αξιοπιστία ως δύναμη στην ανατολική Μεσόγειο". Τέλος, επανέλαβε πως πρέπει να υπάρξει συμφωνία για εμπάργκο όπλων.

Συναντήσεις με Αριστερά, Σοσιαλιστές, Πράσινους

Κοινό μέτωπο απέναντι στις μεγάλες προκλήσεις

"Χτίζουμε γέφυρες με τις προοδευτικές ευρωπαϊκές δυνάμεις"

"Χτίζουμε γέφυρες με τις προοδευτικές ευρωπαϊκές δυνάμεις για κοινό μέτωπο απέναντι στις μεγάλες προκλήσεις της εποχής μας" έγραψε στα social media ο Αλ. Τσίπρας έπειτα από τις διαδοχικές συναντήσεις που είχε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ - Μαρία Σασόλι και με τους προέδρους των ευρωομάδων της Αριστεράς, των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών και των Πρασίνων. Παράλληλα είχε την ευκαιρία να συζητήσει με τους ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για τα θέματα που είναι στην ατζέντα της συνόδου κορυφής, ενώ αναφέρθηκε και στην εσωτερική επικαιρότητα. Ο Αλ. Τσίπρας μίλησε επίσης για το isyriza.gr, μέσω του οποίου έχουν ήδη εγγραφεί στο κόμμα χιλιάδες νέα μέλη, προτρέποντας να συνεχιστεί η καμπάνια και η διεύρυνση και στις Βρυξέλλες, αλλά και στις οργανώσεις του εξωτερικού.

Οι τέσσερις αλληλένδετες κρίσεις

Στις τέσσερις αλληλένδετες κρίσεις και ταυτόχρονα προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας στο φόρουμ Friends of Europe στις Βρυξέλλες. Είναι η οικονομική κρίση, η προσφυγική κρίση, η κλιματική κρίση και η ευρύτερη κρίση στην περιφερειακή σταθερότητα, είπε και πρόσθεσε: "Είναι σαφές ότι η διεθνής κοινότητα και ιδιαίτερα η Ε.Ε. δεν διέθεταν τα εργαλεία και τους μηχανισμούς ώστε να αντιμετωπίσουν τις κρίσεις αυτές. Αλλά και τώρα που -επιτέλους- αρχίζουμε να συζητούμε αυτούς τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς δεν βρίσκουμε την απαραίτητη συναίνεση για να συμφωνήσουμε επ' αυτών".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL