Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.0°C25.9°C
3 BF 34%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.4°C26.5°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C24.4°C
2 BF 51%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.7°C21.0°C
2 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
24.0°C24.0°C
1 BF 40%
Υπάρχει λόγος / Πράξη βαρβαρότητας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Υπάρχει λόγος / Πράξη βαρβαρότητας

Του Κώστα Καναβούρη

Το πράγμα είναι ξεκάθαρο: συνιστά πράξη βαρβαρότητας η άρνηση του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια (μια άρνηση που αντανακλά σε ολόκληρη την κυβέρνηση και, φυσικά, προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη) να βρεθούν αυτά τα 3,5 εκατομμύρια ώστε ο μόλις 18 μηνών Παναγιώτης - Ραφαήλ Γλωσσιώτης να πάει στο Boston Children’s Hospital για να δώσει τη μεγαλύτερη απ’ όλες τις μάχες, τη μάχη για τη ζωή του.

Ας επαναλάβουμε τα ήδη γνωστά για να συνειδητοποιήσουμε το μέγεθος της βαρβαρότητας. Το παιδάκι πάσχει από μια σπάνια εκφυλιστική και μέχρι πρόσφατα καταληκτική ασθένεια, τη Νωτιαία Μυϊκή Ατροφία τύπου I (SMA I), με προσδόκιμο ζωής, χωρίς θεραπεία, τα δύο χρόνια. Όσες ελπίδες υπάρχουν βρίσκονται εκεί: στο μακρινό Boston Children’s Hospital. Ο χρόνος δεν είναι απεριόριστος. Κι αυτό κάνει την κυβερνητική πράξη ακραία απάνθρωπη, δηλαδή βάρβαρη.

Βέβαια για μια ακόμη φορά υπάρχει το μεγαλείο της ανθρώπινης αλληλεγγύης, που δείχνει ότι πάνω απ’ όλα η βασική ανθρώπινη ιδιότητα είναι η παρηγορητική. Αυτή προβιβάζει όλες τις υπόλοιπες. Και όταν λείπει, αναρωτιέται κανείς τι είδους άνθρωποι είναι αυτοί που δεν νιώθουν την ανάγκη για ένα νεύμα ζωής προς τον Άλλο. Φρίττεις και στην ιδέα για το ποιος χαρακτηρισμός μπορεί να περιγράψει την κατάστασή τους.

Μόνο εκείνοι που κάθε φορά στέκονται στο ύψος των περιστάσεων στάθηκαν και τώρα. Μέχρι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές (πρωινό της Πέμπτης 17 Οκτωβρίου) είχε συγκεντρωθεί περίπου 1,5 εκατομμύριο. Όποιος θέλει να βοηθήσει, μπορεί να το κάνει μέσω του Facebook και της σελίδας «Γίνε ο ήρωας του Παναγιώτη - Ραφαήλ». Δεν είναι μόνο πράξη αλληλεγγύης, είναι και πράξη αντίστασης στη βαρβαρότητα. Στην τερατώδη περιφρόνηση προς την ανθρώπινη ζωή.

Δεν υπάρχουν περιθώρια αδιαφορίας. Η αδιαφορία είναι συναίνεση σε τερατώδεις επιλογές και αιτιάσεις. Αρκεί να φανταστεί κανείς το μαρτύριο των γονιών και των οικείων του μικρού Παναγιώτη - Ραφαήλ για να φρίξει από το μέγεθος της τερατωδίας. Από τη Χαλκίδα όπου διαμένει η οικογένεια, μέχρι τη Βοστώνη, μια κόλαση δρόμος.

Η κόλαση να προσπαθείς να σώσεις το παιδί σου από τον θάνατο και αντί να είναι αυταπόδεικτη η βοήθεια, να σου ξεφτιλίζουν την αξιοπρέπεια, λες και η έλλειψη οικονομικών πόρων είναι έγκλημα που επιφέρει την αγριότερη όλων των ποινών. Και ν’ ακούς τον υπουργό Υγείας της χώρας σου -το ανέφερε ο πατέρας του παιδιού, Γ. Γλωσσιώτης μιλώντας στο Star Κεντρικής Ελλάδας- να σου τσαμπουνάει τα ακατονόμαστα, πως είναι ακριβή η λύση του προβλήματος και αφορμή να ξεκινήσει ντόμινο παρόμοιων περιστατικών στη χώρα.

Τ’ ακούς; Ο υπουργός Υγείας της χώρας σου σού λέει ότι θα πλακώσει η πλέμπα που θα θέλουν να σώσουν τα παιδιά τους από τον θάνατο κι αυτό είναι πρόβλημα. Η λύση στο πρόβλημα, λέει με άλλα λόγια ο υπουργός Υγείας (για να μην ξεχνιόμαστε), είναι ο θάνατος των βρεφών. Για την ακρίβεια η καταδίκη σε θάνατο. Μια πολιτική σκέψη βγαλμένη λες από τις διαυγέστερες στιγμές ενός Ηρώδη.

Πάρε τώρα όλο αυτό το ανείπωτης φρίκης σκεπτικό και άκου ξανά τον πρωθυπουργό αυτής της καταισχύνης να δηλώνει χαλαρά και άνετα στην πρόσφατη συνέντευξή του, μεταξύ άλλων: «Έχουμε όλοι ίσα δικαιώματα και ίσες υποχρεώσεις (σ.σ.: πώς, αλήθεια, να μην υποκύψεις στον πειρασμό και να μην ειρωνευτείς άγρια αυτήν την παλιομοδίτικη έκθεση ιδεών με θέμα «Τι θέλω να γίνω όταν μεγαλώσω;»). Δική μου δουλειά είναι να μπορώ να δίνω ίσες ευκαιρίες για όλους, κυρίως στην αρχή της ζωής τους».

Το επαναλαμβάνω προ εμπέδωση: «Δική μου δουλειά είναι να μπορώ να δίνω ίσες ευκαιρίες για όλους κυρίως στην αρχή της ζωής τους».

Είπε. Και αρνήθηκε 3,5 εκατομμύρια σ’ ένα βρέφος «στην αρχή της ζωής του», ώστε να υπάρξει μια γέφυρα ελπίδας προς τη ζωή. Και ως άλλος Καίσαρας που «δίνει ίσες ευκαιρίες», γιατί βλέπεις αυτή είναι η δουλειά του καίσαρα - πρωθυπουργού, τη μια στιγμή αντέστρεψε τον αντίχειρα για τον μικρό Παναγιώτη - Ραφαήλ και την άλλη τον σήκωσε προς τα πάνω χαρίζοντας 280 εκατομμύρια στον Μαρινάκη για να μεγαλώσει το... προγαστρικό του αμάρτημα αγοράζοντας τη Forthnet. Κι αν πάρει θάρρος ο Λάτσης, μπορούμε να του δώσουμε κοψοχρονιά τα Ελληνικά Πετρέλαια. Κι αν πάρουν θάρρος κι άλλοι, υπάρχουν η ΔΕΗ, το νερό, η Υγεία, η Παιδεία.

Είναι πολλά τα λεφτά, μικρέ μου Παναγιώτη - Ραφαήλ. Δεν φτάνουν για σένα...

Για σένα υπάρχει ο πλούτος της ανθρωπιάς των ανθρώπων. Μπορείς να ελπίσεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL