Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.7°C
3 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.7°C24.9°C
1 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C21.6°C
4 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
3 BF 33%
Πάρε τον ΣΥΡΙΖΑ στα χέρια σου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πάρε τον ΣΥΡΙΖΑ στα χέρια σου

"Πάρε τον ΣΥΡΙΖΑ στα χέρια σου". Με αυτό το σύνθημα τα στελέχη και τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία έχουν ήδη από τις προηγούμενες ημέρες ξεκινήσει ανοιχτές συνελεύσεις, εκδηλώσεις και περιοδείες σε όλη τη χώρα. Από αύριο στην καμπάνια, στην "πορεία προς τον λαό", όπως ο ίδιος είχε περιγράψει τη μεγάλη εξόρμηση ανά την Ελλάδα, μπαίνει ο Αλέξης Τσίπρας.

Ποδαρικό στην Αχαΐα

Πρώτος σταθμός η Αχαΐα, περιφέρεια που έδωσε στον ΣΥΡΙΖΑ ισχυρό προβάδισμα στις εκλογές αλλά και παραδοσιακό προπύργιο της προοδευτικής παράταξης. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μαζί με μέλη, βουλευτές και στελέχη του κόμματος, το ερχόμενο διήμερο, θα επισκεφθούν περιοχές και χωριά της Αχαΐας με τελικό σταθμό την Πάτρα. Ωστόσο, στην Κουμουνδούρου δεν σχεδιάζουν μια περιοδεία η οποία θυμίζει προεκλογική περίοδο που θα ολοκληρωθεί με ομιλία του προέδρου.

Όπως είχε διαμηνύσει εξάλλου ο ίδιος ο Αλ. Τσίπρας λίγο καιρό πριν, στην καμπάνια θα πρέπει να βγει μπροστά το στελεχιακό δυναμικό, τα μέλη και οι άνθρωποι που έχουν έρθει κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ με διάθεση να συμμετάσχουν ενεργά στον δρόμο για την ανασυγκρότηση και τη μαζικοποίηση. Έτσι, η περιοδεία αναμένεται... εξαντλητική, με στόχο να υπάρξει πλούσια επαφή και συζήτηση με πολίτες και φορείς, σε μαζικούς χώρους της νεολαίας και της εργασίας. Μάλιστα, την Τρίτη το απόγευμα ο πρόεδρος του κόμματος δεν θα κάνει την κλασική... "μπαλκονάτη" ομιλία.

Στην ανοιχτή συνέλευση στην Πάτρα

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αλ. Τσίπρας θα συμμετάσχει σε μεγάλη ανοιχτή συνέλευση που συγκαλεί ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία στην πλατεία Τριών Συμμάχων. Εκεί ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα συνομιλήσει με τους πολίτες και θα απαντήσει σε ερωτήσεις. Όπως υπογραμμίζουν συχνά κορυφαία στελέχη του κόμματος, στον δρόμο προς το συνέδριο ο στόχος είναι κυρίως να ακούσουν τον λαό και να σφυρηλατήσουν ξανά ισχυρούς δεσμούς με την κοινωνική πλειοψηφία.

Στο μεταξύ, θέμα χρόνου είναι να "ανοίξει" η διαδικτυακή πλατφόρμα, το eSYRIZA, για την ηλεκτρονική εγγραφή νέων μελών. Θα δίνεται έτσι η δυνατότητα σε όποιον επιθυμεί να ενταχθεί στον ΣΥΡΙΖΑ να συμπληρώνει την ηλεκτρονική αίτηση και στη συνέχεια θα παραλαμβάνει την κάρτα μέλους και τον αριθμό μητρώου από την οικεία του οργάνωση.

Σήμερα ολοκληρώνεται η Συνδιάσκεψη της Νεολαίας

Στα βήματα της ανασυγκρότησης κινείται παράλληλα και η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ. Μετά το μαζικό και απολύτως επιτυχημένο φεστιβάλ πριν από δυο εβδομάδες σήμερα η οργάνωση πραγματοποιεί την Πανελλαδική της Συνδιάσκεψη. Η διαδικασία που ξεκίνησε χθες στον πολυχώρο Σπούτνικ εγκαινιάζει με μαζικό και δημοκρατικό τρόπο την έναρξη της προσυνεδριακής διαδικασίας ενόψει του συνεδρίου της Νεολαίας στο τέλος του έτους.

Όπως τονίζουν τα στελέχη της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ, το επόμενο διάστημα συντάσσουν τον βηματισμό τους με το κόμμα, με στόχο την όσο το δυνατόν πιο αποφασιστική ενίσχυση των τάξεών της με νέους και νέες που βρέθηκαν στην κάλπη αλλά και σε κοινούς αγώνες .

"Οφείλουμε να ενισχύσουμε τις κομματικές γραμμές με τον κόσμο που επέλεξε συνειδητά να αντισταθεί στο σχέδιο της Δεξιάς για αριστερή παρένθεση και να εμβαθύνουμε τους κοινωνικούς αγώνες σε όλα τα επίπεδα, με σκοπό την ηγεμονία των αξιών της Αριστεράς", σημειώνεται στο σχέδιο πολιτικής απόφασης της δεύτερης Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης. "Η μάχη λοιπόν του επόμενου διαστήματος δεν μπορεί να εξαντληθεί σε έναν αγώνα δρόμου με σκοπό την ανακατάληψη της κυβέρνησης αλλά, το κυριότερο, οφείλει να οργανωθεί με σκοπό τη διεξαγωγή πολυεπίπεδων μαχών με σκοπό την προάσπιση και διεύρυνση των κεκτημένων δικαιωμάτων και ελευθεριών του προηγούμενου διαστήματος", τονίζεται ακόμα.

Το θερμό πολιτικό μέτωπο

Παράλληλα με την καμπάνια και τις διαδικασίες ανασυγκρότησης, πυκνά είναι και τα πολιτικά μέτωπα. Μετά τις συναντήσεις του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς αναφορικά με την ψήφο των αποδήμων, φαίνεται πως Ν.Δ. και ΚΙΝ.ΑΛΛ. κάνουν μια... νέα αρχή στην πολιτική τους σχέση. Αφού, εκτός από τον κοινό τόπο στην ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, Κ. Μητσοτάκης και Φ. Γεννηματά έχουν ξεκινήσει το παζάρι για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Μένει να φανεί σε ποιο βαθμό η αναθέρμανση αυτής της σχέσης θα παράξει νέες συγκλίσεις και συμφωνίες. Το σίγουρο είναι πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα κληθεί να σηκώσει το βάρος της αντιπολίτευσης και της διατύπωσης εναλλακτικής πρότασης.

Η επόμενη μεγάλη κοινοβουλευτική μάχη θα δοθεί φυσικά κατά την συζήτηση και τη ψήφιση του αναπτυξιακού νομοσχεδίου, πιθανότατα τη μεθεπόμενη εβδομάδα, με τους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης να έχουν ήδη ρίξει τροχιοδεικτικά πυρά. Επίκεντρο της σύγκρουσης θα είναι τα εργασιακά με την αποδυνάμωση των συλλογικών συμβάσεων και την οικειοθελή επιστροφή στο μνημονιακό καθεστώς καθώς και η σειρά διευθετήσεων σε ισχυρούς φίλους της κυβέρνησης.

Προοδευτικό μέτωπο και στην Ευρώπη

Μπορεί ο Αλέξης Τσίπρας να μην είναι πλέον πρωθυπουργός, ωστόσο ο ισχυρός πολιτικός ρόλος που διαδραματίζει στα πολιτικά πράγματα της Ευρώπης αναγνωρίζεται από όλο το ευρύτερο προοδευτικό στρατόπεδο. Έτσι, την Τετάρτη θα μεταβεί στις Βρυξέλλες προκειμένου να συμμετάσχει στις εργασίες της προσυνόδου των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών εν όψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 17 και 18 Οκτωβρίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει να προσκαλείται και να παρίσταται ως παρατηρητής στη σύνοδο των ηγετών του ΕΣΚ, παρά το γεγονός πως δεν είναι πρωθυπουργός. Κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά, επιβεβαιώνοντας τον σημαίνοντα ρόλο του ίδιου αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ ως "γέφυρας" μεταξύ της Αριστεράς και των Σοσιαλιστών. Άλλωστε μέσα στους επόμενους μήνες αναμένεται να πυκνώσουν οι πρωτοβουλίες για την κοινή δράση των προοδευτικών δυνάμεων και σε επίπεδο Ευρώπης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL