Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.1°C18.0°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
11.8°C14.6°C
3 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
11.0°C15.5°C
2 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.9°C17.1°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
10 °C
9.9°C13.4°C
1 BF 76%
Ο Αλ. Τσίπρας εδωσε το σύνθημα από το μαζικότερο Σπούτνικ Festival των τελευταίων ετών / Μεγάλη δημοκρατική πορεία στον λαό
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο Αλ. Τσίπρας εδωσε το σύνθημα από το μαζικότερο Σπούτνικ Festival των τελευταίων ετών / Μεγάλη δημοκρατική πορεία στον λαό

Το σύνθημα για τη "μεγάλη δημοκρατική πορεία στον λαό" έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας από το Σπούτνικ Festival το βράδυ της Κυριακής. Στο μαζικότερο φεστιβάλ των τελευταίων ετών, ένα από τα μεγαλύτερα στην ιστορία της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης απηύθυνε ένα "πλατύ δημοκρατικό προσκλητήριο" όπως αυτό αποτυπώνεται στην πολιτική διακήρυξη που ενέκρινε η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος το Σάββατο.

Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται η συγκρότηση της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης, της Επιτροπής Προγράμματος υπό τον Γ. Σταθάκη και ο σχεδιασμός των ανοιχτών συνελεύσεων και εκδηλώσεων. Εντός του Οκτωβρίου θα είναι στον "αέρα" η διαδικτυακή πλατφόρμα.

"Να ξαναφέρουμε την άνοιξη"

Μιλώντας για πρώτη φορά από το 2014 σε φεστιβάλ της Νεολαίας, στην ασφυκτικά γεμάτη χρώματα και παλμό πλατεία στο Άλσος Στρατού, ο Αλ. Τσίπρας κάλεσε τους νέους και τις νέες να πάρουν την υπόθεση της προοδευτικής παράταξης στα χέρια τους. "Για μια μεγάλη προοδευτική κοινωνική πλειοψηφία με στόχο μια νέα προοδευτική διακυβέρνηση" απέναντι στη "δεξιά κυβέρνηση, μια αμοραλιστική κυβέρνηση της Δεξιάς, μια πολύ σκληρή και αντιλαϊκή κυβέρνηση". Όπως επισήμανε χαρακτηριστικά, μετά την εκλογική νίκη της Ν.Δ. "ο πολιτικός χειμώνας επέστρεψε πολύ γρήγορα στη χώρα". "Κάναμε τόσο κόπο να φέρουμε την άνοιξη και πριν προλάβουμε το καλοκαίρι, αυτοί με ταχύτητα τώρα μας γυρίζουν πίσω στον χειμώνα" είπε.

Να πάρουν οι νέοι στα χέρια τους τον ΣΥΡΙΖΑ

"Κόμμα που δεν ξεκινά από τους νέους και δεν τους συγκινεί και δεν τους δίνει χώρο δεν έχει προοπτική", υπογράμμισε και κάλεσε τους νέους ψηφοφόρους 17 έως 35 χρόνων να πάρουν τον ΣΥΡΙΖΑ "στα δικά τους χέρια και να φτιάξουν τον ΣΥΡΙΖΑ της νέας εποχής". Όπως τόνισε, με την πολιτική διακήρυξη - προσκλητήριο ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο σήμερα για την Αριστερά και τον τόπο και, αναγγέλλοντας ένα νέο ξεκίνημα, ζήτησε: "Να χτίσουμε όλοι μαζί ένα μεγάλο, ανοιχτό, δημοκρατικό, μα πάνω από όλα ένα νεανικό κόμμα της Αριστεράς, πλουραλιστικό, διαδραστικό". "Μαζί μας", υπογράμμισε, "ενώνονται δεκάδες χιλιάδες προοδευτικοί πολίτες με διαφορετικές καταγωγές και παραδόσεις για να φτιάξουμε τον ΣΥΡΙΖΑ, τη μεγάλη προοδευτική παράταξη της νέας εποχής".

"Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εσείς"

Σηματοδοτώντας την έναρξη της καμπάνιας εγγραφής νέων μελών, υπογράμμισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ, "η μεγάλη προοδευτική παράταξη, η μεγάλη κυβερνώσα Αριστερά της νέας εποχής δεν είναι ο δρόμος των λίγων, ούτε των 'πεφωτισμένων'", αλλά "ο δρόμος της μεγάλης λαϊκής πλειοψηφίας". "Ο ΣΥΡΙΖΑ που ονειρευόμαστε δεν είναι τα κομματικά στελέχη, οι βουλευτές του, οι τοπικοί του άρχοντες" είπε χαρακτηριστικά και υπογράμμισε: "Ο ΣΥΡΙΖΑ που ονειρευόμαστε δεν είναι ο πρόεδρός του, δεν είμαι εγώ. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εσείς. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι οι άνθρωποι που τον στηρίζουν". Επισήμανε δε ότι αυτούς τους ανθρώπους δεν τους χρειάζεται ο ΣΥΡΙΖΑ μόνο ως ψηφοφόρους, αλλά καθημερινά.

"Η Ν.Δ. με μίντια και ολιγάρχες, εμείς με τους καθημερινούς ανθρώπους"

Ο πρώην πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα καθίσει στις δάφνες του 32% περιμένοντας "πότε θα πέσει το ώριμο φρούτο". Αντίθετα, σημείωσε, θα χτίσει μια νέα οργανική σχέση με τον λαό, μετατρέποντας την εμπειρία σε γνώση και σε πρόγραμμα ρεαλιστικό και σύγχρονο για την προοδευτική διακυβέρνηση.

"Οι αντίπαλοί μας έχουν ολιγάρχες να τους στηρίζουν. Όμως δεν τρομάζουμε, γιατί εμείς έχουμε τους απλούς καθημερινούς ανθρώπους", είπε χαρακτηριστικά. "Αν αυτοί έχουν κάποια μεγάλα Μέσα Ενημέρωσης με το μέρος τους, εμείς έχουμε δεκάδες χιλιάδες μικρά μέσα ενημέρωσης, που είναι τα κινητά σας τηλέφωνα, οι ηλεκτρονικοί σας υπολογιστές" τόνισε, καλώντας τον προοδευτικό κόσμο να μπει σ’ αυτή την προσπάθεια. "Το μόνο που λειτουργεί πραγματικά άριστα στην κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι η μιντιακή προπαγάνδα" σχολίασε ο Αλ. Τσίπρας.

Η ιστορία δεν έχει τελειώσει

"Είναι ανάγκη, κοινωνική, εθνική, πολιτική, να ενώσουμε σήμερα τις δυνάμεις μας για να οικοδομήσουμε την Αριστερά της νέας εποχής, να οικοδομήσουμε χωρίς αποκλεισμούς ένα κόμμα μαζικό, λαϊκό, ριζοσπαστικό, δημοκρατικό που θα εκπροσωπεί τα συμφέροντα της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας και θα δίνει ρεαλιστικές και προοδευτικές απαντήσεις σε όλα τα σύνθετα προβλήματα" υπογράμμισε και τόνισε: "Εμείς είμαστε εδώ, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη, για να αγωνιστούμε και να ενώσουμε τις φωνές μας για να διακηρύξουμε ότι: Η ιστορία δεν έχει ακόμα τελειώσει".

Κόκκινη - πράσινη συμμαχία

Ο Αλ. Τσίπρας έδωσε το πράσινο στίγμα του ΣΥΡΙΖΑ στη νέα εποχή παραφράζοντας τη φράση του Νίκου Πουλαντζά: "Η Αριστερά της εποχής μας είτε θα είναι οικολογική είτε δεν θα υπάρχει". "Γι' αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ, η Προοδευτική Συμμαχία, οφείλει να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην παγκόσμια κινητοποίηση για το κλίμα. Οφείλει να είναι μια συμμαχία κόκκινη και πράσινη" επισήμανε, τονίζοντας ότι "η επόμενη κυβερνητική μας θητεία θα πρέπει να είναι εκείνη της πράσινης ανάπτυξης".

ΣΥΡΙΖΑ, η Αριστερά του 21ου αιώνα

"Στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι να εφαρμόσει ένα καινοτόμο σχέδιο για τις διαδικασίες ένταξης και συμμετοχής στο εσωτερικό του" ανέφερε στον ρ/σ Στο Κόκκινο ο Αλ. Χαρίτσης. "Θέλουμε ο ΣΥΡΙΖΑ να γίνει ένα μαζικό κόμμα της Αριστεράς που θα εκφράζει όλο τον προοδευτικό κόσμο, θα παίρνει ιδέες από αυτόν και θα συνδιαμορφώνει μαζί του τα επόμενα βήματα" σημείωσε, υπογραμμίζοντας πως "το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτό της σύγχρονης Αριστεράς του 21ου αιώνα".

"Ο ΣΥΡΙΖΑ να γίνει η πλατιά αριστερή, προοδευτική παράταξη που θα παίξει σήμερα τον ρόλο μιας ισχυρής αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία όταν έρθει το πλήρωμα του χρόνου θα αποτελέσει τον κορμό της επόμενης κυβέρνησης" σημείωσε ο Δ. Παπαδημούλης.

"Είμαστε σε πορεία μετάβασης και σε κάθε μετάβαση υπάρχουν οδύνες", ανέφερε στην ΕΡΤ ο Ν. Βούτσης. Όπως σημείωσε "θα υπάρξει ουσιαστική διεύρυνση και όχι ταυτοτική μετάλλαξη". Παράλληλα διευκρίνισε ότι θα ανήκει στην ευρωομάδα της Αριστεράς.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL