Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.2°C20.4°C
4 BF 71%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
16 °C
13.6°C17.8°C
1 BF 82%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.0°C19.4°C
3 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
25 °C
22.2°C24.8°C
6 BF 38%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.9°C17.4°C
2 BF 100%
Γιάννης Μπαλάφας: Για ένα συνέδριο τομής και συνέχειας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γιάννης Μπαλάφας: Για ένα συνέδριο τομής και συνέχειας

Άρθρο του Γιάννη Μπαλάφα

Ένα συνέδριο είναι πάντα μια πρόκληση και μια ευκαιρία. Στο χέρι των μελών κάθε κόμματος είναι το να αξιοποιήσουν την ευκαιρία και να κάνουν βήματα μπροστά ανταποκρινόμενα στις απαιτήσεις της κοινωνίας.

Σε ό,τι αφορά εμάς στον ΣΥΡΙΖΑ, ορισμένα πράγματα είναι σαφή και ορισμένα άλλα είναι ζητούμενα.

Σαφές είναι ότι θα παραμείνουμε ένα αριστερό κόμμα, θα έχουμε ευρωπαϊκό προσανατολισμό, οι αρχές της δημοκρατίας, της ισότητας και της αλληλεγγύης θα είναι πάντα προϋποθέσεις για την άσκηση των πολιτικών μας. Είναι επίσης σαφές ότι μας ενδιαφέρει η δίκαιη ανάπτυξη, δεν είμαστε κατά της υγιούς επιχειρηματικής δραστηριότητας, είμαστε όμως κατά της διαφθοράς, της διαπλοκής και των ληστρικών πρακτικών επιχειρήσεων. Είναι σαφές, επίσης, ότι για εμάς η απαρέγκλιτη τήρηση της νομοθεσίας που προστατεύει τους εργαζόμενους είναι «εκ ων ουκ άνευ». Τέλος, είναι σαφής η οικολογική διάσταση του ΣΥΡΙΖΑ και η ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων για την κλιματική αλλαγή.

-Υπάρχουν όμως και τα θέματα που πρέπει να λύσει το συνέδριο (άλλωστε, αν όλα ήταν λυμένα τι θα χρειαζόμασταν τα συνέδρια;): Δεν νομίζω ότι τίθεται εν αμφιβόλω το ποιος είναι ο ηγέτης της παράταξης μας, αλλά το συνέδριο θα επιβεβαιώσει (ή όχι) και θα αποφασίσει τον τρόπο εκλογής όλων. Δεν αμφισβητείται ότι το κόμμα πρέπει να αντιστοιχηθεί με τους ψηφοφόρους του (δεν γίνεται να δέχεσαι τις ψήφους των δημοκρατικών πολιτών αλλά να τους αποκλείεις από το κόμμα που στηρίζουν), αλλά πρέπει να συμφωνηθεί το πώς θα εντάσσονται ουσιαστικά στις γραμμές μας. Επίσης, πρέπει να συμφωνηθεί αν θα αλλάξει και σε ποια κατεύθυνση η ονομασία του κόμματος. Σημαντικό είναι να ληφθούν αποφάσεις που να προδιαγράφουν τα βήματα για τη δημιουργία μιας προοδευτικής παράταξης για την αντιμετώπιση των νεοφιλελεύθερων πολιτικών της κυβέρνησης της Ν.Δ., αλλά και για τις κατευθύνσεις που θα κληθεί να υλοποιήσει αυτή η παράταξη, όταν οι πολίτες αποφασίσουν και πάλι να μας εμπιστευτούν την πορεία του τόπου.

Χρειαζόμαστε κι άλλους

Είναι σημαντικό θέμα η επιλογή των προσώπων που θα οδηγήσουν το κόμμα στη νέα εποχή. Ευτυχώς στον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν χιλιάδες στελέχη πρώτης γραμμής, τα οποία πλέον έχουν και την πολύτιμη εμπειρία από αυτά τα τεσσεράμισι χρόνια διακυβέρνησης. Όμως όλοι διαπιστώσαμε ότι δεν ήμασταν αρκετοί... Χρειαζόμαστε περισσότερους νέους, περισσότερες γυναίκες, περισσότερα στελέχη από την Αυτοδιοίκηση, το συνδικαλιστικό κίνημα, την πανεπιστημιακή κοινότητα, τον χώρο των επιχειρήσεων. Χρειαζόμαστε περισσότερους μαχητές της δημοκρατίας οι οποίοι να αποδέχονται τις βασικές κατευθύνσεις του κόμματος. Εμείς, βεβαίως, δεν απαιτούμε απόλυτη ταύτιση απόψεων, όμως πρέπει να είναι σύμφωνοι με τα βασικά από αυτά που μας χαρακτηρίζουν.

Προσωπικά θεωρώ ότι πρέπει να κάνουμε πολλά βήματα μπροστά από τις αποφάσεις του προηγούμενου συνεδρίου. Η εμπειρία αυτών των τεσσεράμισι χρόνων διακυβέρνησης μας έδωσε τη δυνατότητα να «εκτεθούμε» και σε μια σειρά διαφορετικές εμπειρίες, να συνεργαστούμε με θεσμούς και πρόσωπα που στο παρελθόν δεν είχαμε ξανασυνεργαστεί, να δούμε και άλλες πτυχές που δεν μας είχαν απασχολήσει.

Ναι, πάντα στοχεύαμε και θα στοχεύουμε σε ένα Δημόσιο που θα βρίσκεται στην υπηρεσία του πολίτη, αλλά το ίδιο Δημόσιο πρέπει να είναι γρήγορο, δίκαιο και αποτελεσματικό και για τις επιχειρήσεις. Μιλώντας για ανάπτυξη, είναι σαφές ότι πρέπει να στοχεύουμε σε πολιτικές που θα διευκολύνουν όλες τις μορφές της υγιούς επιχειρηματικότητας, ιδιαίτερα για τους μικρούς και μεσαίους επιχειρηματίες.

Επίσης, πρέπει να ξαναδούμε τη σχέση μας με τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Να αποφασίσουμε με ποιον τρόπο θα φτάνουν η φωνή μας και οι απόψεις μας στην κοινωνία. Ποια θα είναι τα ΜΜΕ που αξίζει να στηρίξουμε, πώς θα έχουμε μια τίμια σχέση με όσα ΜΜΕ σέβονται την αποστολή τους, πώς παρεμβαίνουμε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τι προτείνουμε για την ΕΡΤ και το ΑΠΕ. Προσωπικά θεωρώ ότι ο τομέας των σχέσεών μας με τα ΜΜΕ είναι ιδιαίτερα σημαντικός και πρέπει να αξιοποιηθούν στελέχη με εμπειρία και γνώση.

Είναι δεδομένο ότι στην πορεία για το συνέδριο θα δεχτούμε ανοίκειες επιθέσεις, θα διαστρεβλώνουν τα λεγόμενά μας, θα προσπαθήσουν να αναδείξουν τις οποίες διαφορετικές εκτιμήσεις μας. Όμως εμείς γνωρίζουμε ότι ακριβώς αυτός ο πλουραλισμός απόψεων και πρακτικών είναι η μεγάλη δύναμή μας. Δεν θα κρυφτούμε, δεν θα «στρογγυλέψουμε» τον λόγο μας για να μην αξιοποιήσουν οι πολιτικοί μας αντίπαλοι τις οποίες διαφορετικές προσεγγίσεις. Οφείλουμε με ειλικρίνεια και χωρίς δεύτερες σκέψεις να τοποθετηθούμε πάνω σε όλα τα υπαρκτά θέματα, χωρίς «κουκουλώματα» αλλά και χωρίς προσωπικές στρατηγικές. Όλοι θα κριθούμε στην πορεία για το συνέδριο. Όλοι όμως ταυτόχρονα θα κριθούμε για το αν θα συμβάλουμε με ευθύτητα και αποφασιστικότητα στη δημιουργία ενός πολιτικού φορέα που θα είναι σε απόλυτη αντιστοίχιση με τα «θέλω» και τα «μπορώ» της κοινωνίας μας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL