Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.1°C20.7°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.5°C18.5°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.4°C18.0°C
4 BF 52%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C19.9°C
3 BF 40%
ΣΤΟ ΚΑΙ ΠΕΝΤΕ / Δώσ’ μου δυο 500ευρα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΣΤΟ ΚΑΙ ΠΕΝΤΕ / Δώσ’ μου δυο 500ευρα

Της Μυρσίνης Δογάνη

Μακιγιάζ; Τσεκ. Μαλλιά; Τσεκ. Τακούνια; Τσεκ. Φτηνό κοστούμι; Τσεκ. Αναλυτική βαθμολογία; Τσεκ. Όλα έτοιμα, όλα στη θέση τους. Αν κάτι δεν στέκεται πολύ καλά στη θέση του, θα κάτσει με λίγη παραπάνω λακ και, εν πάση περιπτώσει, γι’ αυτό υπάρχουν τα φίλτρα στο Instagram. Έτοιμοι για πτυχίο.

Υπερήφανη μητέρα κλαίουσα; Τσεκ. Συγκινημένος λεβέντης πατέρας; Τσεκ. Η γιαγιά ζει ακόμα για να την κουβαλήσουμε; Τσεκ. Αν όχι, θα δανειστούμε μία από τους δίπλα. Ελάχιστα καταλαβαίνει άλλωστε. Γιατρός, δικηγόρος, δασκάλα, αυτά τα καταλάβαινε. Τώρα αυτό το ακατανόητο πτυχίο στη Διοίκηση Επιχειρήσεων (επιλογή τυχαίου παραδείγματος) δεν της λέει και πολλά, αλλά συμμερίζεται την ευρύτερη ευδαιμονία γιατί το αγαπάει το παιδί. Εκείνη το μεγάλωσε. Τα απογεύματα στο σπίτι του έλεγε ότι θα γίνει σπουδαίος όταν μεγαλώσει. Ίσως εισαγγελέας, σαν τη Βίρνα, ή επιχειρηματίας, σαν τον Γιάγκο. Από αγάπη το έκανε. Εκείνη δεν κατάφερε να κάνει και πολλά για να διαπρέψει. Το παιδί όμως πρέπει να γίνει κάτι σπουδαίο. Το ίδιο του έλεγαν και οι γονείς. Ήθελαν να το δουν ψηλά.

Πέρασε στο πανεπιστήμιο. Μπράβο του. Τελείωσε το πανεπιστήμιο. Μπράβο του. Και σήμερα μαζευτήκαμε όλοι εδώ για να βροντοφωνάξουμε με πολεμικές ιαχές την επιτυχία του. Ευτυχώς, έξω από το πανεπιστήμιο υπάρχει ανθοπώλης για να πάρουμε ανθοδέσμη (20 ευρώ) και μαζί πουλάει ντουντούκες (5 ευρώ) και μηχανισμούς εκτόξευσης κομφετί (3-5 ευρώ).

Είναι παράξενο, όμως. Σ’ αυτούς τους μηχανισμούς εκτόξευσης κομφετί κρύβεται μια ολόκληρη γενιά ανθρώπων. Κρύβεται μια βαριά πολιτιστική απελπισία. Κρύβεται μια κοινωνική προσέγγιση. Τα κομφετί δεν είναι απλά χρωματιστά χαρτάκια. Είναι μικρούτσικα 500ευρα. Μικρούτσικα 500ευρα ραίνουν τους τελειόφοιτους του πανεπιστημίου. Ο συμβολισμός είναι βαρύς. Καταθλιπτικός. Πυώδης.

Τα ορόσημα είναι όμορφα. Είναι όμορφο να γιορτάζουμε τον εαυτό μας. Να του λέμε μπράβο μετά από μια εργώδη προσπάθεια. Στους γάμους ρίχνουμε ρύζι, να ριζώσει το ζευγάρι. Όμορφο και χαριτωμένο, αν και δεν έχει γίνει κάποια σοβαρή έρευνα σε τι βαθμό σχετίζονται οι ποσότητες ρυζιού με τα ποσοστά διαζυγίων. Παρ’ όλα αυτά, η ρίψη ρυζιού στον γάμο είναι ένας αισιόδοξος συμβολισμός.

Όμως η ρίψη 500ευρου στην ορκωμοσία του πτυχίου έχει δύο προβλήματα σε επίπεδο συμβολισμών. Το πρώτο είναι πως εξισώνει ένα σοβαρό ακαδημαϊκό σκαλοπάτι με το «χοντρό» χρήμα, αφαιρώντας του με έναν τρόπο τον πυρήνα του, που είναι η ουσία της Παιδείας. Κι αυτή η ουσία είναι ανεκτίμητη, δεν μου το βγάζεις από το μυαλό.

Το δεύτερο πρόβλημα είναι πως αυτά τα 500ευρα - κομφετί γλιστρούν φοβερά και πάντα κάποιος τρώει τα μούτρα του. Κυριολεκτικά και μεταφορικά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL