Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
21.8°C28.0°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
26 °C
24.4°C28.5°C
2 BF 43%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
23 °C
22.7°C27.6°C
3 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
24 °C
21.5°C25.8°C
5 BF 34%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
29 °C
28.9°C29.0°C
0 BF 21%
Αν χαθεί κι αυτό το μομέντουμ, θα χάσουμε τη μισή μας πατρίδα!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αν χαθεί κι αυτό το μομέντουμ, θα χάσουμε τη μισή μας πατρίδα!

του Νεόφυτου Νεοφύτου

Στην πολιτική, και ιδιαίτερα στον χειρισμό των μεγάλων εθνικών μας θεμάτων, όπως είναι το Κυπριακό, έχει μεγάλη σημασία να γίνονται έγκαιρα οι σωστές εκτιμήσεις και να λαμβάνονται προληπτικά μέτρα και όχι να τρέχουμε ως πυροσβέστες! Είναι σημαντικό στο Κυπριακό να πιστέψουμε στην ανάγκη της λύσης και της επανένωσης και όχι να το χειριζόμαστε κατά τρόπο επικοινωνιακό για εσωτερική κατανάλωση, σερβίροντας στον κόσμο πατριωτικές κορώνες.

Η κυβέρνηση Αναστασιάδη - ∆ΗΣΥ άφησε τις εξελίξεις στο Κυπριακό να τρέχουν κατά τρόπο που δυσκολεύουν ακόμη περισσότερο την προσπάθεια λύσης και επανένωσης. Για δύο ολόκληρα χρόνια δεν υπάρχουν συνομιλίες στο Κυπριακό και αποτέλεσμα αυτού του παρατεταμένου αδιεξόδου και της στασιμότητας είναι να βρισκόμαστε σήμερα σε χειρότερη θέση.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αρκέστηκε τα τελευταία δύο χρόνια να επιρρίπτει ευθύνες στην Τουρκία και στην τουρκική πλευρά, χωρίς ωστόσο ο ίδιος να επιδιώκει εμπλοκή του σε νέες συνομιλίες που θα έφερναν ξανά την Τουρκία στο τραπέζι των συνομιλιών για συζητήσεις όλων των πτυχών του Κυπριακού και μέχρι τέλους, έτσι ώστε να αποκαλυφθεί η τελική θέση της Άγκυρας.

Στις εκθέσεις του ο γ.γ. του ΟΗΕ, μετά το αδιέξοδο στο Κραν Μοντανά, όχι μόνο δεν δαχτυλοδείχνει ως υπεύθυνη την Τουρκία, αλλά σημειώνει ότι επέδειξε εποικοδομητική στάση. ∆υστυχώς, οι ολέθριοι χειρισμοί Αναστασιάδη στο Κραν Μοντανά άφησαν την Τουρκία εκτός των ευθυνών της. Ταυτόχρονα, βρήκε την ευκαιρία να προχωρήσει μαζί με το ψευδοκράτος σε νέα τετελεσμένα.

Εκεί που συζητούσαμε για χάρτες του εδαφικού και για το περιουσιακό, ζητώντας την επιστροφή και της Μόρφου, μετά από δύο χρόνια συζητάμε πώς θα αποτρέψουμε τις μεθοδεύσεις Τσαβούσογλου και Οζερσάι που θέλουν να εποικίσουν τα Βαρώσια και να τα ανοίξουν υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση. Τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα και οδηγούμαστε στο κατώφλι της οριστικής διχοτόμησης.

Την επόμενη εβδομάδα θα γίνει η συνάντηση του γ.γ. του ΟΗΕ με τους δύο ηγέτες και η συνάντηση αυτή θα πρέπει να επιτύχει οπωσδήποτε και να υπάρξουν θετικές εξελίξεις που να οδηγούν στην επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλιών με προοπτικές λύσης. Διαφορετικά, εάν αφεθεί κι αυτό το μομέντουμ να χαθεί, θα χάσουμε τη μισή μας πατρίδα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL