Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.2°C20.7°C
2 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.2°C17.7°C
1 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.0°C18.0°C
2 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.9°C15.9°C
0 BF 55%
"Νόμος και τάξη" κατά γυναικόπαιδων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Νόμος και τάξη" κατά γυναικόπαιδων

Στην Πέτρου Ράλλη για έλεγχο των εγγράφων τους βρίσκονταν, μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, οι 143 πρόσφυγες -στην πλειοψηφία τους οικογένειες- από το Ιράν, Ιράκ, Αφγανιστάν, Ερυθραία και Τουρκία που ξύπνησαν χθες το πρωί από πάνοπλους αστυνομικούς, οι οποίοι "άδειασαν" τα δύο κατειλημμένα κτήρια της Σπυρίδωνος Τρικούπη, στα Εξάρχεια, όπου είχαν βρει καταφύγιο και στέγη.

Άγνωστο παρέμενε ώς αυτή τη στιγμή πού πρόκειται να μεταφερθούν οι οικογένειες αυτές στη συνέχεια καθώς έμειναν άστεγες και με ό,τι μπόρεσαν να πάρουν μαζί τους από τα προσωπικά τους αντικείμενα, την ώρα που οι αστυνομικοί τούς έβαζαν στις κλούβες. Πληροφορίες από την αστυνομία ανέφεραν ότι γίνεται προσπάθεια να βρεθούν θέσεις φιλοξενίας σε κέντρα φιλοξενίας. Ωστόσο, αποτελεί κοινό τόπο για τους παροικούντες την Ιερουσαλήμ ότι τα κέντρα φιλοξενίας της ενδοχώρας είναι και αυτά στην πλειοψηφία τους γεμάτα.

Η χθεσινή αστυνομική επιχείρηση, στην οποία συμμετείχαν αστυνομικοί όλων των χρωμάτων και των ειδών -ακόμα και άνδρες της ΕΚΑΜ-, ξεκίνησε γύρω στις 6 το πρωί και σύμφωνα με την αστυνομία, έγινε κατόπιν εισαγγελικής εντολής, έπειτα από μήνυση των ιδιοκτητών των τεσσάρων κτηρίων, δύο επί της Σπ. Τρικούπη, ένα επί της Καλλιδρομίου και ενός επί της οδού Φωτήλα.

Από τις προσφυγικές καταλήψεις της οδού Σπ. Τρικούπη προσήχθησαν στην Πέτρου Ράλλη, σύμφωνα με την αστυνομία, 57 άνδρες, 51 γυναίκες και 35 παιδιά. Πρόκειται, κατά τις ίδιες πηγές, για 61 πρόσφυγες από το Αφγανιστάν, 39 από την Ερυθραία, 17 από το Ιράκ, 12 από το Ιράν, 11 από την Τουρκία, έναν από το Καμερούν, έναν από τη Συρία και έναν από τη Σαουδική Αραβία. Από την κατάληψη της οδού Καλλιδρομίου προσήχθησαν ένας Γάλλος και δύο Έλληνες, για τους οποίους δεν είχε ανακοινωθεί εάν συνελήφθησαν ή αφέθησαν ελεύθεροι, μέχρι την ώρα που έκλεινε το φύλλο της "Α".

Η κατάληψη της οδού Φωτήλα ήταν άδεια την ώρα της αστυνομικής επιχείρησης. Καμία αναφορά δεν υπάρχει από την αστυνομία περί εντοπισμού στις καταλήψεις ναρκωτικών ή αντικειμένων που παραπέμπουν σε κάποια παράνομη πράξη, ενώ, την ίδια ώρα, η δημοτική παράταξη ΑΝΤΑΡΣΥΑ στην Αθήνα καταγγέλλει ότι "ο Δήμος της Αθήνας διέθεσε φορτηγά για την αρπαγή της υλικοτεχνικής υποδομής φιλοξενίας των προσφύγων".

Αντί να κυνηγούν το έγκλημα και τα ναρκωτικά, κυνηγούν οικογένειες

"Η σημερινή επιχείρηση στα Εξάρχεια καταδεικνύει ότι στη λογική της Ν.Δ. η ασφάλεια ταυτίζεται μονοσήμαντα με την αστυνομοκρατία. Οι σκηνές των οικογενειών με τα μικρά παιδιά να στοιβάζονται σε αστυνομικές κλούβες συνιστούν ντροπή για τη δημοκρατία" τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας ότι το επικοινωνιακό πυροτέχνημα που παρακολουθήσαμε δεν απαντά στο κύριο αίτημα των πολιτών: τη σύγκρουση με τις συμμορίες του οργανωμένου εγκλήματος.

Για τη ρατσιστική δήλωση του εκπροσώπου της ΠΟΑΣΥ, ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι "δεν είναι τίποτε άλλο παρά αποτέλεσμα της αντιπροσφυγικής ρητορικής της Ν.Δ. κατά το διάστημα της προσφυγικής κρίσης, η οποία παραμένει κυρίαρχη και στην κυβέρνηση".

Σε δήλωσή του ο Γιάννης Ραγκούσης, τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ, υπογράμμισε ότι "τα προηγούμενα χρόνια οι επιχειρήσεις της ΕΛ.ΑΣ. στα Εξάρχεια και στο κέντρο της Αθήνας στόχευαν στο οργανωμένο έγκλημα, τα ναρκωτικά και το παραεμπόριο με σημαντικά αποτελέσματα και εξαρθρώσεις συμμοριών. Αυτό ήταν και παραμένει το κύριο αίτημα των πολιτών. Σήμερα παρακολουθήσαμε ένα οργανωμένο επικοινωνιακό πυροτέχνημα. Διότι συμμορίες του οργανωμένου εγκλήματος δεν είναι γυναίκες πρόσφυγες με ανήλικα παιδιά. Επιτέλους η Ελληνική Αστυνομία δεν μπορεί να γίνεται πρωταγωνιστής σε επικοινωνιακές καμπάνιες της κυβέρνησης".

Η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή της καλεί τον νεοεκλεγέντα δήμαρχο Κώστα Μπακογιάννη να τοποθετηθεί επί του ζητήματος.

Για «χολιγουντιανή παράσταση 'απελευθέρωσης' των Εξαρχείων», με την οποία η κυβέρνηση επέλεξε να γιορτάσει την πρώτη μέρα της δημαρχίας του Κ. Μπακογιάννη, κάνει λόγο το ΜέΡΑ25, καταλήγοντας ότι: «Οι Αθηναίοι πολίτες θα κοιμούνται πιο ήσυχοι από σήμερα. Κανένα παιδικό αρκουδάκι δεν θα απειλεί πλέον τον ανέφελο βίο τους».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL