Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
22.0°C24.8°C
3 BF 39%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.0°C24.2°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C20.5°C
4 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.3°C19.8°C
5 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C24.0°C
3 BF 33%
Υπάρχουν συνθήκες ανάπτυξης στην Ε.Ε. της κρίσης;
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Υπάρχουν συνθήκες ανάπτυξης στην Ε.Ε. της κρίσης;

 

ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΡΗΣΤΟΥ

Η μονομερής κατάργηση στην πράξη όλων των διεθνών συμφωνιών που ρύθμιζαν τον κόσμο έχει δημιουργήσει απειλητικές αναταράξεις στην οικονομία και στο διεθνές εμπόριο. Σε αυτόν το νέου τύπου πόλεμο με πυρά τους δασμούς και τα νομίσματα, που έχουν εξαπολύσει οι ΗΠΑ με το νέο δόγμα που επέβαλε ο Ντόναλντ Τραμπ, στην πλέον αδύναμη θέση βρίσκεται η Ε.Ε.

Ο ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ οικονομολόγος του ΟΟΣΑ, Λόρενς Μπουν, δήλωσε τον Ιούλιο πως ο εμπορικός πόλεμος θα μεταφερθεί στην Ε.Ε. «πιθανότατα ως το τέλος του καλοκαιριού». Ο Ντ. Τραμπ κραδαίνει το σπαθί του προς αυτή την κατεύθυνση τόσο για τα γαλλικά κρασιά όσο και για τα γερμανικά αυτοκίνητα - τα μεγαλύτερα αγροτικά και βιομηχανικά εξαγωγικά προϊόντα του μπλοκ. Οι εμπορικές ροές μεταξύ των δύο οικονομιών ανέρχονται σε πάνω από 1 τρισ. δολάρια ετησίως.

ΑΝ ΣΥΝΥΠΟΛΟΓΙΣΟΥΜΕ τη βρετανική αποχώρηση, και μάλιστα χωρίς συμφωνία, και την αντιευρωπαϊκή συμμαχία Τζόνσον - Τραμπ, με τους κραδασμούς που αυτή θα προκαλέσει, όπως και την ιταλική κρίση, που μπορεί μεν να βρει πρόσκαιρες πολιτικές λύσεις με την αποπομπή του διαλυτικού Σαλβίνι, όχι όμως και οικονομικές, με το χρέος της χώρας να έχει εκτιναχθεί στα 2,4 τρισεκατομμύρια ευρώ και με τη δογματική πολιτική που έχει επιβάλει η Γερμανία για μηδενικά ελλείμματα και κλειδωμένα αδιαπραγμάτευτα χρέη, έχουμε ένα εκρηκτικό κοκτέιλ που δημιουργεί ήδη απειλητικές συνθήκες ύφεσης και τάσεις αποπληθωρισμού.

ΣΤΗ ΜΕΓΑΛΗ μάχη για την αναδιάταξη της παγκόσμιας σκακιέρας οι παραλυτικές διαφωνίες των ηγετικών δυνάμεων της Ένωσης δεν αφήνουν περιθώρια σοβαρών πολιτικών και οικονομικών αντιδράσεων και τολμηρών μεταρρυθμίσεων. Έτσι η Ε.Ε. απλά παρακολουθεί τις εξελίξεις στην εμπορική και νομισματική αναμέτρηση ΗΠΑ - Κίνας και, παρότι επηρεάζεται άμεσα από αυτή την κατάσταση, δεν τολμά να κάνει τίποτα. Τα ευχολόγια του Βερολίνου για τις ιδέες Μακρόν για οικονομική ολοκλήρωση έχουν σχεδόν ξεχαστεί.

ΚΑΘΩΣ όλο και μεγαλύτερα τμήματα των ευρωπαϊκών κοινωνιών φτωχοποιούνται μένοντας εκτός εργασίας και κατανάλωσης, η γοητεία που ασκούν οι ρατσιστικές λαϊκιστικές ρητορείες γεννούν νέα πολιτικά οπισθοδρομικά ρεύματα που προβάλλουν ως λύση την επιστροφή στα εθνικά κράτη, με εθνικά νομίσματα και κλειδωμένα σύνορα σε κάθε ξένο.

ΜΠΟΡΕΙ λοιπόν σε αυτό το περιβάλλον να εισέλθει σε νέα τροχιά ανάπτυξης η ευρωπαϊκή οικονομία; Μπορούν να βρουν ελκυστικές, μακράς πνοής περιπτώσεις οι επενδυτές, που να προσπερνούν τα στοιχεία της στασιμότητας, των κινδύνων που δημιουργεί η πολιτική αναστάτωση στον κόσμο και η de facto μονομερής κατάργηση των διεθνών κανόνων εμπορίου από τις ΗΠΑ;

ΑΝ ΕΞΑΡΕΣΕΙΣ τη γεωστρατηγική στόχευση της Κίνας για τον νέο δρόμο του μεταξιού με πύλη εισόδου την Ελλάδα, δύσκολα θα βρεις επενδυτή πρόθυμο να ανακαλύψει ευκαιρίες, και μάλιστα σε μια ευρωπαϊκή κρίση που βρίσκεται ακόμα στην αρχή της.

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ καθόλου τυχαίο πως ο Όμιλος Λάτση δυσκολεύεται να βρει επενδυτή για το καζίνο που προσφέρει στην πολυτελή τσιμεντούπολη που έχει σχεδιάσει στο Ελληνικό, παρά τον περιορισμό των οικονομικών απαιτήσεων στο μισό!

ΤΙ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ προσφέρει η μικρή εσωτερική μας αγορά, που ακόμα δεν έχει επουλώσει όλες τις πληγές που άνοιξαν η χρεοκοπία της χώρας και τα αποτυχημένα θεραπευτικά πειράματα; Ποια είναι η κατάσταση στην ευρύτερη γεωγραφική περιφέρεια, και συγκεκριμένα στη βαλκανική οντότητα, όταν δεν υπάρχει πρωταγωνιστικό όραμα;

ΜΕ ΛΙΓΑ λόγια, ο στόχος κάθε δυναμικής οικονομίας είναι η αύξηση της πίτας του παραγόμενου πλούτου και η δημιουργική διανομή της. Στην περίπτωσή μας, η σημερινή κυβέρνηση, και κυρίως οι απαιτητικοί χορηγοί της, έχουν βάλει στο στόχαστρο την υπάρχουσα πίτα και επιδιώκουν να πάρουν όσο μεγαλύτερο μέρος της μπορούν! Κι αν δεν φτάνει, μπορεί να βάλουν χέρι και στο πλεόνασμα που παρέδωσε η προηγούμενη κυβέρνηση.

ΠΩΣ θα ξεφύγει από την παγίδα που έστησε με βομβαρδισμό ψεμάτων και καταστροφολογία η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη; Πώς θα υλοποιήσει την υπόσχεση για ανάπτυξη 4% σε αυτό το περιβάλλον; Όσες αλήθειες και να κρύψει ελέγχοντας τα περισσότερα ΜΜΕ, αν η ζωή των πολιτών δυσκολέψει, κανένα ψέμα δεν θα μπορέσει να την κρύψει.

ΚΙ ΑΝ αυτό συνδυαστεί με τον περιορισμό των παροχών στην Υγεία, την Παιδεία και την ασφάλιση, οι κοινωνικές αντιδράσεις είναι αναπόφευκτες όσες εικόνες αγίων και αν βάλει ο Κ. Μητσοτάκης στο γραφείο του.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL