Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
16.8°C21.4°C
1 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
15.3°C22.1°C
1 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
13.0°C18.8°C
2 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C18.6°C
3 BF 43%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
13.9°C18.5°C
0 BF 77%
Το δικαίωμα στις διακοπές
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το δικαίωμα στις διακοπές

Βλέπω τους αδειούχους του Αυγούστου τώρα που επιστρέφουν στην εφημερίδα. Παρά τη ζέστη, τα πρόσωπά τους είναι ήρεμα, τα βλέμματα καθαρά. Οι εργαζόμενοι έχουν πάρει μια ανάσα, έχουν γεμίσει τις μπαταρίες τους -μπορείτε να προσθέσετε όποια άλλη κοινοτοπία μεν, αληθινή δε, σας έρχεται στο μυαλό- και νιώθουν έτοιμοι να κυνηγήσουν το ρεπορτάζ, να γράψουν ένα σχόλιο ακόμη, να αντέξουν το καθημερινό άγχος.

Το ίδιο συμβαίνει σε όλους τους χώρους δουλειάς, είτε πρόκειται για κατάστημα, είτε για εργοστάσιο, είτε για μέσο ενημέρωσης, είτε για υπουργείο.

Οι διακοπές δεν είναι πολυτέλεια, όπως όλο και πιο συχνά αφήνεται να εννοηθεί, οι διακοπές είναι ανάγκη. Σε κάποιες ευρωπαϊκές χώρες, μάλιστα, από αυτές που τα πάνε ιδιαίτερα καλά στον ανταγωνισμό, οι διακοπές είναι περίπου... υποχρέωση. Έτσι, ώστε να ξεκουραστεί ο εργαζόμενος για να είναι πάλι παραγωγικός και αποτελεσματικός για τον εργοδότη.

Αλλιώς, το κόστος από το περιβόητο “burn out”, το “κάψιμο του μυαλού και των νεύρων” -βασικό πρόβλημα στις ανταγωνιστικές κοινωνίες, και πρόβλημα... πολυτελείας στην Ελλάδα- είναι τεράστιο. Για τον άνθρωπο, την επιχείρηση, τα ταμεία.

Γι' αυτό όταν κάποιοι επαίρονται ότι δεν κάνουν καθόλου -ή πολύ λίγες- διακοπές κάνουν μεγάλο λάθος. Λάθος κάνουν κι εκείνοι που, ενώ κάνουν διακοπές -ονόματα δεν λέμε, υπολήψεις δεν θίγουμε-, το κρύβουν επιμελώς για να δείξουν ότι δουλεύουν σκληρότερα από άλλους.

Εξίσου μεγάλο λάθος μ' αυτούς που κατηγορούν τον Τσίπρα, τη Γεννηματά, τον Κουτσούμπα, τον οποιοδήποτε, -όχι τον Μητσοτάκη, που για την ώρα διαθέτει μιντιακή ασυλία- επειδή αποφάσισαν κι αυτοί να κλείσουν λίγες μέρες τα στόρια, να ξεκουράσουν το μυαλό τους, να περάσουν λίγο χρόνο χαλαρά με την οικογένεια και τους φίλους τους.

Οι πολιτικοί θα έπρεπε να υποχρεώνονται περισσότερο από τους άλλους να κάνουν διακοπές επειδή παίρνουν αποφάσεις που αφορούν τις ζωές των άλλων, επειδή κατά κανόνα η καθημερινότητά τους ξεχειλίζει από πίεση - και για να λειτουργούν καλά χρειάζονται φάσεις αποσυμπίεσης.

Τα παραπάνω είναι γραμμένα με όρους ωφελιμιστικούς. Για να μην ξεχνιόμαστε, όμως, όπως χύθηκε αίμα για το οκτάωρο -που για πολλούς εργαζόμενους θεωρείται πάλι σήμερα πολυτέλεια- έτσι δόθηκαν αγώνες για το δικαίωμα στις διακοπές. Να μην το εξευτελίζουμε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL