Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.5°C19.6°C
3 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
13.5°C17.7°C
1 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.8°C18.0°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
16.3°C16.3°C
1 BF 65%
Η Κομισιόν θυμάται τον έναν χρόνο δίχως Μνημόνιο / Το επίτευγμα του ΣΥΡΙΖΑ, παρακαταθήκη για το μέλλον
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η Κομισιόν θυμάται τον έναν χρόνο δίχως Μνημόνιο / Το επίτευγμα του ΣΥΡΙΖΑ, παρακαταθήκη για το μέλλον

“Η Αριστερά μπορεί”, γράφαμε πέρσι σαν σήμερα, όταν η χώρα έβγαινε με χίλιους κόπους και με βαριές θυσίες των ανθρώπων της από τα Μνημόνια και έμπαινε σε μια νέα εποχή.

Η Ελλάδα δεν ήταν η μοναδική χώρα που πλήρωσε την κρίση χρέους- αλλά την πλήρωσε ακριβότερα από όλες. Δεν ήταν η μοναδική χώρα που χρειάστηκε να μπει σε Μνημόνιο -πρόγραμμα διάσωσης το ονόμαζαν οι εταίροι και δανειστές-, αλλά ήταν αυτή που δεν κατάφερε να βγει ούτε από το πρώτο ούτε από το δεύτερο.

Οι πολιτικές δυνάμεις που άφησαν τη χώρα ανοχύρωτη στην κρίση φάνηκαν ανίκανες να τη βγάλουν από αυτήν. Και χρειάστηκε μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ -με τις αρχικές “αυταπάτες” της, με την επιμονή της να κρατήσει την κοινωνία όρθια, με την αποφασιστικότητά της να μοιράσει δικαιότερα τα βάρη- για να μπορέσει η Ελλάδα να βγει από την κρίση και να ανακτήσει έστω λίγη από τη χαμένη κυριαρχία της στην οικονομική πολιτική.

Τα στοιχεία

Η γλώσσα των αριθμών τα λέει όλα - ακόμη κι αν οι δείκτες είναι παντελώς αδιάφοροι για όλους όσοι δεν κατάφεραν ακόμη να βρουν δουλειά, να σταθούν στα πόδια τους, να βρεθούν στη θετική πλευρά:

Το έλλειμμα, από 15,1% το 2009, έγινε πλεόνασμα 1,1% το 2018. Η ανεργία, από 27,5% το 2013, έπεσε στο 19,5% το 2018 και στο 17,6% τον Απρίλιο του 2019. Η ύφεση, από 5,5% το 2010, έγινε ανάπτυξη 1,9% πέρσι. Και το επιτόκιο του δεκαετούς ομολόγου έπεσε από το δυσθεώρητο 23,9% το 2012 σχεδόν στο 2% φέτος.

Για όλα αυτά, πέρσι τέτοια εποχή, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν άνοιγε σαμπάνιες. Δούλευε για να διαμορφώσει το πλαίσιο για μια δίκαιη ανάπτυξη με τη στήριξη των κοινωνικών δυνάμεων.

Αντιθέτως, η τότε αντιπολίτευση υποστήριζε ότι η Ελλάδα μπήκε στις 21 Αυγούστου του 2018 σε τέταρτο Μνημόνιο - και σε όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, η οποία για τη Ν.Δ. είχε ξεκινήσει το 2016, δεν κουραζόταν να επαναλαμβάνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα αφήσει πίσω του “καμένη γη”.

Ήταν, όμως, τυχερή μέσα στις καταστροφολογικές εμμονές της και τα συστηματικά fake news της.

Τον Ιούλιο παρέλαβε μια οικονομία σε άνοδο και τα δημόσια ταμεία γεμάτα. Κι αυτό δεν το λέει η προηγούμενη κυβέρνηση, το λένε τα στοιχεία - το λένε και οι Βρυξέλλες, αυτές που θυμήθηκαν χθες την πρώτη επέτειο από το τέλος των Μνημονίων στην Ελλάδα. Ίσως διότι, στη θητεία αυτής της Κομισιόν, η έξοδος της Ελλάδας από τη στενή επιτροπεία ήταν η μοναδική πραγματικά καλή είδηση.

Οι Βρυξέλλες

«Πριν από ένα χρόνο η Ελλάδα ολοκλήρωσε το πρόγραμμα στήριξης του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης για την αποκατάσταση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και την προώθηση της ανάπτυξης και της δημιουργίας θέσεων εργασίας. Η οικονομία της Ελλάδας επωφελήθηκε από μεταρρυθμίσεις και την ενίσχυση της εμπιστοσύνης. Η ανάπτυξη είναι σταθερή, η ανεργία μειώνεται και τα δημόσια οικονομικά έχουν βελτιωθεί. Είναι σημαντικό να αξιοποιηθούν τα επιτεύγματα αυτά και να συνεχιστεί η πορεία” τόνισε χθες ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις.

«Είναι σημαντικό όλοι οι δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς να εργαστούν από κοινού για την εξασφάλιση και τη διατήρηση ενός καλύτερου μέλλοντος για τον ελληνικό λαό. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παραμείνει στο πλευρό της Ελλάδας και θα στηρίξει τον κεντρικό της ρόλο ως μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ζώνης του ευρώ», ανέφερε με τη σειρά του ο επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί.

Η Κομισιόν σημειώνει πως οι μεταρρυθμίσεις που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια «έθεσαν τις βάσεις για οικονομική ανάκαμψη, διαμορφώνοντας τις απαραίτητες προϋποθέσεις για βιώσιμη ανάπτυξη, δημιουργία θέσεων εργασίας και υγιή δημόσια οικονομικά».

Η Ελλάδα, καταλήγει η ανακοίνωση της Κομισιόν, έχει πλέον ενσωματωθεί πλήρως στο ευρωπαϊκό εξάμηνο και η συνέχιση της υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων που συμφωνήθηκαν παρακολουθείται στο πλαίσιο του μηχανισμού ενισχυμένης εποπτείας.

ΔΙΚΑΙΩΜΕΝΟΣ Ο ΣΥΡΙΖΑ:

“Όταν η Ν.Δ. μιλά για αυταπάτες, θα πρέπει να κοιτάζεται στον πολιτικό της καθρέφτη"

Η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς και τα στοιχεία που την συνοδεύουν, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από το τέλος των Μνημονίων, δικαιώνουν τις προσπάθειες της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ στο πεδίο της οικονομίας και καταρρίπτουν το αφήγημα της Ν.Δ. για τη δήθεν καταστροφική οικονομική πολιτική που άσκησε ο ΣΥΡΙΖΑ. Επιβεβαιώνεται πλήρως η επισήμανσή μας ότι όταν η πραγματικότητα δεν συμφωνεί με τη Ν.Δ., η Ν.Δ. έχει αποφασίσει: τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα...

Στην ανακοίνωσή της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρεται στα απτά οφέλη που προέκυψαν για την ελληνική οικονομία και διαπιστώνει τις θετικές εξελίξεις στην οικονομία της χώρας, παραθέτοντας στοιχεία για την επιστροφή στις αγορές, τη δημοσιονομική κατάσταση και τους ρυθμούς ανάπτυξης.

Ένα χρόνο από την ολοκλήρωση του προγράμματος, ο Ντομπρόβσκις δηλώνει ότι «η ανάπτυξη είναι σταθερή, η ανεργία μειώνεται και τα δημόσια οικονομικά έχουν βελτιωθεί», ενώ ο Μοσκοβισί επισημαίνει ότι «η Ελλάδα έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο από τότε που ολοκλήρωσε το πρόγραμμα στήριξης πριν από ένα χρόνο» και ότι «τα οικονομικά δεδομένα εμφανίζουν θετικά σημάδια».

Όταν λοιπόν η Ν.Δ. αναφέρεται σε αυταπάτες, θα πρέπει να κοιτάζεται στον πολιτικό της καθρέφτη. Αν και, στην περίπτωσή της, η διαστρέβλωση της πραγματικότητας είναι μάλλον συνειδητή επιλογή και παγιωμένος τρόπος προσέγγισης των πολιτών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL