Live τώρα    
11°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
11 °C
9.6°C12.3°C
3 BF 81%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
10.9°C12.6°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.0°C13.3°C
2 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.8°C15.4°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
11 °C
10.9°C11.8°C
2 BF 82%
ΔΕΘ, συνέδριο, αντιπολίτευση, οι άμεσες προκλήσεις / "Ζεσταίνονται" οι μηχανές στην Κουμουνδούρου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΔΕΘ, συνέδριο, αντιπολίτευση, οι άμεσες προκλήσεις / "Ζεσταίνονται" οι μηχανές στην Κουμουνδούρου

Διακοπές τέλος για τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, με την Κουμουνδούρου να ζεσταίνει ξανά τις μηχανές αφού η επόμενη περίοδος αναμένεται πολιτικά θερμή, με τις απαιτήσεις για την αξιωματική αντιπολίτευση να είναι μεγάλες. Με την επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα στην Αθήνα αυτές τις ημέρες επανέρχονται οι οργανωτικές συσκέψεις αλλά και ο "πρωινός καφές", ενώ στο τέλος της εβδομάδας ή πιθανόν τη Δευτέρα θα συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος.

Πλησιάζοντας προς τον Σεπτέμβριο η Κουμουνδούρου θα αρχίσει να μπαίνει σε ρυθμούς ΔΕΘ. Έπειτα από τέσσερα χρόνια, ο Αλ. Τσίπρας θα δώσει το παρών στην Θεσσαλονίκη με τον ρόλο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Από το Βελλίδειο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στις 14-15 Σεπτεμβρίου θα δώσει σαφές στίγμα της αντιπολιτευτικής τακτικής αλλά και της εναλλακτικής προγραμματικής πρότασης.

Στον δρόμο προς το συνέδριο

Ωστόσο με ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον αναμένεται η τοποθέτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τον μετασχηματισμό του κόμματος και τη διεύρυνση καθώς η Κουμουνδούρου το φθινόπωρο θα μπει για τα καλά στην προσυνεδριακή διαδικασία. Στο τέλος Σεπτεμβρίου τοποθετείται η Κεντρική Επιτροπή, ενώ τις επόμενες εβδομάδες θα συνεδριάσει η ενιαία Οργανωτική Επιτροπή Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ και της Προοδευτικής Συμμαχίας.

Η συζήτηση έχει ήδη ανοίξει με κοινό παρονομαστή την ανάγκη ο ΣΥΡΙΖΑ να εκφράσει πολιτικά και οργανωτικά τον κόσμο της Αριστεράς και του ευρύτερου προοδευτικού χώρου ούτως ώστε να ανταποκριθεί στο ιστορικό καθήκον του ως ο μεγάλος δημοκρατικός πόλος. Ο οδικός χάρτης, η τακτική, οι προϋποθέσεις και ο τρόπος της μετεξέλιξης και της διεύρυνσης θα απασχολήσουν τον εσωκομματικό διάλογο, με απόψεις στελεχών να έχουν ήδη κατατεθεί δημόσια. Εξάλλου δεν υπάρχει κανείς στον ΣΥΡΙΖΑ που να μην γνωρίζει ότι οι διαφορετικές απόψεις, ο διάλογος, οι συνθέσεις αποτελούν στοιχείο ταυτοτικό του κόμματος σε όλη την ιστορική του διαδρομή.

Επιχείρηση στοχοποίησης Σκουρλέτη

Αλγεινή εντύπωση ωστόσο προκαλεί η επιχείρηση στοχοποίησης του γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ Π. Σκουρλέτη από σειρά ΜΜΕ. Με διαδικτυακή αρθρογραφία τον Δεκαπενταύγουστο υπήρξε επίθεση με ανοίκειους χαρακτηρισμούς κατά του Π. Σκουρλέτη, ως "βαριδιού" που πρέπει ο Αλ. Τσίπρας να... πετάξει.

Αρθρογραφία που αποτέλεσε τη βάση δημοσιευμάτων στον δεξιό Τύπο όλες τις προηγούμενες ημέρες, σύμφωνα με τα οποία ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζεται να καθαιρέσει τον γραμματέα πριν το συνέδριο και στο εσωτερικό του κόμματος επικρατεί "εμφύλιος".

"Θα υπάρξουν αυτόκλητοι υπερασπιστές ή και εκκαθαριστές"

"Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι 'μαγαζί γωνία', ιδιαίτερα μετά το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών, γιατί μπορεί να έχασε την κυβέρνηση αλλά, πλέον, έχει εδραιωθεί ως ο δεύτερος πόλος στην πολιτική σκηνή, άρα πολλοί αυτόκλητοι υπερασπιστές ή και εκκαθαριστές, κατ' άλλους, θα εμφανιστούν τώρα και θα προσπαθήσουν να καθορίσουν τους όρους μιας αναγκαίας συζήτησης που πρέπει να γίνει στο κόμμα μας με τους φίλους μας, όλους αυτούς που μας στήριξαν, σε αυτή τη νέα φάση", ανέφερε στον ΑΝΤ1 ο Π. Σκουρλέτης.

Όπως τόνισε, στην προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να διευρυνθεί, να επιλύσει παθογένειες και να αποκαταστήσει την παρουσία του στους μαζικούς χώρους, "θα βρεθούν διάφοροι καλοθελητές, καλοπροαίρετοι και κακοπροαίρετοι". "Η Νέα Δημοκρατία θα προσπαθήσει να το αξιοποιήσει και να μιλήσει για εμφύλιο πόλεμο", εκτίμησε και υπογράμμισε: "Η απάντηση σε αυτούς, είτε είναι εκτός είτε εντός του ΣΥΡΙΖΑ, είναι οι εμπεδωμένες συλλογικές διαδικασίες αυτού του χώρου". Όπως εξήγησε, "έχουμε μακρά παράδοση ανοιχτών δημοκρατικών συζητήσεων. Έχουμε μάθει να συζητάμε ειλικρινά, ανοιχτά, πάνω στο τραπέζι και είναι κάτι το οποίο θέλουμε να βαθύνουμε στη νέα φάση".

Όπως είπε χαρακτηριστικά, "δεν πιστεύουμε σε ένα ακόμα μαζικό μεν -βεβαίως πρέπει να είναι-, αλλά κόμμα οπαδών. Δεν θέλουμε followers. Θέλουμε μέλη τα οποία θα έχουν μια ουσιαστική σχέση με την πολιτική, θα συνδιαμορφώνουν τα πράγματα", ενώ τόνισε ότι ο κόσμος αναμένει από τον ΣΥΡΙΖΑ πολιτικές απαντήσεις και τη στάση του κόμματος στη νέα φάση. Παράλληλα, απέρριψε ως αποπροσανατολιστικό και χωρίς πραγματικό αντίκρυσμα το δίλημμα που τίθεται από κάποιους, μερικές φορές και κακοπροαίρετα μαζικό, ανοιχτό κόμμα ή κόμμα: "σκαντζόχοιρος". Ο ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε, ήταν ένα μικρό κόμμα αλλά πάντοτε είχε έναν οικουμενικό λόγο, μια πλατιά προσέγγιση στην ανάλυσή του. "Ποτέ δεν είχε τη γλώσσα του περιθωρίου", υπογράμμισε.

Ν. Βούτσης: Αντίσταση στο συντηρητικό πολιτικό πλαίσιο

Ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ, να ξαναμπούν στην ενεργό πολιτική "τουλάχιστον ενάμισι εκατομμύριο πολίτες που την τελευταία δεκαπενταετία απέχουν σταδιακά ή κατά περίπτωση από τις εκλογές"

Μιλώντας στο "Έθνος" της Κυριακής, ο Νίκος Βούτσης επισήμανε ότι "η αντίσταση στο συντηρητικό πολιτικό πλαίσιο που επιχειρεί να οικοδομήσει η κυβέρνηση και οι διεκδικήσεις για διευρυμένες ελευθερίες και δικαιώματα τίθενται εκ των πραγμάτων στην πρώτη γραμμή της πολιτικής αντιπαράθεσης". Ταυτόχρονα καταλόγισε στην κυβέρνηση έλλειψη στρατηγικής διεκδίκησης έναντι των θεσμών επισείοντας τον κίνδυνο ακύρωσης των οικονομικών προβλέψεων και των στόχων του προϋπολογισμού για το '20, που θα μπορούσε να οδηγήσουν σε νέο ιδιότυπο Μνημόνιο "έμπνευσης ΔΝΤ".

Ο Ν. Βούτσης μίλησε ακόμα για θεσμικές ακροβασίες με επίκεντρο τον εκλογικό νόμο, τη συνταγματική αναθεώρηση και "την αγχώδη εμμονή για την οικοδόμηση και θωράκιση του κομματικού κράτους". Όπως τόνισε, αυτό συμβαίνει ούτως ώστε να προχωρήσουν απρόσκοπτα οι ιδιωτικοποιήσεις σε στρατηγικούς τομείς και η προνομιακή εξυπηρέτηση μεγάλων οικονομικών συμφερόντων "που ήταν και είναι αρωγοί στη διακυβέρνηση της Ν.∆.".

Ο Ν. Βούτσης, μεταξύ άλλων, ανέφερε πως πρέπει "να πάψουμε να φτωχαίνουμε αυτήν την πλούσια και δημιουργική συζήτηση, που αφορά προφανώς και στο μέλλον μιας μαζικής, ανοικτής και ισχυρής ταυτότητας του ΣΥΡΙΖΑ και της σύγχρονης προοδευτικής παράταξης, με ρηχές αναλύσεις περί πασοκοποίησης και περί 'δανεικών ψήφων'". Έκανε ακόμα λόγο για την ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ, να ξαναμπούν στην ενεργό πολιτική και τις προσεχείς εκλογικές αναμετρήσεις "τουλάχιστον ενάμισι εκατομμύριο πολίτες που την τελευταία δεκαπενταετία απέχουν σταδιακά ή κατά περίπτωση από τις εκλογές".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL