Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.1°C24.7°C
2 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
18.6°C23.8°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C23.2°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.9°C22.4°C
2 BF 52%
Η κατάργηση του ασύλου επιβεβαιώνει την πολιτική μετάλλαξη της Ν.Δ.
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η κατάργηση του ασύλου επιβεβαιώνει την πολιτική μετάλλαξη της Ν.Δ.

Του Γιάννη Σαρακιώτη*

Στο κλείσιμο μόλις ενός μήνα από την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας η Ν.Δ. συνεχίζει να επιδεικνύει έναν πρωτοφανή ζήλο και μια ξεκάθαρη εμμονή ως προς τα θέματα τα οποία έκανε «σημαία» της ως αντιπολίτευση και η επικοινωνιακή αξιοποίησή τους την έφερε και στην εξουσία. Εν τη απουσία σοβαρού λόγου κριτικής στην οικονομία, όπου ειρήσθω εν παρόδω το πρώτο νομοσχέδιό σας στηρίχθηκε σε στέρεα και όχι σαθρά δημοσιονομικά θεμέλια, τα οποία σας κληροδότησε η κατ’ εσάς «χειρότερη κυβέρνηση όλων των εποχών», η Ν.Δ. είχε επιλέξει να εστιάσει την αντιπολιτευτική κριτική της σε τομείς με μη μετρήσιμα στοιχεία όπως το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών.

[...] Η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου αποτελεί ένα ξεκάθαρο στίγμα πολιτικής και προθέσεων ως προς τον τρόπο άσκησης της διακυβέρνησης της χώρας. Συνιστά δε απτό δείγμα γραφής για τη φιλοσοφία και το αξιακό υπόβαθρο του πολιτικού κόμματός σας, που απαξίωσε με τον πλέον βάναυσο τρόπο τα προηγούμενα χρόνια το δημόσιο Πανεπιστήμιο [...] Υπάρχει ήδη από το 2017 θεσμικό πλαίσιο σύμφωνα με το οποίο επέμβαση δημόσιας δύναμης σε χώρους των ΑΕΙ επιτρέπεται αυτεπαγγέλτως σε περιπτώσεις τέλεσης κακουργημάτων, καθώς και εγκλημάτων κατά της ζωής και σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση ύστερα από απόφαση του Πρυτανικού Συμβουλίου.

[...] Δυστυχώς επιβεβαιωνόμαστε για μια ακόμη φορά, καθώς στο πρώτο νομοσχέδιό σας του υπουργείου Παιδείας απεμπολείτε ακόμη και την ίδια την πολιτική, ιδεολογική και νομοθετική παρακαταθήκη σας, αφού το τωρινό νομοσχέδιο σε τίποτα δεν θυμίζει τον νόμο του 2007 της κυρίας Μαριέττας Γιαννάκου. Διαβάζω λοιπόν το άρθρο 3 του Νόμου 3549/2007 της Ν.Δ.: «Το ακαδημαϊκό άσυλο καλύπτει όλους τους χώρους των ΑΕΙ στους οποίους γίνεται εκπαίδευση και έρευνα. [...] Δεν επιτρέπεται η επέμβαση δημόσιας δύναμης στους παραπάνω χώρους, παρά μόνο κατόπιν πρόσκλησης ή άδειας του αρμόδιου οργάνου του ιδρύματος και με την παρουσία εκπροσώπου της δικαστικής αρχής. [...] Οι παραβάτες των διατάξεων του άρθρου αυτού για το ακαδημαϊκό άσυλο τιμωρούνται με φυλάκιση τουλάχιστον έξι (6) μηνών”.

[...] Μην αμφισβητήσετε στο μέλλον τους ισχυρισμούς μας περί μετάλλαξης του κόμματός σας σε κάτι άγνωστο ακόμη και για πολλούς από εσάς.

* Ο Γιάννης Σαρακιώτης είναι βουλευτής Φθιώτιδας του ΣΥΡΙΖΑ. Το παρόν είναι απόσπασμα από την ομιλία του για το νομοσχέδιο «Ρυθμίσεις του υπουργείου Εσωτερικών, διατάξεις για την ψηφιακή διακυβέρνηση και άλλα επείγοντα ζητήματα».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL