Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.2°C23.8°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
19.1°C22.7°C
2 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.0°C19.9°C
4 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.8°C
5 BF 45%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C22.9°C
3 BF 31%
Ραβόμαστε;
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ραβόμαστε;

Δεκαοκτώ αλλαγές έκανε, λέει, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης στο νομοσχέδιο για το μητσοτακικό επιτελικό κράτος που είχε ετοιμάσει. Πολλές από αυτές αφορούν, λέει, την ιδρυόμενη Εθνική Αρχή Διαφάνειας. Αυτή την ανεξάρτητη αρχή στην οποία θα ενταχθούν και τα 6 Σώματα που σήμερα διενεργούν ελέγχους στο Δημόσιο. Την Αρχή που δημιουργεί η κυβέρνηση για να απαλλαγεί, εκτός των άλλων, από την ενοχλητική Μαρία Παπασπύρου - και για να κλείσει τα σκάνδαλά της, προσθέτουν οι κακές γλώσσες.

Όλα τα δέχθηκε ο Γ. Γεραπετρίτης όσον αφορά την Εθνική Αρχή Διαφάνειας. Να συνεχίσει τους ελέγχους που γίνονται τώρα, να προχωρά υποχρεωτικά στην άρση του τραπεζικού απορρήτου, να είναι ο διοικητής δημόσιος υπάλληλος και όχι ιδιώτης, να διοριστεί για δύο χρόνια. Σε ότι ζητούσε η αντιπολίτευση, η κυβέρνηση πειθάρχησε. Ακόμη και το να διοριστεί ο υπερδιοικητής (όχι από τον ίδιο τον Κ. Μητσοτάκη αλλά) από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής δέχθηκε. Το αφεντικό τρελάθηκε και ξεπουλάει!

Μόνο σε δύο πράγματα ήταν κάθετος και ασυμβίβαστος:

1) Η Ν.Δ. θα ελέγχει το Συμβούλιο που θα προτείνει τον διοικητή. Από τα πέντε μέλη του Συμβουλίου τα τρία θα υποδεικνύονται από τη Ν.Δ. ή πρόσωπα που έχουν διοριστεί από τη Ν.Δ.: τον υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα, τον πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής Θανάση Μπούρα, τη γενική γραμματέα αρμόδια για θέματα προσωπικού Δημόσιας Διοίκησης Βιβή Χαραλαμπογιάννη (και παλαιά συνεργάτιδα του Κ. Μητσοτάκη).

2) Η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας δεν θα επιλέγει με πλειοψηφία 4/5, δηλαδή με αναζήτηση συναίνεσης, όπως κάνει για τις άλλες αρχές, αλλά με απλή πλειοψηφία.

Το μήνυμα

Με δύο λόγια: θα διορίσει τον διοικητή η Ν.Δ. Ο Κ. Μητσοτάκης θα προτείνει τον πρώτο διοικητή της Αρχής Διαφάνειας και θα τον ψηφίσει ο Θ. Μπούρας. Εκτός αν κάποιος πιστεύει ότι θα προτείνει ο Κ. Μητσοτάκης και θα τον γυρίσει πίσω ο Θ. Μπούρας.

Γιατί αυτή η εμμονή της κυβέρνησης να διορίσει με μονοκομματική πλειοψηφία και χωρίς συναίνεση τον διοικητή της Αρχής Διαφάνειας; Διότι έχει επιλέξει το πρόσωπο.

Αυτό που ενδιαφέρει τη Ν.Δ. είναι το πρόσωπο του διοικητή. Γι’ αυτό θα δεχθεί κάθε διαδικασία επιλογής που θα καταλήγει στο αυτό πρόσωπο, που δεν θα βάζει κωλύματα στο συγκεκριμένο πρόσωπο.

Ο ενδιαφερόμενος το γνωρίζει, σιωπά και ετοιμάζεται. Ράβεται, κατά το κοινώς λεγόμενο. Ίσως όχι στη Zeus και Dione!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL