Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.1°C17.0°C
4 BF 87%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.9°C
2 BF 79%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C13.2°C
3 BF 86%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.2°C18.8°C
4 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
11.2°C11.9°C
3 BF 93%
Γ. Γεραπετρίτης: Το επιτελικό κράτος δεν είναι μικρό και ευέλικτο! / Μοντέλο διαφάνειας από το... Χονγκ Κονγκ!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γ. Γεραπετρίτης: Το επιτελικό κράτος δεν είναι μικρό και ευέλικτο! / Μοντέλο διαφάνειας από το... Χονγκ Κονγκ!

Απότομη προσγείωση στην πραγματικότητα αποτέλεσε για τους βουλευτές της Ν.Δ. η δήλωση του υπουργού Επικρατείας χθες στη Βουλή ότι «το επιτελικό κράτος δεν είναι αυτό που είναι ευέλικτο και μικρού σχήματος»! Παράλληλα, ο υπουργός αποκάλυψε ότι αντέγραψε το μοντέλο της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας από το Χονγκ Κονγκ!

Και σαν να μην έφταναν αυτά, ο Γ. Γεραπετρίτης ετοιμάζεται να προβεί σε υποχώρηση από το μοντέλο για το συγκεντρωτικό «επιτελικό» κράτος που παρουσίασε στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης της Βουλής. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα καταργηθεί το κώλυμα που υπάρχει για τους υπηρεσιακούς γραμματείς, βάσει του οποίου μία πενταετία πριν τον διορισμό τους δεν θα πρέπει να έχουν κομματική θέση. Πρόκειται για μία διάταξη που ενέχει και αντισυνταγματικά στοιχεία.

Επισημαίνεται ότι ο υπουργός συζητά και το θέμα της μοριοδότηση της συνέντευξης στην επιλογή των γραμματέων, καθώς η συνέντευξη προσμετράται στο 50%. «Το 50% έχει σκοπό να αξιολογήσει τα ηγετικά προσόντα. Έχω μεγάλη πίστη στα τυπικά προσόντα αλλά πρέπει να είναι ηγέτης εκείνος που θα αναλάβει τη θέση του γενικού γραμματέα», είπε ο Γ. Γεραπετρίτης.

Επιχειρώντας να απαντήσει στην κριτική της αντιπολίτευσης ο Γ. Γεραπετρίτης υποστήριξε ότι για την Εθνική Αρχή Διαφάνειας «πήραμε τα καλύτερα μοντέλα», ανάμεσα στα οποία είναι «το μοντέλο της Αυστραλίας και του Χονγκ Κονγκ». Ο υπουργός υπερασπίστηκε το συγκεντρωτικό κράτος που δημιουργεί το νομοσχέδιο. «Αυτό που βλέπετε εδώ είναι παιδική χαρά σε σχέση με τη Γερμανία. Και δεν λέω για τη Βρετανία που είναι cabinet office», είπε και πρόσθεσε πως «όπου υπάρχει κοινοβουλευτικό σύστημα, υπάρχει μια βαριά δομή στο πρωθυπουργικό γραφείο. Θέλω να μου πείτε ένα διαφορετικό μοντέλο. Εγώ τα ξέρω όλα τα προηγμένα μοντέλα».

Ακόμη υποστήριξε ότι «οι μετακλητοί μειώνονται από 770 σε 695». «Σήμερα που μιλάμε, μειώνονται οι μετακλητοί. Άκουσα για τους 100 μετακλητούς της Προεδρίας της Κυβέρνησης. η απάντηση είναι ότι μειώνονται. Είναι 100 μετακλητοί, ενώ σήμερα σε όλες τις γραμματείες του πρωθυπουργού είναι 120», ισχυρίστηκε ο Γ. Γεραπετρίτης.

Μετακλητοί με μισθό γενικού διευθυντή!

Όμως η κριτική της αντιπολίτευσης δεν αφορούσε στον αριθμό των μετακλητών, αλλά στο κόστος τους. Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Σπίρτζης επεσήμανε ότι αμείβονται με μισθό γενικού διευθυντή! «Ποιο είναι το κόστος; Δεν μας είπατε τίποτε. Θα παίρνουν μισθό γενικού διευθυντή. Δεν με ενδιαφέρει πόσα άτομα θα έχει ο υπουργός αλλά πόσα θα παίρνουν», είπε χαρακτηριστικά.

Ακόμη ο Χρ. Σπίρτζης επέκρινε την κυβέρνηση διότι καταργεί το Μητρώο Στελεχών του Δημοσίου που δημιούργησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, μέσα από το οποίο επιλέγονται οι υπηρεσιακοί γραμματείς. «Εδώ δεν φύτρωσε κανείς ούτε ιδρύεται σήμερα η χώρα. Οι γενικοί διευθυντές είχαν τοποθετηθεί χωρίς κανένα κριτήριο από την κυβέρνηση Σαμαρά επί υπουργίας Μητσοτάκη, με μόνο κριτήριο ποιος υπουργός ήθελε να βάλει κάποιον κάπου», υπενθύμισε και πρόσθεσε ότι «το σύστημα του γενικού γραμματέα μέσα από ανοιχτή διαδικασία με τη συμμετοχή του ΑΣΕΠ είναι πολύ καλύτερο από αυτό που φέρνετε». «Αλλάζουμε τη δομή», απάντησε ο Γ. Γεραπετρίτης. «Αν αλλάζετε τη δομή, να το συζητήσουμε. Αλλά δεν θα διορίζετε νέους γραμματείς για μεταβατικό διάστημα ενώ υπάρχει διαδικασία», τόνισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Ακραία νεοφιλελεύθερο

«Στην Ενιαία Αρχή Διαφάνειας βάζετε ιδιώτες. Με ποια αρχή διαφάνειας; Αν το 2014 εμείς καθαιρούσαμε τον γενικό επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρο Ρακιντζή και διορίζαμε με τον τρόπο που εσείς περιγράφετε και διορίζαμε έναν άλλο, πόσους μήνες θα είμαστε πρωτοσέλιδο;», υπογράμμισε ο Χρ. Σπίρτζης και πρόσθεσε: "Δίνετε αντικείμενο του Δημοσίου για πρώτη φορά σε ιδιώτες. Αυτό είναι ακραία νεοφιλελεύθερο μέτρο, που γκρεμίζει ό,τι είχε χτιστεί, όχι από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά από τη μεταπολίτευση». Επεσήμανε ακόμη ότι ο διοικητής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας διορίζεται από τον πρωθυπουργό.

«Ένας και μόνο στόχος: ο απόλυτος έλεγχος του κράτους από τον πρωθυπουργό και το Γραφείο του. Είναι στον αντίποδα όσων διακηρύσσετε», τόνισε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ και ανέφερε ενδεικτικά ότι «ακόμη και ο διορισμός των πρεσβευτών εκ προσωπικοτήτων συγκεντρώνεται σε ένα μόνο άτομο, τον πρωθυπουργό».

Χ. Καστανίδης: Θηριώδης υπηρεσία υπό τον πρωθυπουργό

«Δημιουργείται μια γιγαντιαία δημόσια υπηρεσία, η Προεδρία της Κυβέρνησης, υπαγόμενη απευθείας στον πρωθυπουργό», ανέφερε ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Χάρης Καστανίδης και πρόσθεσε: «Η δημιουργία μιας τέτοιας θηριώδους υπηρεσίας ενισχύει ακόμα περισσότερο το πρωθυπουργικοκεντρικό μοντέλο διακυβέρνησης της χώρας, κάτι με το οποίο είμαστε εντελώς αντίθετοι».

ΚΚΕ: Διοίκηση κατά του λαϊκού κινήματος

Το νομοσχέδιο «επιδιώκει να διαμορφώσει μια δημόσια διοίκηση που θα είναι απέναντι στις διεκδικήσεις του λαϊκού κινήματος και συνάμα πιο εξυπηρετική για τις απαιτήσεις των μεγάλων καπιταλιστικών ομίλων», επεσήμανε ο εισηγητής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης συμπληρώνοντας ότι δεν υπάρχει αποκομματικοποίηση του κράτους.

Όλ. Γεροβασίλη: Βουλιμία

«Γιατί τόση προπαγανδιστική λογική επί τέσσερα χρόνια; Γιατί τόση λάσπη; Τι χρειάστηκε; Για να πάρετε την εξουσία, θα μου πείτε. Τόση όμως βουλιμία δεν χρειάζεται. Δεν λέω ότι στο Δημόσιο δεν υπάρχουν προβλήματα, αλλά η έπαρση ότι για πρώτη φορά συμβαίνουν αυτά διατυπωμένα σε ένα νομοσχέδιο θα κάνει κάποιον να νομίζει ότι ζει σε άλλη χώρα», αναρωτήθηκε η γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη.

Μ. Ξενογιαννακοπούλου: Αποδυναμώνετε τους υπαλλήλους

Κριτική για την υποβάθμιση του έργου (νομοθετικού, διοικητικού κ.λπ.) που έκαναν οι εργαζόμενοι στο υπουργείο Ανασυγκρότησης, το οποίο ενσωματώθηκε στο υπουργείο Εσωτερικών, άσκησε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. «Δεν τους απολύσαμε», δικαιολογήθηκε ο Γ. Γεραπετρίτης.

«Δεν τους απολύσατε μεν, τους αποδυναμώσατε δε», του απάντησε με νόημα η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

«Φτιάχνετε μια δυτική πτέρυγα Λευκού Οίκου με υπερσυγκέντρωση εξουσιών. Θα συμφωνήσω με τη Μ. Γιαννάκου ότι υποβαθμίζετε τους υπουργούς», συνέχισε η Μ. Ξενογιαννακοπούλου και πρόσθεσε ότι «πρόκειται για ασκήσεις επί χάρτου, που είναι μακριά από την εμπειρία της πραγματικότητας -και αυτό πολύ σύντομα θα το δείτε μπροστά σας. Αν λείπει κάτι, είναι μια στρατηγική για τη δημόσια διοίκηση. Υπάρχει υπερσυγκέντρωση και εκ νέου κομματικοποίηση και έντονο ιδεολογικό στίγμα μίας νεοφιλελεύθερης αντίληψης για το κράτος».

Γ. Ραγκούσης: Πλυντήριο σκανδάλων

«Εισάγετε μοντέλο άκρως αυταρχικό, συγκεντρωτικό και αυτοκρατορικό. Αφαιρείτε αρμοδιότητες από τους υπουργούς και τις δίνετε στους υφυπουργούς. Είναι μια πράξη απόλυτης έλλειψης εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού προς τους υπουργούς του. Αυτό είναι καινοφανές στη μεταπολίτευση», τόνισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Ραγκούσης και προειδοποίησε ότι δημιουργείται ένα «πλυντήριο σκανδάλων.

"Εγκαθιστά μια διοίκηση απόλυτα ελεγχόμενη από τον πρωθυπουργό για να ξεπλύνει σκάνδαλα, αλλάζοντας τα πορίσματα. Στο άρθρο 88 ορίζεται ότι αποφασίζουν τα μέλη διοίκησης και θα δείτε ότι από τα πέντε μέλη οι τρεις ελέγχονται από τον πρωθυπουργό. Οι τρεις θα ελέγχονται από τον Κ. Μητσοτάκη. Άρα έτσι θα γίνει το ξέπλυμα».

Π. Πολάκης: Καλά ξεμπερδέματα

«Πληρωμένη» απάντηση σε παλαιότερη ανάρτηση του νυν βουλευτή της Ν.Δ. Κώστα Κυρανάκη έδωσε ο Παύλος Πολάκης. Τον Φεβρουάριο ο Κ. Κυρανάκης είχε γράψει στο Twitter: «Πληρώνετε 80 ευρώ και βάζετε βενζίνη αξίας 26 ευρώ. Τα υπόλοιπα 54 πάνε στους μετακλητούς του Τσίπρα, στα μίλια του Κουίκ, στην υγεία του Πολάκη και στις τσάντες της Παπακώστα». «Από εδώ και πέρα, συνεχίζεις να βάζεις 100 ευρώ βενζίνη και τα 54 πάνε στους μετακλητούς του υπερσυγκεντρωτικού κράτους Μητσοτάκη και όχι στην υγεία του Πολάκη», σχολίασε δηκτικά ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Π. Πολάκης εκτίμησε ότι «η αυτονόμηση του μηχανισμού που έχει δημιουργηθεί λόγω των υλικών πόρων που έχει συγκεντρώσει και λόγω του τρόπου που βγάζει το ψωμί έως τώρα θα είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο. Καλά ξεμπερδέματα».

Δ. Τζανακόπουλος: Διαβολικές λεπτομέρειες

Το νομοσχέδιο «αποσκοπεί στον έλεγχο της δημόσιας διοίκησης από ένα κέντρο γύρω από τον πρωθυπουργό. Οτιδήποτε θεωρείται ότι δεν μπορεί να ελεγχθεί άμεσα, στην πραγματικότητα καταργείται και επανασυστήνεται. Αυτό διατρέχει όλη τη δομή του νομοσχεδίου, για να δώσει τη δυνατότητα κυρίως στον πρωθυπουργό να διορίσει τους επικεφαλής των δημόσιων φορέων. Είναι η διαβολική λεπτομέρεια που αναδεικνύει την ουσία του νομοσχεδίου, που είναι ο ολοκληρωτικός έλεγχος της δημόσιας διοίκησης», τόνισε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Μάλιστα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ εκτίμησε ότι τελικά οι υπάλληλοι της Προεδρίας της Κυβέρνησης «θα είναι πάνω από 500».

«Παρότι είστε έγκυρος καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, το οποίο είναι κατεξοχήν πολιτικό δίκαιο, δεν συμπαθείτε την πολιτική, τους πολιτικούς, τους πολίτες», σχολίασε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δώρα Αυγέρη. «Σπαταλάτε το καθηγητικό σας κεφάλαιο σε μια πολιτική που αν ήταν τίτλος εφημερίδας θα ήταν 'το κράτος είμαι εγώ'», επεσήμανε στον υπουργό ο δημοσιογράφος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Γιαννούλης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL