Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.1°C25.3°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.2°C24.2°C
2 BF 48%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C21.0°C
3 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
19.3°C21.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
24.5°C24.5°C
3 BF 40%
Το κράτος ανήκει στον Κυρ. Μητσοτάκη / L'etat, c'est moi
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το κράτος ανήκει στον Κυρ. Μητσοτάκη / L'etat, c'est moi

"L’etat, c’est moi" θα μπορούσε να τιτλοφορείται το πολυδιαφημισμένο και πολυαναμενόμενο νομοσχέδιο που άργησε τρείς μέρες και χωρίς διαβούλευση έφτασε μεσάνυχτα Πέμπτης στη Βουλή.

Το πρώτο νομοσχέδιο της κυβέρνησης των τεχνοκρατών, των "αρίστων" και των "ικανών" αποτελούν ακόμα μια αυτοαναίρεση και φανερώνει τον λόγο που η διαδικασία κατάρτισής του έγινε στα κρυφά. Όπως φαίνεται από τις διατάξεις του νομοσχεδίου, πίσω από τα γενικόλογα συνθήματα της προεκλογικής περιόδου ο Κ. Μητσοτάκης δημιουργεί ένα κράτος... Α.Ε., με υπερσυγκέντρωση εξουσιών και στρατιές μετακλητών, κομματικών και επιχειρηματικών φίλων. Αυτό είχε φανεί έτσι κι αλλιώς από τη σύσταση του υπουργικού συμβουλίου.

Η παλινόρθωση του κράτους της Δεξιάς είναι προ των πυλών και πραγματοποιείται με τρόπο κυνικό, δίχως να τηρούνται τα προσχήματα.

Με στρατιές μετακλητών η... αποκομματικοποίηση

Πίσω από την αποκομματικοποίηση και την ανεξαρτησία της δημόσιας διοίκησης βρίσκεται η επαναφορά του κομματικού κράτους. Μόνο στη νεοσύστατη Προεδρία της Κυβέρνησης θα απασχολούνται 440 άτομα. Οι 100 μετακλητοί υπάλληλοι και οι άλλοι 340 δημόσιοι υπάλληλοι με απόσπαση και δημοσιογράφοι. Αυξάνονται όμως και οι μετακλητοί υπάλληλοι για τους υπουργούς, αφού κάθε υπουργός θα μπορεί να έχει οκτώ μετακλητούς υπαλλήλους συν δύο δημοσιογράφους, ενώ θέση δημοσιογράφου προβλέπεται πλέον και για τους υφυπουργούς. Στην προηγούμενη κυβέρνηση, κάθε υπουργός είχε μέχρι πέντε μετακλητούς και έναν δημοσιογράφο (γραφείο Τύπου), ενώ δεν προβλέπονταν θέσεις δημοσιογράφων ούτε για τους υφυπουργούς ούτε για τους αναπληρωτές υπουργούς.

Αφού τα κυβερνητικά ΜΜΕ μιλούν για μείωση, έτσι θα είναι

Άνθρακες ο θησαυρός της δήθεν μείωσης των μετακλητών, για τους οποίους τα ΜΜΕ που στηρίζουν τη Ν.Δ. τα τελευταία 4,5 χρόνια έχυσαν τόνους μελάνι. Δεκάδες άνθρωποι με προσόντα, εξαιρετικά βιογραφικά και έργο κρεμάστηκαν στα μανταλάκια επειδή είχαν την ατυχία να απασχολούνται στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Σήμερα, τα ίδια μέσα μάς ενημερώνουν πως ο Κ. Μητσοτάκης μειώνει (!) τους μετακλητούς υπαλλήλους. Μείωση από πέντε στο... οκτώ συν δύο ομολογουμένως δεν έχουμε ξαναδεί.

Ξηλώνονται ακόμα και οι ανεξάρτητοι ελεγκτικοί μηχανισμοί

Η έφοδος στο κράτος και η εξυπηρέτηση των φιλικών συμφερόντων συνεχίζεται. Μετά την κατάργηση του ΣΔΟΕ και το ξεδόντιασμα του ΣΕΠΕ, με το νομοσχέδιο του επιτελικού κράτους τελειώνουν οι ανεξάρτητοι ελεγκτικοί μηχανισμοί και στη θέση τους δημιουργείται μία και μόνη ελεγκτική αρχή. Με επικεφαλής που θα διοριστεί -από ποιον άλλον;- από τον πρωθυπουργό.

Διαφημίζουν υπαρκτές διατάξεις, που τις καταπάτησαν με το "καλημέρα"

Ακόμα όμως και τα θετικά του νομοσχεδίου, όπως, για παράδειγμα, οι διατάξεις για την σύγκρουση συμφερόντων και για την καλή νομοθέτηση, που διαφημίζονται από τα κυβερνητικά στελέχη είναι στην πραγματικότητα επανάληψη ήδη υπαρκτών διατάξεων. Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση έχει φροντίσει ήδη να τις παραβιάσει στην πράξη. Ποια καλή νομοθέτηση, όταν το πρώτο νομοσχέδιο έρχεται χωρίς διαβούλευση; Ποια αποφυγή σύγκρουσης συμφερόντων, όταν από την πρώτη ημέρα τοποθετούνται σε κυβερνητικές θέσεις εκπρόσωποι συγκεκριμένων επιχειρηματικών συμφερόντων αλλά και συγγενής του πρωθυπουργού ως διευθυντής στο γραφείο του;

Προσγείωση στην πραγματικότητα

Το νομοσχέδιο όμως δεν είναι η πρώτη διάψευση των προεκλογικών δεσμεύσεων και συνθημάτων του Κ. Μητσοτάκη. Τις προηγούμενες ημέρες, στη Ν.Δ. αποφάσισαν πως τελικά οι μπουλντόζες στο Ελληνικό δεν θα μπουν πριν το τέλος του 2019 αφού τα εμπόδια στην επένδυση δεν οφείλονται τελικά στους "καταληψίες" του ΣΥΡΙΖΑ που τρομάζουν όσους θέλουν να επενδύσουν.

Οι... σάρισες στις ντουλάπες

Με ακόμα μεγαλύτερο γδούπο η Ν.Δ. προσγειώθηκε στην πραγματικότητα της Συμφωνίας των Πρεσπών, που από "εθνικά επιζήμια" έγινε επωφελής συμφωνία που "επιλύει τα πολιτικά προβλήματα με τους γείτονες". Από τις σάρισες και τους... Βουκεφάλες λοιπόν στα οφέλη της επίλυσης του ονοματολογικού και στα διαπιστευτήρια στους διεθνείς παράγοντες για την απόλυτη τήρηση της Συμφωνίας.

Στις ελληνικές καλένδες η μείωση των πλεονασμάτων

Άλλη μια δέσμευση που ο πρωθυπουργός πέταξε στον κάλαθο των αχρήστων είναι και η περιβόητη μείωση των πλεονασμάτων. Εκεί, χωρίς καν να διαπραγματευτεί με το μομέντουμ της λαϊκής εντολής και της αυτοδυναμίας, η Ν.Δ. επέλεξε να πετάξει λευκή πετσέτα. Παρά το ότι η προηγούμενη κυβέρνηση είχε εξασφαλίσει τον μηχανισμό που διασφάλιζε 1% του ΑΕΠ κάθε έτος, προκειμένου ο στόχος για τα πρωτογενή πλεονάσματα να είναι στην ουσία 2,5% έναντι του 3,5%. Κάτι που εξοικονομούσε 2 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση ώστε να υλοποιηθούν τα μέτρα ελάφρυνσης.

Κυβέρνηση "βλέποντας και κάνοντας"

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση πορεύεται με τη λογική "βλέποντας και κάνοντας" στην οικονομία αφού μέχρι στιγμής δεν έχει εξηγηθεί πώς θα γίνουν πράξη τα μέτρα που έχει εξαγγείλει χωρίς τη δημιουργία δημοσιονομικού χώρου. Με γενικολογίες που ακόμα και η Μιράντα Ξαφά έσπευσε να ακυρώσει, η ανησυχία για περικοπές, ακόμα και μείωση του αφορολόγητου, είναι εύλογη.

Η δημιουργία δημοσιονομικού χώρου περιελάμβανε στα έσοδα την επιστροφή των κερδών των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα, πρόταση που θα μπορούσε να περιορίσει το δημοσιονομικό κενό, ωστόσο απορρίπτεται από τους θεσμούς. Αυτό τουλάχιστον έσπευσε να δηλώσει η Μ. Ξαφά κατηγορώντας την κυβέρνηση πως αναζητά "εύκολες λύσεις". Οι δύσκολες λύσεις έχουν πέσει στο τραπέζι από παράγοντες των θεσμών, όπως ο Κ. Ρέγκλινγκ: μείωση του αφορολόγητου αλλά και περικοπή συντάξεων, όπως έχει εισηγηθεί η συνομιλήτρια του Κ. Μητσοτάκη.

Νόμος και τάξη

Λίγο πριν από την ολοκλήρωση ενός μήνα διακυβέρνησης Ν.Δ., τα πρώτα δείγματα φανερώνουν ανετοιμότητα και σχέδιο στον "αέρα". Με εξαίρεση φυσικά την ενίσχυση της καταστολής, με την πρόσληψη 1.500 ειδικών φρουρών -ακόμα και αυτό προκάλεσε αντιδράσεις στους συνδικαλιστές της αστυνομίας-, την πλήρη αστυνομικοποίηση του προσφυγικού - μεταναστευτικού όπου πρακτικές αποτροπών στη θάλασσα καταγγέλλεται πως επανέρχονται, και την κατάργηση του ασύλου.

Πανηγυρίζουν για τα έτοιμα

Η πλειοψηφία όσων έχουν εξαγγελθεί είναι, στην πραγματικότητα υλοποίηση των ψηφισμένων από την προηγούμενη κυβέρνηση μέτρων όπως τα voucher για τους παιδικούς σταθμούς, οι προσλήψεις στην ειδική αγωγή, η διατήρηση των... "προεκλογικών επιδομάτων".

Και φυσικά οι πανηγυρισμοί για την πορεία της οικονομίας αποτελούν ισχυρή προίκα της προηγούμενης κυβέρνησης. Το ζητούμενο είναι αν η οικονομική ανάπτυξη θα μεταφερθεί στην κοινωνία ή στους επιχειρηματίες και τους φίλους της νέας κυβέρνησης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL