Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
21.7°C26.3°C
2 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.6°C24.9°C
3 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
19.4°C24.3°C
2 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.4°C21.6°C
2 BF 64%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.9°C23.5°C
0 BF 37%
Τεστ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τεστ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε την κίνησή του και τώρα το μπαλάκι είναι στην πλευρά του Αλέξη Τσίπρα. Έχει σημασία και ο τρόπος που επιχειρεί να άρει την ασυλία του Παύλου Πολάκη καθώς και με ποιους το κάνει.

Το κάνει η Ν.Δ. μαζί με το ΠΑΣΟΚ -για να μην υπάρχουν απορίες για την στρατηγική της Φώφης Γεννηματά- και το κόμμα του Βελόπουλου. Και το κάνει έχοντας «εκχωρήσει» την Επιτροπή Δεοντολογίας στην ομάδα Σαμαρά, Γεωργιάδη λίγες ημέρες αφότου ο τελευταίος είπε στη Βουλή ότι δεν ξεχνά τίποτα. Η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής θα μετατραπεί στη σάρισα των πάλαι ποτέ «μακεδονομάχων» και της ακραίας δεξιάς ομάδας της Ν.Δ., που επιδιώκει την εκδίκηση. Όποιος είχε μάτια την Τετάρτη στη Βουλή, κατάλαβε. Το γραφείο Σαμαρά, ο Μπάμπης Αθανασίου και ο Θάνος Πλεύρης, έβγαλαν τη δουλειά. Και ο Κ. Μητσοτάκης, πολύ βολικά γι’ αυτόν, τους αφήνει να την εκτελέσουν αφενός επειδή τους προσφέρει το «αίμα» που χρειάζονται για να επιβιώσουν πολιτικά και αφετέρου επειδή δεν τη χρεώνεται προσωπικά. Και ταυτόχρονα ικανοποιεί την πίεση που του ασκούν.

Ο πολιτικός πολιτισμός της Ν.Δ. άντεξε 18 μέρες. Μετά ήρθε η Δεξιά. Και, μετά τον Π. Πολάκη, θα έρθει ο Δ. Παπαγγελόπουλος και η Μ. Παπασπύρου.

Το βασικό όμως που έκανε την Τετάρτη ο Κ. Μητσοτάκης είναι ότι άνοιξε το πολιτικό παιχνίδι. Έκανε μία κίνηση με την οποία μπορεί να τεστάρει τον ΣΥΡΙΖΑ. Να δει τι είδους αντιπολίτευση θα κάνει όταν του πατά τον κάλο. Θα δει -από χθες ήδη ξεκίνησε να το μετρά- αν αντιδρά, πόσο φωνάζει, ποιοι μιλούν και πώς συμπεριφέρονται. Ο ΣΥΡΙΖΑ ακτινογραφείται αν είναι κόμμα με πολιτική ενότητα, αλληλεγγύη ανάμεσα στα στελέχη του, αντανακλαστικά και με πολιτικό ηθικό. Σημειώστε ότι αυτό είναι κάτι που θέλει να διαπιστώσει και η ηγετική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, η οποία εξυπηρετείται στο σημείο αυτό από τη ρεβανσιστική πολιτική Μητσοτάκη έναντι της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σε έναν βαθμό η κυβερνητική πολιτική θα εξαρτηθεί από την αντιπολιτευτική στάση του ΣΥΡΙΖΑ. Άλλες επιλογές ενδέχεται να κάνει αν το κλίμα επί μία εβδομάδα είναι εκρηκτικό και άλλες αν το μήνυμα της αντιπολίτευσης είναι «σφάξε με αγά μου, να αγιάσω». Γι’ αυτό και οι μέρες έως την Τετάρτη, οπότε θα συζητηθεί στην Ολομέλεια η άρση ασυλίας του Π. Πολάκη, δεν είναι για θερινή ραστώνη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL