Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.1°C21.5°C
3 BF 50%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.2°C20.4°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.0°C17.1°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
18 °C
17.7°C18.6°C
3 BF 66%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.9°C19.9°C
4 BF 45%
Έτοιμοι και αποφασισμένοι για όλα...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Έτοιμοι και αποφασισμένοι για όλα...

Ναι, πράγματι, είναι κάπως άκομψο να ασκείται κριτική σε μια κυβέρνηση πριν καλά-καλά προλάβει να καθίσει στη θέση της. Ίσως δεν είναι και μεθοδολογικά ορθό, δεδομένου ότι εκείνος που το επιχειρεί δεν μπορεί να έχει την πλήρη εικόνα. Έλα όμως που η σημερινή, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, πρόλαβε κιόλας να δώσει δείγματα γραφής. Δηλαδή τι πρόλαβε, έσπευσε να δώσει δείγματα γραφής, λες και βιαζόταν να δείξει που το πάει. Ιδιαιτέρως εύγλωττα δείγματα. Τέτοια που βασίμως προϊδεάζουν για τα περαιτέρω...

Περί αυτών, περί των πρώτων - πρώτων δειγμάτων γραφής της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη ο λόγος. Δεδομένου μάλιστα ότι τα συγκεκριμένα διεκδικούν ιδιαιτέρως ισχυρό ιδεολογικό πρόσημο. Εξ αυτού και το δηλωτικό τους κύρος. Ως προς την αυθεντικότητα των κυβερνητικών προθέσεων…

Έχουμε και λέμε λοιπόν.

-Πριν κλείσει εβδομάδα στην εξουσία η νέα ελληνική κυβέρνηση αναγνώρισε τον Χουάν Γκουαϊντό ως Πρόεδρο της Βενεζουέλας. Τον «αυτοανακηρυχθέντα» Πρόεδρο, τον πραξικοπηματία, το ανδρείκελο των ΗΠΑ. Και βέβαια δεν λέει την αλήθεια η Ν.Δ., υποστηρίζοντας πως πρόκειται για ευρωπαϊκή γραμμή.

-Οι περισσότεροι από τους εξωκοινοβουλευτικούς τεχνοκράτες υφυπουργούς προέρχονται απ’ ευθείας από την «αγορά». Και όχι απλώς από την αγορά, αλλά από εταιρείες με μεγάλα συμφέροντα σε τομείς υψηλού δημόσιου ενδιαφέροντος. Ή από ομίλους με συγκρουόμενες προς τις κυβερνητικές επιλογές επιδιώξεις. Έχει δε ξεχωριστό ενδιαφέρον το γεγονός πως οι περί ων ο λόγος υφυπουργοί, δεν λογοδοτούν στους υπουργούς, αλλά απευθείας στον πρωθυπουργό.

- Η επιστημονική έρευνα αφαιρείται από τις αρμοδιότητες του υπουργείου Παιδείας και ανατίθεται σ’ εκείνο της Ανάπτυξης και των Επενδύσεων. Γίνεται όθεν φανερό ότι, σύμφωνα με τις κυβερνητικές αντιλήψεις, η έρευνα δεν αποτελεί ελεύθερο παιδευτικό επιστημονικό πεδίο. Αλλά παρακολούθημα των αναγκών και των επιταγών της αγοράς.

- «Η Ελλάδα δεν είναι ξέφραγο αμπέλι» αναφώνησε ο νέος υπουργός Εργασίας, αιτιολογώντας έτσι την απόφασή του να καταργήσει τον ΑΜΚΑ σε πρόσφυγες και μετανάστες. Με συνέπεια να μην έχουν πλέον πρόσβαση οι «μη Έλληνες το γένος» στις υπηρεσίες δημόσιας υγείας. Ο ίδιος υπουργός είχε ήδη προλάβει δε να καταργήσει και το Κοινωνικό Επίδομα Αλληλεγγύης.

- Ό,τι έχει σχέση με τους κρατικούς μηχανισμούς της πληροφορίας και της ενημέρωσης τίθεται υπό τον άμεσο προσωπικό έλεγχο του πρωθυπουργού. Η ΕΥΠ, η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης, το ΑΠΕ, η ΕΡΤ. Τα πάντα όλα. Δεν ξέρω αν τα σχετικά ισχύουν και για τον Ερντογάν στην Τουρκία. Μπορεί και να ισχύουν.

- Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με το υπερ-υπουργείο (πλέον) Προστασίας του Πολίτη. Υπάγονται στο εξής σ’ αυτό το μεταναστευτικό ζήτημα, το σωφρονιστικό σύστημα, ακόμη και ο τομέας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων! Λες και όλ’ αυτά δεν είναι παρά προβλήματα δημόσιας τάξης και εσωτερικής ασφάλειας της σώρας. Όποιος το επιθυμεί ας ψάξει να βρει αν υπάρχουν (και πού) τα ευρωπαϊκά ανάλογα.

- Η νέα υπουργός Παιδείας θεωρεί πρώτιστο καθήκον της την ενίσχυση της θρησκευτικής συνείδησης των νέων παιδιών. Με ειδική αναφορά μάλιστα σε... ιεροδιδασκάλους. Θα έχει ασφαλώς μεγάλο ενδιαφέρον η συνέχεια. Η ίδια πάντως δηλώνει πως δεν δεσμεύεται για την προγραμματισμένη ήδη πρόσληψη 10.500 εκπαιδευτικών στα σχολεία.

- Έχει ομολογηθεί από τον νέο υπουργό Εσωτερικών ότι αναζητούνται τρόποι ώστε να αλλοιωθούν τα αποτελέσματα των πρόσφατων εκλογών σε δήμους και περιφέρειες, όπως αυτά προέκυψαν με την εφαρμογή της απλής αναλογικής. Προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης του ρόλου των νέων τοπικών αρχόντων. Ώστε να μην εξαρτώνται δηλαδή οι αποφάσεις τους από τους συσχετισμούς που προέκυψαν από τις εκλογές.

- Βγάζει μάτι η προσπάθεια απανέναρξης και επίσπευσης των εργασιών τόσο στο Ελληνικό όσο και στις Σκουριές. Με πλήρη παράκαμψη, εννοείται, των περιβαλλοντικών, των αρχαιολογικών και των λοιπών όρων δημόσιου ενδιαφέροντος, οι οποίοι ισχύουν παντού στον πολιτισμένο κόσμο. Των όρων στους οποίους επέμεναν οι αναρχοάπλυτοι συριζομαδούροι και πολύ στεναχωρούσαν τους ενδιαφερομένους επιχειρηματίες.

- Όποιος δεν βλέπει ότι, εκ μέρους της νέας κυβέρνησης, γίνονται τα πάντα ώστε να απαξιωθεί πλήρως η ΔΕΗ, προκειμένου να πουληθεί όσο - όσο, απλώς έχει ανάγκη οφθαλμιάτρου. Επειγόντως. Κατέχει άλλωστε η πολιτική ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου τη σχετική τεχνογνωσία από προηγούμενες ανάλογες επιχειρήσεις. Και να σκεφτεί κανείς ότι σύμφωνα με τα υπό αναθεώρηση -από τη σημερινή Βουλή- άρθρα του συντάγματος, προβλέπεται η κατοχύρωση του νερού και της ενέργειας ως δημόσιων αγαθών!

Αυτά για την ώρα. Ανάμεσα σε δεκάδες άλλα παρόμοιας πολιτικής κατεύθυνσης. Από τη δεξιά ιδεοληψία της «επιθετικής» εφαρμογής του δόγματος «νόμος και τάξη» ώς τη σκύλευση του πανεπιστημιακού ασύλου ή, σωστότερα, του φαντάσματος του πανεπιστημιακού ασύλου. Και από την πρωθυπουργική διαβεβαίωση στον αρχιεπίσκοπο πως δεν προτίθεται ν’ αλλάξει το παραμικρό στο πλέγμα των σχέσεων Πολιτείας - Εκκλησίας ώς την κυβερνητική πρόθεση να «εκχωρηθεί» η ΕΥΠ σε μεγάλη ιδιωτική εταιρεία Security, με λίαν βεβαρημένο διεθνές «βιογραφικό». Και ναι, είναι πολύ συγκεκριμένο και απολύτως σαφές το ιδεολογικό όσο και το ταξικό πρόσημο των περί ων ο λόγος επιλογών. Και ναι, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ήρθε «έτοιμη». Και αποφασισμένη για όλα...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL