Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.4°C26.3°C
2 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.6°C26.6°C
1 BF 56%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
21 °C
21.0°C26.5°C
2 BF 41%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
25 °C
22.7°C25.8°C
4 BF 31%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
24.9°C24.9°C
0 BF 33%
ΣΥΡΙΖΑ: Μαχητική αντιπολίτευση και ανασυγκρότηση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΣΥΡΙΖΑ: Μαχητική αντιπολίτευση και ανασυγκρότηση

Ολοκληρώνεται αύριο το βράδυ με την ψήφο εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση η πρώτη κοινοβουλευτική μάχη στη νέα περίοδο μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου.

Οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη θέτουν το πλαίσιο της σύγκρουσης στη Βουλή ανάμεσα στη Ν.Δ. και στον ΣΥΡΙΖΑ, με τα μέτωπα να είναι πολλαπλά με το... "καλημέρα".

Υπεράσπιση όσων κατακτήθηκαν

Ο ΣΥΡΙΖΑ στη συζήτηση που διεξάγεται από χθες το απόγευμα στη Βουλή έχει δύο βασικούς στόχους. Ο ένας είναι η ανάδειξη και η υπεράσπιση όλων όσων κερδήθηκαν από το 2015 έως τον Ιούνιο.

Στην οικονομία, που πλέον βρίσκεται σε τροχιά ανάκαμψης και σταθερότητας μετά την καθαρή έξοδο από τα Μνημόνια, με τα δημόσια ταμεία γεμάτα, το χρέος ρυθμισμένο, τα επιτόκια στα ομόλογα να διασφαλίζουν άνετη και ισχυρή πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές.

Στην εργασία, όπου με σταθερά βήματα, και παρά τις δύσκολες συνθήκες, η ανεργία μειώθηκε κατά 11 μονάδες, επανήλθε ο κατώτατος μισθός, ξεκίνησε η αποκατάσταση των συλλογικων συμβάσεων, απέκτησε ουσιαστικό και αποτελεσματικό ρόλο το ΣΕΠΕ, δημιουργήθηκαν νέες θέσεις εργασίας. Στην κοινωνική αλληλεγγύη, με το δίχτυ προστασίας στους αδύναμους, το ΚΕΑ, τα σχολικά γεύματα, τα κοινωνικά μερίσματα, την αύξηση του προϋπολογισμού για την πρόνοια και όχι μόνο.

Στα δικαιώματα, με τη διεύρυνση της δημοκρατίας για όλους τους πολίτες, ανεξαρτήτως φύλου, καταγωγής, χρώματος ή θρησκείας. Με τον εκσυγχρονισμό του ποινικού και σωφρονιστικού συστήματος.

Στην εξωτερική πολιτική, με την ισχυροποίηση του ρόλου της χώρας στα Βαλκάνια και στη νοτιοανατολική Μεσόγειο και την προίκα της ιστορικής Συμφωνίας των Πρεσπών.

Μαχητική αντιπολίτευση στον ρενβασισμό της Ν.Δ.

Ο δεύτερος στόχος αφορά τη μαχητική αντιπολίτευση απέναντι στις κυβερνητικές πρωτοβουλίες σε βάρος όσων κατακτήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια αλλά και σε επιλογές που διακινδυνεύουν τα συμφέροντα της κοινωνικής πλειονότητας. Τα δείγματα γραφής εξάλλου της κυβέρνησης Μητσοτάκη έγιναν ξεκάθαρα από την πρώτη κιόλας ημέρα μετά τις εκλογές.

Όπως τονίζουν στον ΣΥΡΙΖΑ, τα αποτελέσματα της νέας πολιτικής ταυτότητας της Ν.Δ., το υβριδιο δηλαδή νεοφιλελευθερισμού και Ακροδεξιάς, έχουν ήδη γίνει ορατά πολύ πριν ακόμα ο πρωθυπουργός κάνει τις προγραμματικές δηλώσεις. Η κατάργηση του ΣΔΟΕ και η αποδυνάμωση του ΣΕΠΕ, τα κομματικά κριτήρια στον διορισμό των γενικών γραμματέων, ο ΣΕΒ που δίνει τον τόνο στο νέο υπουργικό σχήμα, η συμμετοχή εκπροσώπων επιχειρηματικών συμφερόντων σε μια κυβέρνηση που θυμίζει ανώνυμη εταιρεία κατά τον Αλ. Τσίπρα, η υπαγωγή στον απόλυτο έλεγχο του Μαξίμου της ΕΡΤ, του ΑΠΕ και της ΕΥΠ, η μεθόδευση για ξεπούλημα της ΔΕΗ, η μεταφορά των αρμοδιοτήτων της Δικαιοσύνης, των φυλακών και του μεταναστευτικού στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη είναι μερικές από τις πρώτες κυβερνητικές πρωτοβουλίες που μπαίνουν στο στόχαστρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η πολιτική απάτη Μητσοτάκη για τις Πρέσπες

Στο στόχαστρο του ΣΥΡΙΖΑ μπαίνει, όπως είναι φυσικό, και η επιστροφή της Ν.Δ. στην πραγματικότητα όσον αφορά τη Συμφωνία των Πρεσπών, όπου η κυβέρνηση Μητσοτάκη έκανε στροφή 180 μοιρών, όπως φάνηκε και από τις δηλώσεις Παναγιωτόπουλου και Βαρβιτσιώτη στο συνέδριο του "Economist" για τον θετικό ρόλο της Συμφωνίας. Ο Αλ. Τσίπρας και οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα αναδείξουν την υποκρισία της Ν.Δ. που πόνταρε στον διχασμό για να αλιεύσει ψήφους από το ακροδεξιό ακροατήριο. Κάτι που σήμερα γυρίζει μπούμερανγκ τόσο στο εσωτερικό του κόμματος όσο και όσον αφορά τους ψηφοφόρους, παρά τις άτσαλες προσπάθειες μπαλώματος.

Το διπλό καθήκον της αντιπολίτευσης και της ανασυγκρότησης

Με συγκροτημένη λοιπόν την Κοινοβουλευτική Ομάδα, με τις αρμοδιότητες των βουλευτών να έχουν κατανεμηθεί και τη συγκρότηση της, κατά τους Βρετανούς, σκιώδους κυβέρνησης, ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιδιώξει να ασκήσει τον ρόλο του ως αξιωματική αντιπόλιτευση προς όφελος της κοινωνίας. Εξάλλου οι κοινοβουλευτικές μάχες δεν περιμένουν, με τη Ν.Δ. να προαναγγέλλει την άμεση εκκίνηση του νομοθετικού έργου.

Την ίδια στιγμή όμως, ο ΣΥΡΙΖΑ καλείται να επιτελέσει ακόμα ένα καθήκον. Αυτό του μετασχηματισμού και της εξέλιξης του κόμματος, ώστε να παίξει τον ρόλο που οι προοδευτικοί πολίτες του έταξαν. Να γίνει δηλαδή ένα μεγάλο, λαϊκό, νεανικό και ανοιχτό κόμμα της Αριστεράς που θα συσπειρώσει, θα εντάξει, θα κινητοποιήσει και θα εκφράσει τους ανθρώπους της Αριστεράς, του ευρύτερου προοδευτικού χώρου, της Οικολογίας.

Ο στόχος που έχει τεθεί από τον πρόεδρο του κόμματος και συμφωνήθηκε στην Κεντρική Επιτροπή είναι η αντιστοίχηση της κομματικής με την εκλογική βάση. Πρώτη επιδίωξη, ο ΣΥΡΙΖΑ να μετράει τόσα μέλη όσα αντιστοιχούν στο 10% του εκλογικού αποτελεσμάτος, δηλαδή πάνω από 170.000 μέλη έως το τέλος του έτους και το συνέδριο που θα διεξαχθεί. Το αρμόδιο δηλαδή σώμα για να λάβει όλες τις μεγάλες αποφάσεις για την ταυτότητα, τον προσανατολισμό, τη δομή και τη στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ στη νέα εποχή.

Χρονοδιάγραμμα και κατευθύνσεις

Με τα έως τώρα δεδομένα, μετά τη σύντομη ανάπαυλα του Αυγούστου, η Κεντρική Επιτροπή θα συνεδρίασει εκ νέου προκειμένου να αποφασίσει και να κωδικοποιήσει τον οδικό χάρτη για τον μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ και τα βήματα έως το συνέδριο. Με την Προοδευτική Συμμαχία να επικυρώνεται ως στρατηγική επιλογή, το φθινόπωρο η Γραμματεία που συστάθηκε την προηγούμενη εβδομάδα θα δημιουργήσει μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ μια κοινή επιτροπή ανασυγκρότησης που θα "τρέξει" επί της ουσίας το συνέδριο.

Παράλληλα με την εκπόνηση ενός συμπαγούς αριστερού και προοδευτικού προγράμματος, το βάρος θα πέσει στην Αυτοδιοίκηση, στους κοινωνικούς φορείς, στα σωματεία, ενώ οι οργανώσεις θα κληθούν να ανοίξουν και να βγουν μπροστά ώστε να ξαναπιάσουν το νήμα με τις τοπικές κοινωνίες, τους νέους και τις νέες, τα κινήματα και τη μεγάλη λαϊκή βάση που από το 2015 στηρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL