Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.4°C17.6°C
3 BF 66%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
10.9°C15.9°C
1 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
9.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C14.7°C
2 BF 77%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
13.0°C14.5°C
1 BF 75%
Φτάνει με τις "βιβλικές καταστροφές"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Φτάνει με τις "βιβλικές καταστροφές"

Από τα δελτία ενημέρωσης της ΕΡΤ μέχρι αυτά του ΣΚΑΪ, από τις μεγάλες ιστοσελίδες μέχρι τα τοπικά ραδιόφωνα, η θρησκευτική ορολογία εντοπίζεται όχι μόνο στους τίτλους, αλλά και στον σχολιασμό των παρουσιαστών, στις ανταποκρίσεις και στα άρθρα των ρεπόρτερ. Όχι όλων, αλλά σίγουρα των περισσότερων.

Θα μπορούσε το ζήτημα να θεωρηθεί αμελητέο. Ως μια λεπτομέρεια μόνο στον δημόσιο λόγο. Ότι τάχα χρησιμοποιείται δημοσιογραφική αδεία... Κάτι που κρατά από παλιά και μεταφέρεται από γενιά σε γενιά στους δημοσιογράφους. Μια παράδοση.

Η γλώσσα όμως αντανακλά τη στάση και την οπτική. Στην τηλεόραση μπορεί και αντικατοπτρίζει τις κυρίαρχες αντιλήψεις.

Στην προκειμένη, λοιπόν, αντανακλά βαθιά ριζωμένα στερεότυπα.

Κάποτε η ανθρωπότητα δεν μπορούσε να ερμηνεύσει τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Ήταν επομένως λογικό να αποδίδει στις καταστροφές που τα συνόδευαν θεϊκό δάκτυλο. Σήμερα, όμως, δεν γίνεται η δυνατή βροχή, ο αέρας και το μπουρίνι να συνιστούν «θεομηνία».

Δεν γίνεται ο δημοσιογράφος να μην αμφισβητεί αυτό που παραλαμβάνει από τον παλιότερο συνάδελφό του. Δεν γίνεται να μιλά όπως ο παρουσιαστής του '80. Δεν γίνεται να γράφει όπως ο προκάτοχός του.

Η χρήση θρησκευτικού λόγου από τους δημοσιογράφους επιτείνει επ' αόριστον την αναχρονιστική ερμηνεία των φυσικών φαινομένων. Δεν κάνει όμως μόνο αυτό.

Πέρα απ' ότι συντηρεί τον δεσμό με τη θρησκεία με το έτσι θέλω, συμβάλλει και στο να καλυφθούν οι ανθρώπινες ευθύνες. Που αφορούν τον ερχομό της κλιματικής κρίσης, όσο και τους επιχειρησιακούς χειρισμούς σε μια έκτακτη περίσταση, όπως στη Χαλκιδική. Όσο και την ενίσχυση των μηχανισμών και τη διαμόρφωση των κατάλληλων υποδομών.

Με τον ίδιο τρόπο συμβάλλει ο «εξανθρωπισμός» των φαινομένων όταν γίνεται λόγος για «φονικές πυρκαγιές» και "εκδίκηση της φύσης".

Συνεπώς, πέρα από παρωχημένος, αυτός ο λόγος εμπεριέχει και σκοπιμότητα. Εξασφαλίζει πολιτική ασυλία. Ένα ντοκιμαντέρ του ΣΚΑΪ θα είχε ενδιαφέρον.

ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL