Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.2°C25.8°C
2 BF 33%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.4°C26.8°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.0°C24.8°C
2 BF 49%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.0°C
2 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
24.0°C24.9°C
2 BF 33%
ΣΤΟ ΚΑΙ ΠΕΝΤΕ / Υπό τις επιταγές του ανθρωπισμού
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΣΤΟ ΚΑΙ ΠΕΝΤΕ / Υπό τις επιταγές του ανθρωπισμού

Της Γεωργίας Παπαγεωργίου

Αν και ζούμε σε έναν κόσμο που έχει κάνει πολλά βήματα προς την πρόοδο, χρειάζεται να παλεύουμε ακόμη για τα αυτονόητα, επειδή η οικονομική ύφεση παγκοσμίως οδήγησε τους ανθρώπους στον απομονωτισμό, στη βία και στον ρατσισμό. Προ ολίγων ημερών ολοκληρώθηκε το 22ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ. Αν άλλες χρονιές ήταν επίκαιρο για «απλά» ζητήματα, σήμερα καθίσταται επίκαιρο γιατί οι φοβικές τάσεις πολιτών - πολιτικών οδηγούν στον θάνατο και στην περιθωριοποίηση εκατοντάδες ψυχές.

Πριν από τέσσερα χρόνια ήταν ο τρίχρονος Κούρδος από τη Συρία Αϊλάν Κουρντί, το σώμα του οποίου ξεβράστηκε στις ακτές της Αλικαρνασσού όταν βυθίστηκε η βάρκα που επέβαινε ο ίδιος με τους γονείς του και τα αδέρφια του και τόσους άλλους Κούρδους. Πριν από μία εβδομάδα ένας πατέρας βρέθηκε πνιγμένος αγκαλιά με τη δύο ετών κόρη του στον ποταμό Ρίο Γκράντε, μεταξύ Μεξικού και ΗΠΑ, στην προσπάθειά τους να περάσουν στην αντίπερα όχθη του «πολιτισμού». Στο μεσοδιάστημα δημοσιεύονται ειδήσεις για μετανάστες που πνίγονται και για εκείνους που επιβιώνουν, αλλά δεν «χωράνε» να μείνουν στη χώρα της οποίας τα χωρικά ύδατα ναυάγησαν.

Είναι αδιαμφισβήτητο πως όταν μιλάμε για πολιτική, πρέπει να λαμβάνονται σκληρές αποφάσεις. Από όποια πλευρά και να ιδωθεί το θέμα, ξεπερνά τα όρια του σκληρού και γίνεται απάνθρωπο: εκείνοι που για λόγους εκμετάλλευσης πετρελαίων ή για την κίνηση της πολεμικής βιομηχανίας προκαλούν πολέμους. Εκείνοι που βουλιάζουν τις βάρκες σε συγκεκριμένων χωρών τα εθνικά ύδατα αναγκάζοντάς τες να υποδεχθούν τους μετανάστες. Οι πολιτικοί των χωρών αυτών οι οποίες όντως δεν μπορούν να μεριμνήσουν για τους δικούς τους πολίτες, πολλώ δε μάλλον για τους επιπλέον. Οι κάτοικοι που αποφασίζουν να φερθούν σαν ζώα στους «πλεονάζοντες» γιατί απλώς μπορούν να εκτονώσουν τον θυμό τους στους αδύναμους.

Η Καρόλα Ρακέτε αποτελεί παράδειγμα όχι γιατί φέρθηκε ως άνθρωπος και άλλα παρεμφερή προς λαϊκή κατανάλωση, αλλά γιατί χρησιμοποίησε τις γνώσεις της ως πλοιάρχου στο όνομα του ανθρωπισμού. Βάσει της σημαίας υπό της οποίας πλέει το "Sea Watch 3" (Ολλανδία), η οποία υπόκειται (όπως και όλα τα εμπορικά πλοία και γιωτ) στους Κανονισμούς της «Διεθνούς Σύμβασης STCW για τα πρότυπα εκπαίδευσης, έκδοσης πιστοποιητικών και τήρησης φυλακών των Ναυτικών, 1978», η Ρακέτε Καρόλα ως πλοίαρχος ήταν υποχρεωμένη να περισυλλέξει τους ναυαγούς εφόσον περιέπλεε στο σημείο.

Αυτό το παράδειγμα θα έπρεπε να ακολουθούν βουλευτές, δικαστές, αστυνόμοι και απλοί πολίτες χωρίς εξουσία, ανάλογα με την ιδιότητά τους: να χρησιμοποιούν τις γνώσεις τους προς όφελος ανθρωπιστικό σε κάθε τομέα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL