Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.6°C
2 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
19 °C
15.6°C20.8°C
2 BF 70%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.8°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
22.5°C24.8°C
2 BF 34%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.9°C22.3°C
3 BF 46%
Ευχήθηκε να επικρατήσουν πλέον "στοιχειώδεις κανόνες αντικειμενικότητας" / Καθαρές απαντήσεις από τον Αλ. Τσίπρα στον ΣΚΑΪ (Video)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ευχήθηκε να επικρατήσουν πλέον "στοιχειώδεις κανόνες αντικειμενικότητας" / Καθαρές απαντήσεις από τον Αλ. Τσίπρα στον ΣΚΑΪ (Video)

Μπορεί η κεντρική παρουσιάστρια του ΣΚΑΪ και ο διευθυντής της "Καθημερινής" να έσπευσαν να διευκρινίσουν εξαρχής ότι δεν πρόκειται για "αρένα" ή "γήπεδο", ωστόσο η συνέντευξη εξελίχθηκε σε ένα σκληρό σφυροκόπημα κατά του Αλ. Τσίπρα, ο οποίος για σχεδόν δυο ώρες έδωσε καθαρές απαντήσεις για όλα.https://www.youtube.com/embed/k9lTDNIv9Gg

"Καλή επιτυχία σε Μπογδάνο - Παπαδημητρίου..."

Έναν σχεδόν χρόνο μετά την απόφαση για εμπάργκο των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ στον σταθμό του Φαλήρου ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως όσα συνέβησαν "δεν είναι ξεχασμένα, αλλά περασμένα". "Δεν είναι άσπρο ή μαύρο στη ζωή. Υπήρξαν και υπάρχουν δημοσιογράφοι σας που διαμορφώνουν μια εικόνα που στερεί το κύρος και την αντικειμενικότητα σε έναν σταθμό με δημόσια συχνότητα" είπε και ευχήθηκε με νόημα καλή επιτυχία στον Μπάμπη Παπαδημητρίου και τον Κωνσταντίνο Μπογδάνο. "Είναι πιο λογικό να εκφράζουν τη Ν.Δ. από τη θέση του βουλευτή και όχι ως δημοσιογράφοι που οφείλουν να διατηρούν μια αντικειμενικότητα" είπε χαρακτηριστικά.

"Ελπίζω η παρουσία μου να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για επιστροφή στην κανονικότητα" πρόσθεσε. "Όχι ζητώντας να έχετε άλλη άποψη. Αλλά να τηρούνται στοιχειωδώς κάποιους κανόνες αντικειμενικότητας" σημείωσε υπενθυμίζοντας την ανακοίνωση της διοίκησης του ΣΚΑΪ μετά την επίθεση που δέχθηκε ο σταθμός που φωτογράφιζε την κυβέρνηση και τον ίδιο.

"Σέβομαι την άποψη του ΠτΔ, αλλά διαφωνώ"

Σχετικά με την επιλογή της ηγεσίας της Δικαιοσύνης υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση κινήθηκε με βάση το σύνταγμα και τον νόμο. Υπενθύμισε δε ότι ο ίδιος μέσω του υπουργού Δικαιοσύνης ζήτησε από τη Ν.Δ. να υπάρξει συναινετική επιλογή, αλλά η Ν.Δ. αρνήθηκε “γιατί έχει μία βαριά σκοπιμότητα: να θεωρεί ότι 'οι δικαστές πρέπει να είναι δικοί μας ή μη δικοί μας'. Εμείς δεν έχουμε πάρει θαλασσοδάνεια και δεν έχουμε τέτοιες πρεμούρες”.

Για τη μη υπογραφή του Π.Δ. από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ανέφερε πως “έχει αποδείξει ότι έχει ευθύνη, έχει τηρήσει έως σήμερα στο ακέραιο τη συνταγματική νομιμότητα. Κουβεντιάσαμε το θέμα, παραδέχθηκε ότι η κυβέρνηση κινήθηκε με βάση τη συνταγματική νομιμότητα, εντούτοις μου είπε ότι, ως εγγυητής του δημοκρατικού πολιτεύματος και της νομιμότητας, θεωρεί πως δεν πρέπει να ανακοινωθεί η απόφαση της κυβέρνησης μια εβδομάδα πριν από τις εκλογές για να μην γίνει η Δικαιοσύνη αντικείμενο αντιπαράθεσης. Σέβομαι την άποψή του, αν και διαφώνησα”.

"Ο Ποινικός Κώδικας δεν φτιάχτηκε στο Μαξίμου"

"Αναπαράγετε μια ψευδή εντύπωση, ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έχει μία σκοπιμότητα, και αναπαράγετε την ψευδαίσθηση ότι θέλουμε να βγάλουμε έξω τον Γιωτόπουλο ή τον Κουφοντίνα. Ο Ποινικός Κώδικας δεν φτιάχτηκε στο Μαξίμου ή στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ, φτιάχτηκε από νομοπαρασκευαστική επιτροπή έγκριτων νομικών και ήταν σε δημόσια διαβούλευση για έξι ολόκληρους μήνες".

"Δεν ξεκίνησε να υπάρχει το 2015 η χώρα"

"Η χώρα δεν ξεκίνησε να υπάρχει το 2015" σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας. Θύμισε ότι στη χώρα, το 2015, έγιναν εκλογές για πρώτη φορά με τη συμφωνία πάνω στο τραπέζι. "Αυτό δεν έγινε το 2009, ούτε μετά που ο κ. Σαμαράς μας άφησε το 2015 με 28% ανεργία και με άδεια ταμεία" τόνισε και υπογράμμισε πως είπε την αλήθεια στον ελληνικό λαό ότι θα συγκρουστεί.

"Μπορεί το παιχνίδι να ήταν στημένο. Πράγματι πήγα σε συμβιβασμό, αλλά είπα την αλήθεια στον ελληνικό λαό, που προσήλθε στις κάλπες με πλήρη επίγνωση της κατάστασης", είπε χαρακτηριστικά μιλώντας για πολύ δύσκολες επιλογές, "αλλά η χώρα σήμερα είναι εκτός προγράμματος".

"Επιλογή Σαμαρά η επίσπευση των προεδρικών εκλογών"

Αναφερόμενος στο αφήγημα πως η μη εκλογή Προέδρου στο τέλος του 2014 τίναξε στον αέρα την πέμπτη αξιολόγηση, ο πρωθυπουργός τόνισε πως ήταν επιλογή Σαμαρά να οδηγηθεί η χώρα σε αυτές τις εξελίξεις. "Όπως ο Καραμανλής αποφάσισε εκλογές στη μέση ενώ ερχόταν τσουνάμι, όπως ο Παπανδρέου μας έβαλε στο ΔΝΤ και παρέδωσε το κόμμα και την κυβέρνηση, έτσι και ο Σαμαράς, με πρόσχημα τις προεδρικές εκλογές, έστησε αυτή την ιστορία". Όπως υπογράμμισε, είχε στο μυαλό του το σενάριο της «αριστερής παρένθεσης», η οποία θα προκαλούνταν και λόγω των άδειων ταμείων που παρέδωσε.

Το κόστος του πρώτου εξαμήνου

Ο Αλ. Τσίπρας απάντησε και για το... περιβόητο κόστος του πρώτου εξαμήνου της διακυβέρνησής του. "Το 2008 το ΑΕΠ της χώρας ήταν στα 238 δισ. και το 2014 ήταν στα 178 δισ. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ παρέλαβε το ΑΕΠ της χώρας στα 178 δισ. και σήμερα είναι 186 δισ." υπογράμμισε. "Αν το πρώτο εξάμηνο κόστισε 60, 80, 120, 200 δισ., πώς μειώθηκε το χρέος ένα χρόνο μετά; Πού πήγαν όλα αυτά;" σημείωσε χαρακτηριστικά.

"83% της φορολογίας με πρώτο - δεύτερο Μνημόνιο"

"Το 83% των φόρων επιβλήθηκε με το πρώτο και το δεύτερο Μνημόνιο" τόνισε σχετικά με την υπερφορολόγηση. Αναφέρθηκε δε στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που έδειξαν ότι η μεσαία τάξη έχασε ετησίως 5.300 ευρώ από το εισόδημά της από το 2010 έως το 2015. Από το 2015 έως το τέλος του 2017 υπάρχει επιστροφή 680 ευρώ ετησίως στο μεσαίο εισόδημα» είπε ο Αλέξης Τσίπρας και αναφέρθηκε στα 300.000 λουκέτα, στη μείωση 40% μισθών και συντάξεων έως το 2015. "Η Ελλάδα το 2015 ήταν μια χώρα στα πρόθυρα της ανθρωπιστικής κρίσης. Το ΔΝΤ ήθελε το μοντέλο της εξαθλίωσης και το αποτρέψαμε" τόνισε.

"Υποχρέωσή μας η προστασία των αδυνάμων"

Σε μια χαρακτηριστική στιγμή, ο Αλ. Τσίπρας σημείωσε πως "δεν ήταν επιλογή μας εκείνη την περίοδο, προκειμένου να προστατεύσουμε τους πιο αδύναμους, να φορτώσουμε τα βάρη στους πολλούς". "Ποιου επιλογή ήταν;" ρώτησε η Σ. Κοσιώνη, με τον πρωθυπουργό να απαντά άμεσα: "Ήταν υποχρέωσή μας η προστασία των πιο αδύναμων. Υπήρχε κόσμος που ήταν στα πρόθυρα της εξαθλίωσης. Με τα επιδόματα που μας κατηγορούν δώσαμε το δικαίωμα σε ανθρώπους να έχουν μια αξιοπρεπή ζωή".

Υπάρχει δρόμος για το σκάνδαλο Novartis

"Προφανώς η Δικαιοσύνη θα αποφασίσει. Αλλά υπάρχουν ενδείξεις που ευλόγως μας οδηγούν στο ότι υπάρχει σκάνδαλο" τόνισε σχετικά με την υπόθεση Novartis εκτιμώντας πως "υπάρχει δρόμος μπροστά". Απαντώντας στα περί στοχοποίησης πολιτικών προσώπων, υπογράμμισε πως, όταν διαβιβάστηκε στη Βουλή η δικογραφία με τα δέκα πολιτικά πρόσωπα, δεν υπήρχε άλλος δρόμος από την παραπομπή της υπόθεσης στη Δικαιοσύνη.

"Πάει πολύ να βρισκόμαστε απολογούμενοι γι' αυτό το σκάνδαλο εμείς και να μην απαντούν εκείνοι που είχαν την ευθύνη για την προνομιακή τιμολόγηση" είπε και πρόσθεσε πως, αν υπήρξε παρέμβαση από κάποιον, αυτή έγινε από τους Σαμαρά και Λοβέρδο που στράφηκαν κατά της Δικαιοσύνης. "Υπήρξε την επίμαχη περίοδο σκάνδαλο, υπάρχουν καταθέσεις, μέιλ και ενδείξεις. Έπρεπε ή δεν έπρεπε η Δικαιοσύνη να στείλει τη δικογραφία στη Βουλή; Εμείς θα κάναμε τους φυσικούς δικαστές;" είπε ο Αλ. Τσίπρας.

"Συντριπτικό το συναίσθημα για την τραγωδία στο Μάτι"

Ο Αλ. Τσίπρας έδωσε επίσης την πλήρη εικόνα των πρώτων ωρών και της διαχείρισης της τραγωδίας στο Μάτι. "Όχι μόνο θύμωσα εκείνες τις ώρες, αλλά νομίζω ότι για όποιους στην πολιτική δεν κοιτάνε μονάχα το πολιτικό κόστος πρέπει να παραδεχθώ ότι ήταν από τις στιγμές που το συναίσθημα ήταν συντριπτικό' σημείωσε. Αυτό που βαραίνει τη συνείδησή του, τόνισε, δεν είναι "η προφανώς κακή επικοινωνιακή διαχείριση, αλλά ότι χάθηκαν τόσες ζωές".

"Της προσκολλήσεως" ο Πετσίτης

"Αν μετά από τέσσερα χρόνια στην εξουσία, στη διακυβέρνηση του τόπου, το μόνο που έχουν να μας κατηγορήσουν αυτοί που έχουν ψάξει τους φακέλους μας από την κανονική και από την ανάποδη, αυτοί που έχουν γυρίσει ανάποδα για να πέσουν από τις τσέπες μας και τα κέρματα, το μόνο θέμα είναι ο Πετσίτης, εγώ είμαι ευτυχής γι' αυτό" είπε χαρακτηριστικά χαρακτηρίζοντας τον Μ. Πετσίτη "της προσκολλήσεως".

"Πολάκης - Ξανθός έστησαν το ΕΣΥ στα πόδια του"

Τέλος, ο Αλ. Τσίπρας υποστήριξε το έργο του Π. Πολάκη και του Α. Ξανθού στο υπουργείο Υγείας. "Έστησαν ξανά το δημόσιο σύστημα Υγείας στα πόδια του, έβγαλαν δύσοσμες υποθέσεις στη δημοσιότητα" σημείωσε υπογραμμίζοντας την απόλυτη εμπιστοσύνη του στο έργο του υπουργού Υγείας. "Ο τρόπος που χειρίστηκε επικοινωνιακά υποθέσεις ήταν λάθος" σημείωσε υπογραμμίζοντας πως είναι άδικα τα ΜΜΕ απέναντι σε έναν υπουργό που έκανε σημαντικό έργο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL