Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
11.8°C16.2°C
1 BF 80%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
9.9°C14.1°C
1 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
15 °C
11.0°C14.9°C
2 BF 78%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.1°C17.5°C
2 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
9 °C
8.9°C11.9°C
0 BF 100%
Πως ψηφίζουμε στις βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιουλίου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πως ψηφίζουμε στις βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιουλίου

Ρεπορτάζ: Ηλέκτρα Βισκαδουράκη 

Εννέα μέρες απομένουν μέχρι να ανοίξουν οι κάλπες της 7ης Ιουλίου με τον υπηρεσιακό υπουργό Εσωτερικών, Αντώνη Ρουπακιώτη να απευθύνει έκκληση για συμμετοχή των πολιτών στην εκλογική διαδικασία. Το πρωί της Κυριακής οι κάλπες θα ανοίξουν από τις 7 πμ και θα κλείσουν στις 7 μμ. Προηγουμένως, οι εκλογείς πρέπει να ενημερωθούν μέσω της ιστοσελίδας του υπουργείου Εσωτερικών στην ένδειξη “Μάθε που ψηφίζεις” για το εκλογικό τμήμα, θα ασκήσουν το δικαίωμά τους.

Η συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία είναι υποχρεωτική για όλους τους πολίτες άνω των 17 ετών, δηλαδή για αυτούς που γεννήθηκαν έως 31.12.2002. Οι εκλογικοί κατάλογοι είναι ενημερωμένοι έως την 30η Απριλίου 2019 και δεν επιδέχονται αλλαγές, όπως ενημερώνει το υπουργείο Εσωτερικών.

Πόσους σταυρούς βάζουμε

Ο αριθμός των σταυρών ανά ψηφοδέλτιο εξαρτάται από τον αριθμό των εδρών της εκλογικής περιφέρειας, ενώ οι ψηφοφόροι δεν πρέπει να βάζουν σταυρό στους υποψηφίους βουλευτές Επικρατείας. Ο εκλογέας μπορεί να εκφράσει την προτίμησή του υπέρ υποψηφίων του συνδυασμού, σημειώνοντας στο ψηφοδέλτιο σταυρό προτίμησης παραπλεύρως του ονόματός τους. Συγκεκριμένα, στις εκλογικές περιφέρειες, όπου εκλέγονται από ένας ως και τρεις βουλευτές, βάζουμε έναν σταυρό. Στις εκλογικές περιφέρειες, όπου εκλέγονται από τέσσερις ως και επτά βουλευτές, βάζουμε μέχρι δύο σταυρούς. Στις εκλογικές περιφέρειες, όπου εκλέγονται από οκτώ ως και δώδεκα βουλευτές, βάζουμε μέχρι τρεις σταυρούς. Τέλος, στις εκλογικές περιφέρειες, όπου εκλέγονται περισσότεροι από δεκατρείς βουλευτές βάζουμε μέχρι τέσσερις σταυρούς.

Διευκολύνσεις

Οι εκλογείς που ψηφίζουν μακριά από τον τόπο κατοικίας τους παίρνουν την λεγόμενη εκλογική άδεια. Συγκεκριμένα, όσοι εργάζονται 5 ημέρες δικαιούνται άδεια μιας (1) εργάσιμης για την άσκηση εκλογικού δικαιώματος εφ’ όσον θα μετακινηθούν από 200-400 χλμ και δυο (2) εργάσιμες εάν θα μετακινηθούν από 401χλμ και άνω. Επίσης, όσοι εργάζονται 6 ημέρες δικαιούνται άδεια μιας (1) εργάσιμης εάν απαιτείται να μετακινηθούν από 100-200 χλμ, δυο (2) εργάσιμες εάν πρέπει να μετακινηθούν από 201-400 χλμ και τρεις (3) εργάσιμες ημέρες εάν πρέπει να μετακινηθούν από 401χλμ και άνω. Επίσης, για τους εκλογείς που θα μετακινηθούν σε νησιά, για τα οποία δεν υπάρχει πρόσβαση, ο αριθμός ημερών άδειας, θα εξετάζεται κατά περίπτωση, ανάλογα με την απόσταση και τις ειδικές συνθήκες μετακίνησης, χωρίς η άδεια αυτή να υπερβαίνει τις 3 εργάσιμες ημέρες.

Ως προς τις διευκολύνσεις μετακίνησης των εκλογέων οι παραχωρησιούχοι των αυτοκινητοδρόμων δεν θα επιβάλλουν διόδια στα διερχόμενα οχήματα από την 12 πρωινή της 6ης Ιουλίου μέχρι τις 8 πμ της 8ης Ιουλίου. Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ για το διάστημα 5 - 7 Ιουλίου θα παρέχει στους επιβάτες έκπτωση 30%.

Πως ψηφίζουν οι ειδικές κατηγορίες εκλογέων

Για τους ετεροδημότες έχουν συνταχθούν ειδικοί εκλογικοί κατάλογοι. Οι διπλοεγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους πρέπει να υπογράψουν υπεύθυνη δήλωση ότι γνωρίζουν ότι είναι διπλοεγγεγραμμένοι και δεν θα ψηφίσουν σε άλλο εκλογικό τμήμα.

Για τη άσκηση του εκλογικού δικαιώματος για ειδικές ομάδες εκλογέων ορίζεται ότι για παράδειγμα οι Έλληνες ναυτικοί, που υπηρετούν σε πλοία με ελληνική σημαία και εκτελούν δρομολόγια εντός χώρας, υποχρεούνται να ψηφίσουν στον δήμο του λιμένα όπου το πλοίο δένει. Ο πλοίαρχοι πρέπει εγκαίρως να προμηθευτούν από τις αρμόδιες Υπηρεσίες (Περιφερειακές ενότητες) τα κατάλληλα έγγραφα για τον καθορισμό των εκλογικών τμημάτων και την κατανομή των εκλογέων στα τμήματα αυτά.

Οι υπηρετούντες στις ένοπλες δυνάμεις ή στο Λιμενικό Σώμα, στην Ελληνική Αστυνομία και στο Πυροσβεστικό Σώμα ψηφίζουν όπου υπηρετούν μετά από εγγραφή τους σε ειδικούς εκλογικούς καταλόγους. Επισημαίνεται ότι αυτοί οι εκλογείς δεν μπορούν να ψηφίσουν στον τόπο όπου υπηρετούν ως ετεροδημότες, δεδομένου ότι έχουν τη δυνατότητα να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα είτε στο δήμο στους εκλογικούς καταλόγους του οποίου είναι εγγεγραμμένοι, είτε στον τόπο που υπηρετούν, βάσει των ειδικών εκλογικών καταλόγων. Τέλος, όσοι εκτίουν ποινές και είναι Έλληνες πολίτες και δεν έχουν στερηθεί τα πολιτικά τους δικαιώματα, μπορούν να ψηφίσουν με βάση τους εκλογικούς καταλόγους, που συγκροτούνται στα σωφρονιστικά ιδρύματα. Να σημειωθεί ότι οι Έλληνες πολίτες που διαμένουν ή θα βρίσκονται στο εξωτερικό την ημέρα της ψηφοφορίας δεν υπάρχει δυνατότητα άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL