Live τώρα    
12°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
10.3°C12.4°C
4 BF 85%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
10.4°C13.3°C
3 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.0°C13.2°C
2 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
11 °C
10.9°C11.3°C
0 BF 93%
Υπάρχουν τελεσίδικα πρωτόκολλλα κατεδάφισης ακόμα και από τη δεκαετία του 1990 - Σε εξέλιξη ο διεθνής διαγωνισμός για να κατεδαφιστούν * Καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών η 6η Μαΐου - Στα 499.700 ευρώ η συνολική εκτιμώμενη δαπάνη / 60 αυθαίρετα σε υγροβιότοπους, παραλίες και δάση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Υπάρχουν τελεσίδικα πρωτόκολλλα κατεδάφισης ακόμα και από τη δεκαετία του 1990 - Σε εξέλιξη ο διεθνής διαγωνισμός για να κατεδαφιστούν * Καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών η 6η Μαΐου - Στα 499.700 ευρώ η συνολική εκτιμώμενη δαπάνη / 60 αυθαίρετα σε υγροβιότοπους, παραλίες και δάση

Nέο κύμα κατεδαφίσεων αυθαιρέτων πάνω στο κύμα και σε δασικές εκτάσεις αναμένεται να ξεκινήσει το καλοκαίρι από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, καθώς ήδη προκηρύχθηκε (Παρασκευή 29 Μαρτίου) ο δεύτερος, διεθνής αυτή τη φορά, ανοιχτός ηλεκτρονικός διαγωνισμός, εκτιμώμενης δαπάνης μισού εκατομμυρίου ευρώ. Περιλαμβάνει την εκτέλεση 60 τελεσίδικων πρωτοκόλλων κατεδάφισης, με κάποια να χρονολογούνται από τη δεκαετία του 1990, ο κύριος όγκος τους να έχει εκδοθεί τη δεκαετία του 2000 και δύο πρόφατα, το 2017 (αλιευτικό καταφύγιο στο Πόρτο Γερμενό και πλήθος κατασκευών στον αιγιαλό, μεταλλικοί σκελετοί, ξύλινα δάπεδα, τέντες), και στη Νέα Πέραμο, μπροστά από κατάστημα παιχνιδιών ψυχαγωγίας.

Η καταληκτική ημερομηνία υποβολής των προσφορών είναι στις 6.5.2019 κα η διαδικασία θα διενεργηθεί με χρήση της πλατφόρμας του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΣΗΔΗΣ), τέσσερις μέρες αργότερα.

Η υπό ανάθεση σύμβαση παροχής υπηρεσιών υποδιαιρείται σε δύο τμήματα. Το πρώτο περιλαμβάνει την εκτέλεση 38 πρωτοκόλλων κατεδάφισης σε αιγιαλό και παραλία στη δυτική Αττική, τα οποία έχει συντάξει η Κτηματική Υπηρεσία, και προστίθενται άλλα έξι στην περίπτωση που από τις 38 αποφάσεις δεν μπορούν να εκτελεστούν κάποιες, π.χ. προηγηθεί κατεδάφιση με ίδια μέσα από τον αυθαιρετούχο, αναστολή για τεχνικούς λόγους κ.λπ. Το Β' τμήμα αφορά 16 πρωτόκολλα των κατά τόπους δασαρχείων σε δασικές εκτάσεις ανά την Αττική και στον Εθνικό Δρυμό Πάρνηθας.

Η συνολική εκτιμώμενη δαπάνη με ΦΠΑ ανέρχεται στα 499.700 ευρώ και, σύμφωνα με τους όρους του διαγωνισμού, γίνονται δεκτές προσφορές για ένα ή και για τα δύο τμήματα. Η χρηματοδότηση θα γίνει από το Πράσινο Ταμείο και ως κριτήριο αξιολόγησης θεωρείται η πλέον συμφέρουσα προσφορά από οικονομική άποψη. Η διάρκεια της σύμβασης παροχής υπηρεσιών ορίζεται από την υπογραφή της σύμβασης με τον ανάδοχο μέχρι την εκπνοή του 2019. Οι 60 αποφάσεις συνοδεύονται και από την αντίστοιχη εκτιμώμενη δαπάνη των εργασιών κατεδάφισης, μεταφοράς των υλικών και αποκατάστασης στην προτέρα κατασταση. Οι προς κατεδάφιση κατασκευές είναι κυρίως περιφράξεις, κτίσματα μονόροφα η πολυώροφα (ταβέρνες, κατοικίες), πέργκολες, στέγες, διαμορφώσεις, επιχωματώσεις, ράμπες, περιτοιχίσεις, τοιχία, βάσεις κ.λπ.

Η εικόνα της αυθαιρεσίας

Ειδικότερα στις καταπατήσεις αιγιαλού και παραλίας του καταλόγου των 38 πρωτοκόλλων αυθαιρέτων της Κτηματικής Υπηρεσίας στην παραλία της Ψάθας ανήκουν ένα μόνιμο διώροφο κτίσμα από μπετόν 24 Χ 6 τ.μ. και δύο ταβέρνες. Η πρώτη με περίπου 100 τετραγωνικά ισόγεια κτίσματα, δάπεδα απο τσιμέντο 80 τ.μ., υπόστεγο με τέντα 40 τ.μ. και άλλα τόσα πρόχειρη λαμαρινοσκεπή με καλαμωτή. Στη δεύτερη έχουν τσιμεντωθεί 106 τετραγωνικά αιγιαλού και 165 παραλίας με δύο κτίσματα.

Από τα 13 αυθαίρετα στο Πόρτο Γερμενό ξεχωρίζουν επτά κτίματα 324 τετραγωνικών συν τις πέργκολες 61 τ.μ. και άλλα 4 κτίσματα - ταβέρνες με πλακοστρώσεις - τσιμεντοστρώσεις για την τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων. Στον προστατευόμενο υγροβιότοπο Βουρκαρίου, ο οποίος έχει χαρακτηριστεί περιφερειακό πάρκο από τον Μάρτιο του 2017, στη θέση Αγία Τριάδα, στα 14 αυθαίρετα κυριαρχούν τα κτίσματα έως 50 τετραγωνικά, υπόστεγα και ευτελείς κατασκευές (σκεπές από λαμαρίνα) και τσιμεντοστρώσεις σε αιγιαλό και παραλία.

Στην Πάχη έχουν εντοπιστεί κατασκευές σε μεγάλο τμήμα στη ζώνη αιγιαλού και παραλίας. Στην παραλία της Κινέττας έχουν καταγραφεί εκετατεμένες καταπατήσεις, π.χ. διαμόρφωση χώρου πρασίνου 625 τ.μ., πλακοστρώσεις 624 τ.μ., κτίσμα 50 τ.μ., τσιμεντένια δαπεδα 111 τ.μ., δύο προβλήτες κ.ά. Το δεύτερο από τα πέντε πρωτόκολλα αφορά μέσα στον αιγιαλό κτίσμα 375,65 τ.μ. με πλήθος κατασκευών (κιόσκια, περιφράξεις, τοιχία).

Δασικά αυθαίρετα

Στα 16 πρωτόκολλα εντός των δασικών εκτάσεων, τα τουλάχιστον οκτώ συνδέονται με αυθαίρετες κατοικίες. Στον Εθνικό Δρυμό Πάρνηθας εδώ και έντεκα χρόνια εκκρεμεί η εκτέλεση πρωτοκόλλου για αυθαίρετο κτίσμα 161 τ.μ. Μεταξύ άλλων, τα πρωτόκολλα αφορούν κτίσμα 135 τ.μ. ενός ορόφου στα μπετά στην Αγία Κυριακή Σπάτων, οικία 100 τ.μ. στην Ιπιτή Παιανίας, άλλα τόσα τετραγωνικά οικοδομής με ισόγειο και πρώτο όροφο στη Βορινέζα Αρτέμιδας.

Στην περιοχή Στρογγύλι Μαρκοπούλου ποιμνιοστάσιο από μπετόν 160 τ.μ. και χώρος στάθμευσης εμβαδού 160 τ.μ. Στη Γλυφάδα, στις υπώρειες του ορεινού όγκου του Υμηττού, εκκρεμεί η εκτέλεση δύο πρωτοκόλλων από το 2001. Το πρώτο στην Τερψιθέα αφορά περίφραξη, κεραμοσκεπή οικία 121 τ.μ., αποθήκη και μαντρί συνολικού εμβαδού 315 τ.μ. Στο Γύρισμα Τερψιθέας δύο κατασκευές με ελενίτ 2Χ3 και 3Χ3 αντίστοιχα, τσιμεντένια βάση με υπόγειο διαστάσεων 6Χ4 και περίφραξη της έκτασης με συρματόπλεγμα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL