Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
10.1°C14.3°C
3 BF 77%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
11.2°C13.3°C
2 BF 71%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
11.0°C12.1°C
3 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
12.5°C14.3°C
3 BF 80%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
10.7°C11.9°C
4 BF 82%
Χωρική οργάνωση στο Μάτι: Με πυξίδα την προέγκριση... του τίποτα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Χωρική οργάνωση στο Μάτι: Με πυξίδα την προέγκριση... του τίποτα

Στις κατευθύνσεις οργάνωσης και ανάταξης της ευρύτερης περιοχής στο Μάτι, μαζί και τις χρήσεις και τους καθορισθέντες ανώτατους συντελεστές δόμησης, «πατάει» και εξειδικεύει η μελέτη του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου που αναρτήθηκε χθες για διαβούλευση ενός μήνα, μαζί με τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, οι οποίες είχαν εγκριθεί τον Ιούνιο του 2019. Την προέγκριση δηλαδή του σχεδίου μιας έκτασης περίπου 7.900 στρεμμάτων στις Δημοτικές Ενότητες Νέας Μάκρης και Ραφήνας, που ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Δ. Οικονόμου, τις προάλλες, σε συνέντευξη Τύπου, είχε απαξιώσει ως... ένα τίποτα.

Η περιοχή μελέτης, περί τα 7.900 στρέμματα, με 5.808 στρέμματα δασικά και κηρυγμένα αναδασωτέα, οριοθετείται βόρεια στον Μαραθώνα από το ρέμα Ζούμπερι, περιλαμβάνει την περιοχή του Αγίου Ανδρέα με τις κατασκηνώσεις, το Μάτι έως το ρέμα Παπά, και νότια το Κόκκινο Λιμανάκι έως την πόλη της Ραφήνας και την οδό Φλέμινγκ. Δυτικά οριοθετείται από τη Λεωφόρο Μαραθώνος και τα όρια προστασίας του πεντελικού βουνού και ανατολικά από τη θάλασσα. Για τα 2.600 περίπου στρέμματα που θα πολεοδομηθούν (το 27,28% θα είναι δομημένη) και ιδίως στο Μάτι και το Κόκκινο Λιμανάκι διατηρείται και προκρίνεται η χρήση παραθεριστικής κατοικίας και παραθαλάσσιας αναψυχής.

Στο κεφάλαιο 4 της ΣΜΠΕ, υπό τον τίτλο "Βασικές προτεινόμενες πολεοδομικές ρυθμίσεις", μεταφέρεται αυτολεξεί η καταγραφή των ισχυουσών και προτεινόμενων χρήσεων ανά περιοχή στη Νέα Μάκρη και τη Ραφήνα (αμιγής κατοικία, περιορισμένοι θύλακες γενικής κατοικίας κ.λπ.), οι περιοχές ελεύθερων χώρων, γεωργικής γης κ.λπ. της προέγκρισης χωροθέτησης. Όπως επίσης επαναλαμβάνονται ατόφιες οι κατευθύνσεις για την απελευθέρωση της παραλιακής ζώνης από περιφράξεις, κατά προτεραιότητα στο τμήμα μεταξύ της οδού Ποσειδώνος και της ακτογραμμής στο Μάτι και μεταξύ της οδού Δημοκρατίας και της ακτογραμμής στο Κόκκινο Λιμανάκι, καθώς και η δημιουργία επαρκούς πλάτους διόδων - διεξόδων κίνησης πεζών και η δημιουργία ενιαίου παραλιακού περιπάτου που θα συνδέει τη Ραφήνα με το Ζούμπερι.

Το ίδιο και για τα ρέματα και τις παραρεμάτιες περιοχές. Ήτοι «Αποκατάσταση της φυσικής λειτουργίας των ρεμάτων, με οριοθέτηση, προστασία και ανάδειξή τους σε όλο το μήκος τους μέχρι τη θάλασσα. Καθορισμός ζωνών οριοθέτησης των ρεμάτων με τις προϋποθέσεις ότι πρέπει να διατηρηθούν κατά το δυνατόν ανοιχτά και στη φυσική τους κατάσταση για την εξασφάλιση της διακίνησης ρευμάτων αέρα, κίνησης και ανανέωσης αέριων μαζών, βελτίωσης των κλιματικών συνθηκών (ηπιότερες κλιματικές συνθήκες), εξασφαλίζοντας ομαλές συνθήκες απορροής και αποτελεσματική αντιπλημμυρική και περιβαλλοντική προστασία».

Αλλαγή τροπαρίου

Με αφορμή την έναρξη της διαβούλευσης χθες (στις 25 Ιουνίου είχε ανακοινωθεί αρχικά), σύμπασα η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ, ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γ. Στασινός (κατά παρέκκλιση ανατέθηκε στο Επιμελητήριο η διαδικασία ανάθεσης των 11 μελετών του σχεδίου), ο περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης κ.ά. επισκέφθηκαν το πρωί το Μάτι. Παρόντες κάτοικοι και οι δημοτικοί άρχοντες της περιοχής. Ο υπουργός ΠΕΝ Κ. Χατζηδάκης, στις δηλώσεις του, άλλαξε τροπάρι λέγοντας ότι «σήμερα δεν είμαστε εδώ ούτε για να πανηγυρίσουμε ούτε για να κατηγορήσουμε. Ήρθαμε ως η υπεύθυνη ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας προκειμένου να παρουσιάσουμε το σχέδιό μας». Και πάλι επανέλαβε ότι οι κατεδαφίσεις θα περιοριστούν σε περίπου140 σπίτια και 340 μάνδρες και αυλές, προκαταλαμβάνοντας τον σχεδιασμό, αφού οι μελέτες τώρα αναρτήθηκαν.

Ο υφυπουργός Δ. Οικονόμου έσπευσε να δηλώσει πως «η οριστικοποίηση του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου, με το πέρας της διαβούλευσης, θα σημάνει ότι ένα μεγάλο ποσοστό της περιοχής θα είναι άμεσα οικοδομήσιμο. Έχει ληφθεί ειδική μέριμνα, ώστε πριν από την έγκριση του Ρυμοτομικού Σχεδίου Εφαρμογής σε πολλές περιοχές να είναι σαφές πού μπορεί να οικοδομηθεί, και αυτό αφορά όσους είχαν κτίσματα που έχουν ενδεχομένως υποστεί ζημιές, αλλά και όσους δεν είχαν μέχρι σήμερα δικαίωμα να χτίσουν νομίμως».

Όπως είναι γνωστό, από τον Νοέμβριο του 2018, η τότε πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ είχε επιβάλει αναστολή οικοδομικών εργασιών και απαγόρευση εκτέλεσης οικοδομικών εργασιών σε τμήματα ακινήτων σε συγκεκριμένους δρόμους και απόσταση 8,5 μέτρων από τον υφιστάμενο άξονά τους με σκοπό να διευκολυνθεί ο σχεδιασμός και να υλοποιηθεί το βασικό οδικό δίκτυο, αλλά και να διασφαλιστεί η «απελευθέρωση»του παραλιακού μετώπου και η πρόσβαση σε αυτό.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL