Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.3°C24.2°C
3 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.3°C24.7°C
4 BF 37%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C23.8°C
2 BF 58%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.6°C21.0°C
2 BF 75%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.9°C23.4°C
3 BF 35%
Η κοινωνία θα αποτρέψει την επίθεση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η κοινωνία θα αποτρέψει την επίθεση

Στο χέρι των πολιτών και της κοινωνίας με τις αντιδράσεις και την κινητοποίησή τους είναι να αποτραπεί το τεράστιο σφάλμα, αν όχι έγκλημα, να μπει ο ιδιώτης από την πίσω πόρτα στη διαχείριση των αποθεμάτων νερού με τη σχεδιαζόμενη από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών παράδοση μέσω ΣΔΙΤ σε ιδιώτες του εξωτερικού υδροδοτικού συστήματος της Αθήνας (φράγματα, λίμνες, γεωτρήσεις, δίκτυο μεταφοράς κ.ά).

Αυτό υπογράμμισαν σε όλους τους τόνους χθες ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων της ΕΥΔΑΠ Η. Κορλός και ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΕΥΑΘ (Θεσσαλονίκη) Γ. Αρχοντόπουλος, σε συνέντευξη Τύπου, διότι το νερό είναι δημόσιο αγαθό και δεν εκποιείται.

Ήδη τα πρώτα μηνύματα είναι ενθαρρυντικά, με τα ψηφίσματα κατά της ιδιωτικοποίησης από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων και την Περιφέρεια Αττικής, ανεξάρτητα από το ποιος είναι επικεφαλής, όπως αναφέρθηκε. Ο Η. Κορλός επισήμανε ότι τα τελευταία δέκα χρόνια και με τις δυσκολίες της χώρας, τα συμφέροντα, κυρίως πολυεθνικές, καραδοκούν έξω από την πόρτα των εταιρειών νερού και μηχανεύονται διάφορους τρόπους, με τη στήριξη μεγαλοπαραγόντων τών Βρυξελλών, να μπουν στη διαχείριση του νερού. Μάλιστα, κάθε φορά επικαιροποιούν τις δυνατότητες εισόδου.

Λεόντειες συμβάσεις

Τελευταία έκφραση αυτών των ασφυκτικών πιέσεων, σημείωσε ο κ. Κορλός, είναι η αιφνιδιαστική κίνηση του υπουργού Υποδομών Κ. Καραμανλή για το εξωτερικό υδροδοτικό σύστημα, την ώρα που οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της ΕΥΔΑΠ Α.Ε. και του Δημοσίου για το τίμημα του αδιύλιστου νερού βρίσκονται σε εξέλιξη.

Ο ίδιος εξήγησε ότι η είσοδος του ιδιώτη θα γίνει με σκοπό το κέρδος και ως εκ τούτου χάνεται ο κοινωνικός χαρακτήρας του νερού. Περιέγραψε δε παραστατικά: "Φεύγει η ΕΥΔΑΠ και μπαίνει στη θέση της βασικός προμηθευτής στο αδιύλιστο νερό και για όλη την περιοχή περίπου 4 εκατ. ανθρώπων ένας ιδιώτης και εκεί αρχίζουν τα δύσκολα. Σε όποια χώρα του κόσμου, ευρωπαϊκή ή αλλού, ο ιδιώτης μπήκε στον κύκλο του νερού, είχαμε αύξηση της τιμής και μείωση της ποιότητας. Αν δεν θα διαμορφώνει, σίγουρα θα συνδιαμορφώνει την τιμή του αδιύλιστου. Θα έχει άμεσο αντίκτυπο και στους πολίτες και στους αγρότες της Βοιωτίας που παίρνουν σε πολύ χαμηλή τιμή το νερό και θα έρθει ο ιδιώτης, που θα είναι αποκλειστικός διαχειριστής των αποθεμάτων, και θα κρίνει εκείνος πόσο και ποιος θα το παίρνει".

Ανέφερε ακόμη ότι εγείρονται και θέματα εθνικής ασφάλειας, αφού η ΕΥΔΑΠ, στο πλαίσιο της Πολιτικής Προστασίας, χειρίζεται και θέματα απόρρητα σε σχέση με τη διαχείριση του νερού. Σε αυτά θα αποκτήσει πρόσβαση ο ιδιώτης και θα "γνωρίζει πράγματα που δεν πρέπει να τα γνωρίζει ένας ιδιώτης".

Οι συμβάσεις παραχώρησης, κατά κανόνα λεόντειες υπέρ των εργολάβων, προβλέπουν τη λεγόμενη ρήτρα κέρδους, όπως είχαμε δει για την ΕΥΑΘ, στην πρώτη απόπειρα ιδιωτικοποίησής της, υπογράμμισε ο Γ. Αρχοντόπουλος, και την προσφυγή στα διαιτητικά δικαστήρια, από τα οποία συνήθως δεν χάνουν οι εργολάβοι αλλά το Δημόσιο. Επιπλέον οι πολυεθνικές δημιουργούν θυγατρικές - δορυφόρους, μεταφέρεται η τεχνογνωσία διαχείρισης σε αυτές και το κράτος καταλήγει όμηρος σε ξένα χέρια. Αυτή τη στιγμή, 250 έμπειροι εργαζόμενοι της ΕΥΔΑΠ απασχολούνται στη διαχείριση του εξωτερικού συστήματος, αν ιδιωτικοποιηθεί φεύγουν, αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.

Οι εμβληματικές αποφάσεις του ΣτΕ

Οι νομικοί Κ. Γεωργιάδου και Α. Σαρηβαλάσης ανεφέρθηκαν εκτενώς στις εμβληματικές αποφάσεις του ΣτΕ, που λειτούργησαν ως ασπίδα προστασίας για τον κοινωνικό χαρακτήρα των υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης που παρέχουν οι δυο εταιρείες.

Την πρώτη, 1906/2014, και τις πρόσφατες του τέταρτου τμήματος (1223 και 1224). Το 2014, εξήγησαν, ακυρώθηκε η πρόβλεψη του πρώτου Μνημονίου (2011) για μεταβίβαση του συνόλου των μετοχών της ΕΥΔΑΠ στο ΤΑΙΠΕΔ και την πώλησή τους εξ ολοκλήρου σε ιδιώτες. Το δικαστήριο συνέδεσε πρώτη φορά τις υπηρεσίες ύδρευσης με το συνταγματικό δικαίωμα της διασφάλισης της υγείας των πολιτών και έκρινε ότι οι εταιρείες ύδρευσης εξυπηρετούν σκοπούς δημοσίου συμφέροντος και ως εκ τούτου το κράτος θα πρέπει να κατέχει τουλάχιστον το 51% των μετοχών των εταιρειών.

Το 2016, με το τρίτο Μνημόνιο, οι εταιρείες περιήλθαν στο πρωτόγνωρο μόρφωμα, όπως χαρακτήρισαν το υπερταμείο, το οποίο διορίζει και τη διοίκηση της ΕΥΔΑΠ αντί των γενικών συνελεύσεων των εταιρειών. Πάνω από το υπερταμείο βρίσκεται το πενταμελές εποπτικό συμβούλιο, στο οποίο συμμετέχουν και εκπρόσωποι της Ε.Ε. και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.

Το τέταρτο τμήμα του ΣτΕ στη μείζονα σύνθεσή του ομόφωνα έκρινε ότι δεν διασφαλίζεται ο έλεγχος του Δημοσίου, δεδομένου ότι η διοίκηση των εταιρειών "περνάει" και από το Εποπτικό Συμβούλιο και το Δημόσιο δεν έχει λόγο στη διαχείριση της περιουσίας του, π.χ. τα πάγια. Επιπλέον απεφάνθη ότι η ένταξη στο υπερταμείο αποξενώνει το Δημόσιο και τις εταιρείες από τη διαχείριση σημαντικής αξίας ζωτικού αγαθού. Έτσι έκρινε τον νόμο αντισυνταγματικό και άρα ΕΥΔΑΠ και ΕΥΔΑΠ πρέπει να "απενταχθούν" από το υπερταμείο, με το θέμα να έχει παραπεμφθεί για τελική κρίση στην ολομέλεια του ΣτΕ.

Όπως είπαν οι δύο νομικοί, αναμένεται απόφαση από το ΣτΕ, επί προσφυγής κατά της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για την τιμολόγηση του νερού του 2017, που εισάγει τον μνημονιακό κανόνα ότι τα κόστη μετακυλίονται στους χρήστες παρότι η οδηγία-πλαίσιο του 2000 για την ορθολογική διαχείριση των υδάτων καθιστά σαφές πως το νερό δεν είναι εμπορικό αγαθό.

Συντονιστής στη χθεσινή εκδήλωση ήταν ο δημοσιογράφος-ερευνητής Γ. Αυγερόπουλος, ενώ το “παρών” έδωσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Αρβανίτης.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL