Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
16.0°C20.9°C
3 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.2°C21.1°C
4 BF 42%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.6°C18.8°C
5 BF 58%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.6°C19.8°C
5 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
2 BF 56%
Εκπτώσεις με τις κατεδαφίσεις αυθαιρέτων στο Μάτι
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εκπτώσεις με τις κατεδαφίσεις αυθαιρέτων στο Μάτι

Πριν καν ολοκληρωθεί η εκπόνηση του Ειδικού Πολεοδομικό Σχεδίου ή έστω εγκριθούν οι υποστηρικτές του μελέτες από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τη χωρική οργάνωση μιας έκτασης περίπου 7.900 στρεμμάτων στις Δημοτικές Ενότητες Νέας Μάκρης και Ραφήνας, όπου περιλαμβάνεται και το Μάτι, η πολιτική ηγεσία σπεύδει να προκαταλάβει.

Επικοινωνιακά παιχνίδια

Έτσι χθες, σε μια ακόμη επικοινωνιακή εκμετάλλευση της συμφοράς στο Μάτι, μέσω συνέντευξης Τύπου (υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Χατζηδάκης, υφυπουργός Δ. Οικονόμου, γενικοί γραμματείς Ευθ. Μπακογιάννης και Κ. Αραβώσης, πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας Γ. Στασινός) επιχειρήθηκε να παρουσιαστεί παιδαριωδώς ότι ολοκληρώθηκε η διαδικασία σύνταξης του εν λόγω σχεδίου νωρίτερα από τον Ιούλιο, όπως είχε δεσμευτεί ο πρωθυπουργός, για το γινάτι της αντιπολίτευσης... που το αμφισβητούσε...

Λιγότερες κατεδαφίσεις

Τελικά δόθηκαν κάποια στοιχεία της μελέτης με ξεκάθαρη κατεύθυνση ότι δεν θα γκρεμιστούν όλα τα αυθαίρετα στις ζώνες των ρεμάτων -τουλάχιστον οκτώ διατρέχουν την περιοχή- αλλά θα περιοριστούν σε 29 οι κατεδαφίσεις όταν το σύνολο είναι 246 με τεχνικά έργα διευθετήσεων. Με έργα 4-5 εκατ. θα γλυτώσουν 200 κατοικίες, απάντησε ωμά ο πρόεδρος του ΤΕΕ, στο οποίο κατά παρέκκλιση έχουν εκχωρηθεί όλες οι διαδικασίες για την ανάθεση και ολοκλήρωση 11 μελετών, προϋπολογισμού 822.000 ευρώ, του Ειδικού Σχεδίου με χρηματοδότηση από το ταμείο πυροπλήκτων που συστάθηκε το 2018!

Πολλά σε εκκρεμότητα

Έως τώρα πάντως από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΝ έχει εγκριθεί μόνον αυτή της γεωλογικής καταλληλότητας. Οι υπόλοιπες αφορούν τοπογραφία, οριοθέτηση ρεμάτων, συγκοινωνιακή, κατάρτιση δασικού χάρτη, πολεοδομικό σχεδιασμό, σύνταξη ενιαίου τεύχους ΕΠΣ, μείωση της πλημμυρικής διακινδύνευσης, στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, νομική και επιστημονική υποστήριξη του ΤΕΕ.

Επιπλέον, μεταξύ άλλων, έγινε παραπάνω από σαφές ότι στην ευρύτερη περιοχή (π.χ. Προβάλινθος, Αμπελούπολη) θα εφαρμοστούν οι διατάξεις του περιβαλλοντοκτόνου νόμου που εξαιρούν από την ανάρτηση του δασικού χάρτη εκτάσεις ανεξάρτητα από τη μορφή που έχουν σήμερα, εφόσον γι’ αυτές έχουν εκδοθεί οικοδομικές άδειες -ακόμη και αν δεν έχουν εκτελεστεί. Αυτό θα ισχύσει και σε κηρυγμένες αναδασωτέες εκτάσεις. Και βέβαια θα γίνει και εδώ αναμόρφωση του δασικού χάρτη...

Ο υφυπουργός Δ. Οικονόμου απαξίωσε παντελώς το σημαντικό βήμα, την προέγκριση του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου, που είχε γίνει τον Ιούνιο του 2019, παρότι έθεσε τις κατευθύνσεις της οργάνωσης και ανάταξης της περιοχής και καθόρισε χρήσεις γης και συντελεστές δόμησης. Όπως ισχυρίστηκε, δεν είχε γίνει καμιά προεργασία για τα δασικά, παρότι αναρτήθηκε ο δασικός χάρτης, ούτε για τα ρέματα.

"Ήπια ανάπτυξη" σε Μάτι και Κόκκινο Λιμανάκι

Στις περιοχές που θα πολεοδομηθούν προβλέπεται ήπια ανάπτυξη. Στο Μάτι και το Κόκκινο Λιμανάκι διατηρείται και προκρίνεται η χρήση παραθεριστικής κατοικίας και παραθαλάσσιας αναψυχής, «που εξυπηρετεί τρέχουσες και μελλοντικές ανάγκες χωρίς να διακινδυνεύει την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος». Η χρήση πρώτης κατοικίας (αμιγούς και γενικής) προβλέπεται σε έκταση που εφάπτεται του σχεδίου πόλης της Ραφήνας.

Ως γνωστόν η περιοχή μελέτης περί τα 7.900 στρέμματα οριοθετείται βόρεια στον Μαραθώνα από το ρέμα Ζούμπερι, περιλαμβάνει την περιοχή του Αγίου Ανδρέα με τις κατασκηνώσεις, το Μάτι έως το ρέμα Παπά και νότια το Κόκκινο Λιμανάκι έως την πόλη της Ραφήνας και την οδό Φλέμινγκ. Δυτικά οριοθετείται από τη λεωφόρο Μαραθώνος και τα όρια προστασίας του Πεντελικού όρους και ανατολικά από τη θάλασσα.

Ξέρουν πότε θα αποφασίσει το ΣτΕ!

Ενώ, λοιπόν, η παράδοση της μελέτης του ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου, κατά τη σύμβαση που έχει υπογράψει ο Κ. Χατζηδάκης με τον πρόεδρο του ΤΕΕ, καθορίζεται η 23η Ιουλίου, ο υφυπουργός ανακοίνωσε χθες ότι στις 25 Ιουνίου θα αναρτηθούν για διαβούλευση η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και οι υποστηρικτικές μελέτες. Θα ενσωματωθούν τα σχόλια και το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος θα αποσταλεί στο ΣτΕ για έλεγχο νομιμότητας τον Αύγουστο για να θεσμοθετηθεί τον Οκτώβριο του 2020.

Το πρωτοφανές είναι ότι στο ενημερωτικό σημείωμα που διανεμήθηκε αναφέρεται συγκεκριμένη ημερομηνία έκδοσης του Πρακτικού Επεξεργασίας από το ΣτΕ η 26η Σεπτεμβρίου... Ηθελημένα ή όχι, μίλησε για αναγκαίες προσυνεννοήσεις «που έχουμε κάνει». Όσο για το Πολεοδομικό Σχέδιο Εφαρμογής (καθορίζει τις ρυμοτομικές και οικοδομικές γραμμές, κοινόχρηστους χώρους, κοινωφελείς, οικοδομήσιμους κ.λπ.), θα ανατεθεί το καλοκαίρι με ελάχιστο χρόνο ολοκλήρωσης, κατ’ ελάχιστο, τον ένα χρόνο...

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL