Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
17.5°C21.8°C
2 BF 44%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.9°C22.1°C
2 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C19.4°C
4 BF 62%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.8°C20.2°C
5 BF 47%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.0°C19.9°C
2 BF 40%
Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε οκτώ πόλεις της χώρας / "Το περιβάλλον χρειάζεται προστασία και όχι περισσότερη λεηλασία"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε οκτώ πόλεις της χώρας / "Το περιβάλλον χρειάζεται προστασία και όχι περισσότερη λεηλασία"

"Οι αντιπεριβαλλοντικοί νόμοι θα μείνουν στα χαρτιά». Μ’ αυτό το σύνθημα οι δεκάδες κινήσεις πολιτών, οι συλλογικότητες και οι φορείς που απαιτούσαν την απόσυρση του περιβαλλοντοκτόνου νομοσχεδίου και νόμου πλέον από τις αρχές Μαΐου γιορτάζουν τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος διοργανώνοντας συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε οκτώ πόλεις της χώρας. Στην Αθήνα το ραντεβού έχει δοθεί στις 6 μ.μ. στο Σύνταγμα. Αντίστοιχες συγκεντρώσεις έχουν προγραμματιστεί σε Θεσσαλονίκη, Βόλο, Γιάννενα, Ηράκλειο, Κέρκυρα, Πάτρα και Σίφνο.

Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά στο κάλεσμά τους, η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος φέτος μας βρίσκει σε μια περίεργη συγκυρία. Ο πλανήτης μόλις έχει πάρει μια ανάσα από την κρίση του κορωνοϊού, που έστειλε καθαρά στον κόσμο το μήνυμα: «Η φύση δεν αντέχει άλλο! Η κλιματική αλλαγή, η συνεχής καταστροφή του φυσικού πλούτου, των ορεινών, θαλάσσιων και ποτάμιων οικοσυστημάτων, η υποβάθμιση της βιοποικιλότητας, η ατμοσφαιρική ρύπανση, η βιομηχανική εκμετάλλευση των ζώων θα φέρνουν όλο και περισσότερο τους ανθρώπους αντιμέτωπους με απειλητικούς ιούς και πανδημίες».

Το περιβάλλον, μετά την πανδημία του κορωνοϊού, χρειάζεται προστασία και αποκατάσταση και όχι περισσότερη λεηλασία, προειδοποιούν. Σχολιάζουν δε ότι «με το lockdown και με το ‘αδιαμφισβήτητο’ επιχείρημα της ανάπτυξης που θα χρειαστεί για να ορθοποδήσουμε από την οικονομική κρίση που θα ακολουθήσει, βρήκαν την ευκαιρία να ψηφίσουν τους χειρότερους περιβαλλοντοκτόνους νόμους. Νόμους που απελευθερώνουν τη δράση των επενδυτικών συμφερόντων από τον... ‘περιβαλλοντικό βραχνά’ και ανοίγουν τον δρόμο για την πλήρη και ολοκληρωτική λεηλασία της φύσης».

ΣΥΡΙΖΑ: Περίοδος περιβαλλοντικής βαρβαρότητας

Ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία αφουγκράζεται τις αγωνίες των πολιτών, λαμβάνει υπόψη του την κριτική και τις προτάσεις των πολύμορφων κινημάτων και συμμετέχει στις συγκεντρώσεις που γίνονται σε όλη τη χώρα για την προστασία του περιβάλλοντος, αναφέρει στην ανακοίνωσή του, ενώ καλεί στη συγκέντρωση των κινημάτων, στις 6 μ.μ., στην πλατεία Συντάγματος.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρεται στα πλανητικά προβλήματα αλλά και στα καθ' ημάς. Όπως σημειώνει: «Οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης γίνονται ολοένα και πιο απειλητικές με τα ακραία καιρικά φαινόμενα να πολλαπλασιάζονται. Ταυτόχρονα, η πανδημία του κορωνοϊού, που η εξάπλωσή της αποδεδειγμένα συνδέεται με την κλιματική κρίση και την πίεση που δέχεται η βιοποικιλότητα, κάνει ακόμη πιο επιτακτικό το καθήκον για δράση. Η βασική πηγή του προβλήματος είναι το οικονομικό και παραγωγικό μοντέλο που προσπαθεί να μεγιστοποιεί τα κέρδη του κεφαλαίου σε βάρος της ανθρώπινης ζωής και του περιβάλλοντος».

Διαπιστώνει ότι πλέον, στην Ελλάδα και τον κόσμο, «βιώνουμε μια περίοδο ‘περιβαλλοντικής’ βαρβαρότητας. Μια κατάσταση που επιβάλλει την ανάληψη άμεσων πρωτοβουλιών στο πλαίσιο μιας νέας στρατηγικής με όρους κοινωνικής και περιβαλλοντικής δικαιοσύνης. Μια στρατηγική που οριοθετείται από τις κατευθύνσεις για την προστασία και την αποκατάσταση της βιοποικιλότητας, τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ, τη νέα αναπτυξιακή στρατηγική της Ε.Ε., την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και, κυρίως, από τις προτάσεις και τις διεκδικήσεις των πολύμορφων κινημάτων, της Αριστεράς και των δημοκρατικών και προοδευτικών δυνάμεων που εμπνέονται και συμμαχούν με στόχο να ‘αλλάξουμε το σύστημα και όχι το κλίμα’».

Στηλιτεύει την κυβέρνηση για την απορρύθμιση της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος, δήθεν υπέρ των επενδύσεων, αλλά στην πραγματικότητα υπέρ μικρών και μεγάλων συμφερόντων. Ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι σε καιρό κλιματικής και υγειονομικής κρίσης οι επενδύσεις στην Υγεία, την προστασία του περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας με καινοτόμες ιδέες είναι αυτές που μπορούν να διαμορφώσουν ένα υγιές οικονομικό, παραγωγικό μοντέλο στη γεωργία, στον δευτερογενή τομέα, στην ενέργεια, στις υπηρεσίες, στον τουρισμό.

Όσο για τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, στέλνει το μήνυμα ότι «είναι η ώρα της φύσης και επανέρχεται στο προσκήνιο η ανάγκη για την προστασία και αποκατάσταση τόσο του φυσικού όσο και του ανθρωπογενούς περιβάλλοντος. Η υπεράσπιση των ειδών, των οικοτόπων αλλά και του αστικού περιβάλλοντος από την κερδοσκοπία και την ιδιωτικοποίηση είναι ακόμη μια σημαντική μάχη ώστε να τεθούν το περιβάλλον και ο άνθρωπος πάνω από τα κέρδη» καταλήγει.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL