Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
17.5°C21.8°C
2 BF 44%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.9°C22.1°C
2 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C19.4°C
4 BF 62%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.8°C20.2°C
5 BF 47%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.0°C19.9°C
2 BF 40%
Καταργείται η γνωμοδότηση για έργα στις προστατευόμενες περιοχές
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Καταργείται η γνωμοδότηση για έργα στις προστατευόμενες περιοχές

Πλήθος διορθώσεων λέξεων και φράσεων, προσθηκών και συμπληρώσεων, εκ των οποίων λίγες, ελάχιστες, σε συμμόρφωση μετά τις υποδείξεις της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής, κατατέθηκαν, γεγονός που φανερώνει και τη νομοτεχνική προχειρότητα του νομοθετήματος. Έτσι, μεταξύ άλλων, μετά τη διάλυση των 36 σημερινών φορέων διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών καταργείται και η αρμοδιότητα αιτιολογημένης γνωμοδότησης για έργα και δραστηριότητες εντός αυτών.

Το νομοσχέδιο που κατατέθηκε έλεγε ότι η νέα αθηνοκεντρική υπερδομή που δημιουργείται, ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ), ο οποίος θα λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια «θα εκπονεί τη δέουσα εκτίμηση των επιπτώσεων κάθε έργου ή/και δραστηριότητας που εμπίπτει στις προστατευόμενες περιοχές ευθύνης του, τα οποία δύνανται να επηρεάσουν την ακεραιότητα της περιοχής και των προστατευτέων αντικείμενων». Τώρα θα γνωμοδοτεί επ’ αυτών.

Εξάλλου, προστέθηκε διάταξη η οποία προβλέπει ότι τα Προεδρικά Διατάγματα χαρακτηρισμού προστατευόμενων περιοχών, των οποίων τα σχέδια υποβάλλονται στο Συμβούλιο της Επικρατείας μέχρι τις 31.8.2020, θα εκδίδονται σύμφωνα με τις διατάξεις που ισχύουν πριν τη δημοσίευση του παρόντος. Ως προς τη χωροθέτηση Σταθμών Μεταφόρτωσης Αποβλήτων, προστίθεται η αναφορά «στα σημεία που λειτουργούν σήμερα», η «προσωρινή λειτουργία» των 5 ετών περιορίζεται στα 3 έτη και διαγράφονται από τη ρύθμιση οι ΣΜΑ των Δήμων Βριλησσίων και Βύρωνος. Μετά τις παρατηρήσεις της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής προστέθηκε νέο εδάφιο στο άρθρο 92, το οποίο ορίζει πως «σε περιπτώσεις δήμων που δεν διαθέτουν σχετική μελέτη χωροθέτησης, οι μελέτες για την εκπόνηση ή τροποποίηση ρυμοτομικού σχεδίου ή τροποποίηση Γενικών Πολεοδομικών Σχεδίων ή Τοπικών Χωρικών Σχεδίων ή, άλλως, για την χωροθέτηση των ΣΜΑ που αναφέρονται στο πρώτο εδάφιο θα πρέπει να έχουν κατακυρωθεί το αργότερο εντός ενός (1) έτους από τη δημοσίευση του παρόντος». Στα άρθρα για τη λειτουργία του Ελληνικού Κτηματολογίου "νεκραναστήθηκε" ο καταργημένος από το 2014 ΟΚΧΕ, που με τις χθεσινές διορθώσεις αντικαθίσταται «από τις λέξεις ο Φορέας ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ».

Πρώην αμερικανική βάση

Επιπλέον, με τροπολογία, προς δόξαν του «επιτελικού» και μαζί «ψηφιακού» κράτους, νομιμοποιείται «κατά θέση, χρήση και δόμηση» το σύνολο των εγκαταστάσεων και κατασκευών της πρώην αμερικάνικης βάσης στη Νέα Μάκρη, που βρίσκονται σε έκταση 36 στρεμμάτων, εγκαταστάσεις που χρησιμοποιεί η Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL