Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
12.5°C17.6°C
1 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
8.6°C14.5°C
2 BF 59%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
12.0°C16.0°C
1 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
14.8°C16.9°C
3 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
10 °C
9.9°C11.9°C
0 BF 81%
Καταστρέφουν το εθνικό σύστημα διαχείρισης - διοίκησης του φυσικού πλούτου της χώρας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Καταστρέφουν το εθνικό σύστημα διαχείρισης - διοίκησης του φυσικού πλούτου της χώρας

Διαλύουν και το εθνικό σύστημα διοίκησης - διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών διά της γνωστής κυβερνητικής μεθόδου δυσφήμησης και απαξίωσης του έργου των φορέων διαχείρισης, που πάνω από δύο δεκαετίες έδωσαν μάχη για την προστασία του φυσικού πλούτου της χώρας όταν μέχρι το 2015 δεν είχαν λάβει δεκάρα από τον κρατικό κορβανά.

Σύμφωνα με χθεσινό ενημερωτικό σημείωμα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, καταργούνται οι σημερινοί 36 φορείς διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών, Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, τα οποία εποπτεύονται από τον υπουργό, με επταμελή συμμετοχικά Διοικητικά Συμβούλια. Στη θέση τους δημιουργείται μια υπερδομή, ένας ενιαίος κεντρικός φορέας, ο οποίος περιγράφεται ως μετεξέλιξη του σημερινού ΕΚΠΑΑ (Εθνικό Κέντρο Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης), με Διοικητικό Συμβούλιο.

Οι διοικητικές μονάδες των προστατευόμενων περιοχών θα περιοριστούν πιθανώς σε έντεκα. "Με βάση τα διαχειριστικά σχέδια που εκπονούνται θα υπάρξουν αντίστοιχες περιοχές πια στη χώρα" είναι η θολή αναφορά του σημειώματος. Άρα θα δημιουργηθούν και έντεκα τοπικά τμήματα. Σημειώνεται ότι βρίσκονται σε εξέλιξη 11 μελέτες, οι οποίες ανατέθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση, για την εκπόνηση ειδικών περιβαλλοντικών μελετών περιοχών του Δικτύου Natura 2000, στις οποίες θα πατήσουν στη συνέχεια τα σχέδια Προεδρικών Διαταγμάτων με τα οποία θα οριοθετηθεί το προστατευόμενο αντικείμενο και θα καθοριστούν οι επιτρεπόμενες χρήσεις και δραστηριότητες. Τα σχέδια Π.Δ. θα συνοδεύονται και από σχέδια διαχείρισης, απαραίτητα εργαλεία για την προστασία των οικολογικά ευαίσθητων περιοχών.

Για το μέλλον των 350 εργαζομένων δεν υπάρχει καμία σαφής αναφορά, παρά μόνον το εξής: "Στις προστατευόμενες περιοχές αρκετοί από τους υφιστάμενους, εξειδικευμένους υπαλλήλους θα λάβουν αναβαθμισμένο ρόλο. Ένας εξ αυτών θα είναι επικεφαλής σε κάθε νέο τμήμα ανά όλη τη χώρα. Ουσιαστική παρέμβαση θα είναι η στελέχωση του νέου σχήματος μέσω αξιολόγησης βάσει κριτηρίων ΑΣΕΠ".

Επιτροπές και συμβάσεις

Μετά την κεντρική δομή, στο "νέο μοντέλο" ακολουθεί το... απόλυτο χάος. Προβλέπεται η δημιουργία επιτροπών, χωρίς να προσδιορίζεται αριθμός, "σε κάθε μία από τις προστατευόμενες περιοχές. Στις επιτροπές θα συμμετέχει τόσο η τοπική κοινωνία όσο και η κοινωνία των πολιτών και φυσικά οι περιβαλλοντικές οργανώσεις, οι οποίες θα λειτουργούν συμβουλευτικά προς τον φορέα και τα τοπικά τμήματα".

Αναφέρεται ακόμη σε... άπταιστα ελληνικά ότι θα υπογράφονται προγραμματικές συμβάσεις "με τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις ή ό,τι αφορά τις αρμοδιότητες των αποκεντρωμένων, με συγκεκριμένες υποχρεώσεις των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων για τα δάση, τα νερά και τη φύλαξη των προστατευόμενων περιοχών" ή "με τις Περιφέρειες, με συγκεκριμένες υποχρεώσεις για τα έργα ήπιας, πράσινης, βιώσιμης ανάπτυξης...".

Δεν διευκρινίζεται καν αν οι οι συμβάσεις αυτές θα υπογράφονται με τον κεντρικό φορέα ή τα τοπικά τμήματα. Επιπλέον είναι γνωστό ότι οι υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης ή των Περιφερειών είναι τραγικά υποστελεχωμένες, πόσο μάλλον σε εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό.

Από το τρισέλιδο ενημερωτικό σημείωμα, σχεδόν οι δύο σελίδες συκοφαντούν -με χυδαίους ενίοτε ισχυρισμούς και αναλήθειες- το έργο των φορέων, για να καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι είναι άχρηστοι. Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση του ΥΠΕΝ, ύστερα από συνάντηση του Κ. Χατζηδάκη με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις, το πολυνομοσχέδιο, που θα περιέχει "το νέο πλαίσιο για τους φορείς διαχείρισης", θα είναι έτοιμο στο τέλος του μήνα, ενώ θα περιλαμβάνει και "ρυθμίσεις για τις οικιστικές πυκνώσεις, τα δάση και τους δασικούς χάρτες".

Σ. Φάμελλος, Χ. Καφαντάρη, Ρ. Δούρου: Το φιλοπεριβαλλοντικό προσωπείο αποτελεί ακόμα μια μεγάλη απάτη της Ν.Δ.

Τη σφοδρή αντίδραση των Σ. Φάμελλου και Χ. Καφαντάρη, τομεάρχη και αναπληρώτριας τομεάρχη της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, και της Ρ. Δούρου, τομεάρχη Κλιματικής Αλλαγής, Ενέργειας και Περιβάλλοντος του ΣΥΡΙΖΑ, προκάλεσε η θυσία των φορέων διαχείρισης.

Με κοινή δήλωσή τους επισημαίνουν ότι "οι μάσκες έπεσαν. Οι κύριοι Μητσοτάκης και Χατζηδάκης αποκαλύπτουν με τις πράξεις τους ότι η δήθεν πράσινη ατζέντα τους είναι το πρόσχημα για την επιβολή αντιπεριβαλλοντικής πολιτικής. Το επιτελικό κράτος της Ν.Δ. θυσιάζει και τους φορείς διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών".

Σημειώνουν ότι "το φιλοπεριβαλλοντικό προσωπείο αποτελεί ακόμα μια μεγάλη απάτη της Ν.Δ. Η Δεξιά αποδεικνύει την αλλεργία της στο περιβάλλον και στη γνώμη των τοπικών κοινωνιών, των επιστημόνων και των εργαζομένων. Μόνο που σε αυτή την περίπτωση θα βρει απέναντί της τον επιστημονικό κόσμο του περιβάλλοντος, τις περιβαλλοντικές ΜΚΟ, τους εργαζόμενους και τις τοπικές κοινωνίες".

Αναφερόμενοι στο "έργο" του υπουργού ΠΕΝ παρατηρούν πως "δημιούργησε μύρια προβλήματα στους φορείς σταματώντας τη δημοσίευση των οργανισμών των φορέων, τον διαγωνισμό προσλήψεων (που είχε εγκριθεί επί ΣΥΡΙΖΑ) και τη χρηματοδότηση των φορέων. Χρησιμοποιεί ως επιχειρήματα τις δικές του επιλογές για να ρίξει το φταίξιμο στους φορείς, που λειτουργούσαν εδώ και είκοσι χρόνια με συμβασιούχους, χωρίς ολοκληρωμένο κατάλογο προστατευόμενων περιοχών και χωρίς πόρους από τον κρατικό προϋπολογισμό".

Υπενθυμίζουν πως η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ολοκλήρωσε τη μεταρρύθμιση των φορέων με τον Νόμο 4519/18 και χρηματοδότησε τις ειδικές περιβαλλοντικές μελέτες και τα σχέδια διαχείρισης για το σύνολο της χώρας, έτσι ώστε το φυσικό κεφάλαιο και η βιοποικιλότητα της Ελλάδας να αποτελούν στοιχεία ανταγωνιστικότητας, τοπικής ανάπτυξης και ποιότητας ζωής.

"Είμαστε σίγουροι ότι αυτό το σχέδιο, που εξασφάλιζε καθαρούς κανόνες, προστασία της φύσης και ασφάλεια δικαίου, ενοχλεί τη Ν.Δ. Για τον λόγο αυτόν επιλέγει να καταργήσει τα τοπικά συμμετοχικά σχέδια διοίκησης των φορέων υποτιμώντας την Αυτοδιοίκηση, τους τοπικούς παραγωγικούς φορείς και τους εθελοντές του περιβάλλοντος μεταφέροντας τη διοίκηση και τις γνωμοδοτήσεις στην Αθήνα, θέτοντας ξανά τους εργαζόμενους σε ανασφάλεια, για να τοποθετήσει τα δικά της παιδιά, που θα κάνουν κουμάντο στις τοπικές υποθέσεις προς όφελος όχι φυσικά του περιβάλλοντος, αλλά περίεργων χωροθετήσεων" καταλήγουν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL