Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.9°C18.7°C
2 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
11.3°C14.6°C
3 BF 51%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
12.0°C16.0°C
2 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
15.5°C17.7°C
2 BF 81%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
11.6°C11.6°C
0 BF 63%
Toν Φεβρουάριο οι αναρτήσεις των κτηματολογικών στοιχείων για υποβολή αντιρρήσεων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Toν Φεβρουάριο οι αναρτήσεις των κτηματολογικών στοιχείων για υποβολή αντιρρήσεων

Μέσα στον Φεβρουάριο αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία της ανάρτησης των κτηματολογικών πινάκων και διαγραμμάτων για τον Δήμο Αθηναίων. Έτσι οι πολίτες που είχαν υποβάλει δηλώσεις την περίοδο 2008-9 θα μπορούν να ελέγξουν, να επιβεβαιώσουν και να διορθώσουν τυχόν σφάλματα, που ενδέχεται να συνεχίζουν να υπάρχουν στα κτηματολογικά στοιχεία, με την υποβολή αίτησης διόρθωσης κτηματολογικής εγγραφής ή ένστασης (εντός δύο μηνών για τους κατοίκους εσωτερικού και σε προθεσμία τεσσάρων μηνών για τους κατοίκους εξωτερικού).

Αυτό ανακοίνωσε σε συνάντησή του, χθες, με δημοσιογράφους ο γενικός διευθυντής του δημόσιου φορέα Ελληνικό Κτηματολόγιο Στ. Κοτσώλης, όπως και ότι καταργείται η έγκριση του φορέα σε περιπτώσεις δικαστικών προσφυγών με αντικείμενο την αμφισβήτηση ορίων ιδιοκτησιών στις περιοχές όπου λειτουργεί το Κτηματολόγιο (ίσχυε τα τελευταία επτά χρόνια). Εφεξής αυτό θα γίνεται από τον ιδιώτη μηχανικό ηλεκτρονικά, με απευθείας σύνδεση στη βάση δεδομένων του Κτηματολογίου, και θα αποτυπώνεται σε μια "δήλωση".

Για όσα δικόγραφα κατατεθούν ενώπιον δικαστηρίου από την 27η Ιανουαρίου 2020 και μετά θα προσαρτάται μαζί με το δικόγραφο μόνο το τοπογραφικό διάγραμμα γεωμετρικών μεταβολών στο οποίο περιέχεται η εν λόγω δήλωση του μηχανικού. Κατ' εξαίρεση, η υποχρέωση αυτή για το Ελληνικό Δημόσιο θα ξεκινήσει στις 6 Απριλίου.

Επίσης μίλησε για διορθωτικές κινήσεις στον Νόμο 4512/2018 καθώς το Ελληνικό Κτηματολόγιο αναλαμβάνει σταδιακά την τήρηση του κτηματολογίου σε 92 σημεία της Περιφέρειας με τη λειτουργία νέων δομών (17 κεντρικά και 75 υποκαταστήματα).

Από τις αρχές του χρόνου μέχρι τώρα λειτουργούν έξι νέες δομές με την κατάργηση των άμισθων υποθηκοφυλακείων (Βέροια, Καρδίτσα, Πολύγυρος Χαλκιδικής, Κοζάνη, Πρέβεζα, Λευκάδα). Όπως είπε, μέχρι το τέλος του καλοκαιριού θα ξεκινήσει η λειτουργία άλλων 17 νέων δομών και προς τούτο το Κτηματολόγιο συνεργάζεται με τους κατά τόπους συλλόγους δικηγόρων, συμβολαιογράφων κ.ά.

Ακόμη ανέφερε ότι σχέδιο νόμου που καταρτίζει το ΥΠΕΝ θα περιέχει σειρά ρυθμίσεων. Π.χ. για τη λειτουργία και τη σύνθεση των επιτροπών εξέτασης των ενστάσεων θα προβλεφθούν "ελκυστικές" αποζημιώσεις και συμμετοχή μηχανικών πέραν των τοπογράφων.

Εξήγγειλε ακόμη ότι με Κοινή Υπουργική Απόφαση το πρώτο τετράμηνο της χρονιάς στις νέες περιφερειακές δομές του Ελληνικού Κτηματολογίου η έκδοση πιστοποιητικών, εγγραπτέων πράξεων (π.χ. υποθήκες) θα γίνεται ηλεκτρονικά.

Ο Στ. Κοτσώλης προανήγγειλε ότι, σε συνεργασία με την Παγκόσμια Τράπεζα, ετοιμάζονται οι προδιαγραφές για την προκήρυξη διαγωνισμού σε δύο φάσεις για την ψηφιοποίηση και αρχειοθέτηση των 1 δισ. σελίδων των υποθηκοφυλακείων, εκτιμώμενου προϋπολογισμού 70 εκατ. ευρώ.

Από το γιγαντιαίο πρόγραμμα κτηματογράφησης, το Κτήμα 16, εκτός από τις 17 μελέτες που υλοποιούνται, ξεμπλόκαρε μία από τις πέντε που δεν προχωρούσαν λόγω δικαστικών προσφυγών μεταξύ των αναδόχων. Πρόκειται για την Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου και αναμένεται να ανατεθεί τον επόμενο μήνα, κατά την ενημέρωση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL