Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.2°C26.3°C
2 BF 36%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.3°C26.0°C
3 BF 36%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C24.8°C
2 BF 52%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.9°C24.0°C
2 BF 38%
Ιδιώτες αξιολογητές για τα Τοπικά Χωρικά Σχέδια
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ιδιώτες αξιολογητές για τα Τοπικά Χωρικά Σχέδια

Γκρίζο παραμένει το τοπίο ως προς την εξέλιξη του προγράμματος εκπόνησης των Τοπικών Χωρικών Σχεδίων, το οποίο είχε σχεδιάσει η προηγούμενη κυβέρνηση με διαχειριστή το Πράσινο Ταμείο και χρηματοδότηση από την ΕΤΕπ. Πόσο μάλλον όταν έχει ανατραπεί η βασική του φιλοσοφία, με ρύθμιση στον αναπτυξιακό νόμο, βάσει της οποίας επανήλθε ο κατακερματισμός του χώρου, η μελέτη ανά δημοτική ενότητα αντί στο σύνολο της έκτασης του καλλικρατικού δήμου, καταργώντας την ολοκληρωμένη αντιμετώπιση κοινωνικών, αναπτυξιακών και περιβαλλοντικών θεμάτων που καλείται από τη φύση του να ρυθμίσει και να οργανώσει το σχέδιο κάθε περιοχής.

Ο υφυπουργός Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος Δ. Οικονόμου, στην ομιλία του σε επιστημονική εσπερίδα στο ΕΜΠ, προχθές, με γενικό θέμα "Τοπικός Χωρικός Σχεδιασμός και Εκτός Σχεδίου Δόμηση", απέφυγε να προσδιορίσει χρόνο δημοπράτησης των μελετών, παρά είπε ότι θα ανατεθούν για 200 δημοτικές ενότητες ισάριθμες μελέτες Τοπικών Χωρικών, υποστηρίζοντας ότι μετά βίας επαρκεί το μελετητικό δυναμικό. Επανέλαβε το τετριμμένο περί επιτάχυνσης του χρόνου έγκρισης των μελετών ανακοινώνοντας ότι θα χρησιμοποιηθούν εξωτερικοί αξιολογητές, λόγω υποστελέχωσης των υπηρεσιών σχεδιασμού (μόνον είκοσι εργαζόμενοι-ες στη Διεύθυνση Πολεοδομικού Σχεδιασμού). Ανέφερε δε ότι τα Τοπικά Χωρικά αποτελούν βασικό εργαλείο από εδώ και πέρα για τον περιορισμό της εκτός σχεδίου δόμησης.

Συμβολικές... κατεδαφίσεις

Η πρόεδρος του ΣτΕ Αικ. Σακελλαροπούλου αναφέρθηκε στο ιδιότυπο καθεστώς της εκτός σχεδίου δόμησης και στηλίτευσε την κρατούσα αντίληψη ότι ο εξωαστικός χώρος είναι εν δυνάμει οικοδομήσιμος. Παρατήρησε δε ότι όσο δεν γίνονται κατεδαφίσεις η αυθαιρεσία γιγαντώνεται και κάλεσε τους αρμοδίους για συμβολικούς λόγους να κατεδαφίσουν προκλητικές περιπτώσεις αυθαιρέτων.

Η γενική διευθύντρια Πολεοδομίας του ΥΠΕΝ Ντ. Γαλάνη αναφέρθηκε στο έλλειμμα σχεδιασμού, καθώς μόνο το 20% του ελληνικού χώρου έχει μελετηθεί και σχεδιαστεί. Παράλληλα εξέφραζε την έντονη αγωνία της για επενδύσεις που αποφασίζονται ερήμην του ΥΠΕΝ, διαβρώνουν και τρυπάνε τον σχεδιασμό. Κατέληξε ευχόμενη να μην μείνει ο σχεδιασμός ουραγός καλύπτοντας μπαλώματα.

Η αναπληρώτρια καθηγήτρια Αρχιτεκτονικής του ΕΜΠ, πρώην γραμματέας ΥΠΕΝ Ρ. Κλαμπατσέα υπογράμμισε ότι το κυρίαρχο παραγωγικό μοντέλο σήμερα αγνοεί τον συντελεστή έδαφος στον εξωαστικό χώρο τον οποίο προορίζει για δόμηση παρότι αποτελεί πολύτιμο πόρο που χρήζει προστασίας. Τα Τοπικά Χωρικά Σχέδια σε επίπεδο καλλικρατικών δήμων, πρόσθεσε, πέρα από τον ρυθμιστικό χαρακτήρα εμπεριέχουν και τη χωροταξική συνιστώσα, ενώ θύμισε με νόημα ότι από το 2000 έως το 2019 θεσμοθετήθηκαν με ΦΕΚ 197 Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια και ΣΧΟΑΠ, χωρίς να λογαριάζεται η Αττική, που αντιστοιχούν σε 911 δήμους και κοινότητες, και για άλλα 370 ΓΠΣ - ΣΧΟΟΑΠ είχε εκκινήσει η διαδικασία. Σημείωσε ακόμη ότι ο σχεδιασμός επείγει όχι μόνον για τις περιοχές που δέχονται πιέσεις, αλλά κυρίως γι’ αυτές που στερούνται σχεδίου.

Ο επίτιμος πρόεδρος του ΣτΕ Κ. Μενουδάκος μεταξύ άλλων σημείωσε ότι τα ΤΧΣ είναι το κατάλληλο εργαλείο για την κατάργηση και τον περιορισμό της εκτός σχεδίου δόμησης, την οργάνωση της ανάπτυξης και την ανακατανομή των χρήσεων.

Ο αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού Γ. Μιχαήλ έθεσε μετ’ επιτάσεως τα προβλήματα που δημιουργεί η άκριτη χωροθέτηση ανεμογεννητριών στον εξωαστικό χώρο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL