Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.2°C22.0°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.7°C21.2°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C19.4°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.5°C
1 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.4°C
2 BF 63%
Υποσχέσεις και σχέδια για την Κινέτα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Υποσχέσεις και σχέδια για την Κινέτα

Μέσα στον Δεκέμβριο θα έχει ολοκληρωθεί το σχέδιο για την περιοχή της Κινέτας υποσχέθηκε ο υφυπουργός αρμόδιος σε θέματα Χωροταξίας και Αστικού Σχεδιασμού Δ. Οικονόμου, ο οποίος, μαζί με τον περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη επισκέφθηκαν χθες την πληγείσα περιοχή.

Κατά τη σχετική ανακοίνωση του ΥΠΕΝ, το σχέδιο θα αντιμετωπίσει τα προβλήματα που δημιούργησε η περσινή πυρκαγιά και τώρα θα εμπλουτιστεί με τις νέες ανάγκες που προέκυψαν με την πλημμύρα.

Ο υφυπουργός, χωρίς περαιτέρω διευκρινίσεις, υποστήριξε πως "το ένα σκέλος του σχεδίου αφορά έργα για την αποφυγή επανάληψης του φαινομένου και το δεύτερο είναι ένας πολεοδομικός σχεδιασμός που θα ανατάξει όλη την περιοχή. Θα περιλαμβάνει και μέτρα άμεσης εφαρμογής, και μέτρα πιο μακροπρόθεσμης αντιμετώπισης. Είναι ένα αντίστοιχο σχέδιο με εκείνο που εκπόνησε η κυβέρνηση και ήδη εφαρμόζεται στο Μάτι».

Ακόμη, μίλησε και για δεύτερο σχέδιο σε εθνικό επίπεδο, το οποίο θα ανακοινωθεί επίσης τον Δεκέμβριο και πρόκειται για "ένα συνολικό χάρτη στον οποίον θα έχουν πρόσβαση η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρώτου και δεύτερου βαθμού, οι αρμόδιοι φορείς, αλλά και η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Με βάση αυτήν την καταγραφή σε εθνικό επίπεδο θα εντοπιστούν οι προτεραιότητες σχεδιασμού και έργων πρόληψης και αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών ανά περιοχή».

Μάλλον ο υφυπουργός παραβιάζει ανοιχτές θύρες, αφού από τον Ιούνιο του 2018, σε εφαρμογή κοινοτικής Οδηγίας, έχουν εγκριθεί τα σχέδια Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας Λεκανών Απορροής Ποταμών για το σύνολο των υδατικών διαμερισμάτων της χώρας, τα οποία, μεταξύ άλλων, προσδιορίζουν τις Ζώνες Δυνητικά Υψηλού Κινδύνου Πλημμυρών μαζί και τους χάρτες κινδύνου πλημμύρας. Την ευθύνη είχε η Ειδική Γραμματεία Υδάτων του ΥΠΕΝ, η οποία καταργήθηκε από την κυβέρνηση της Ν.Δ.

Απάντηση σε κυβέρνηση και "γαλάζια" παπαγαλάκια από τη "Δύναμη Ζωής": Η διοίκηση Δούρου υλοποίησε 21 αντιπλημμυρικά έργα ύψους 54 εκατ. ευρώ

Στην παραπληροφόρηση που εξαπολύουν από χθες η κυβέρνηση διά των υπουργών της όπως και τα φίλια μέσα της ότι δήθεν δεν είχαν γίνει αντιπλημμυρικά έργα της διοίκησης Δούρου στην Περιφέρεια Αττικής στον Δήμο Μεγαρέων απαντούν πηγές από τη "Δύναμη Ζωής".

Συνολικά τα αντιπλημμυρικά έργα της Δυτικής Αττικής που ενέταξε στον προϋπολογισμό της και στο Πρόγραμμα Εκτελεστέων Έργων και δρομολόγησε η διοίκηση Δούρου είναι 21, προϋπολογισμού 54 εκατ. ευρώ. Ορισμένα από αυτά, όπως για παράδειγμα αυτά στη Μάνδρα - ρέματα Αγ. Αικατερίνη και Σούρες (που δέχθηκε και αυτή χθες μεγάλη βροχόπτωση), βρίσκονται στο τελικό στάδιο υλοποίησής τους (σημειώνεται ότι τα συγκεκριμένα έργα είναι πλέον λειτουργικά ως αντιπλημμυρικά).

Σε ό,τι αφορά ειδικά τον Δήμο Μεγαρέων όπου ανήκει η περιοχή της Κινέτας, μιλάμε για: α) την κατασκευή αποχετευτικού δικτύου ομβρίων στο Ακρογιάλι Νέας Περάμου, έργο που έχει ξεκινήσει, προϋπολογισμού 5,6 εκατομμυρίων ευρώ, β) τη διευθέτηση τμήματος του χειμάρρου Αγίας Παρασκευής, προϋπολογισμού 4,4 εκατ. ευρώ, και γ) μόλις ολοκληρωθεί η διευθέτηση του τμήματος του χειμάρρου Αγίας Παρασκευής, πρέπει να προχωρήσει η εκτροπή μέρους της παροχής του προς τον χείμαρρο Μαυράτζα με κλειστή διατομή, έργο προϋπολογισμού 21 εκατ.

Έχουμε επίσης τον ορισμό τεχνικού συμβούλου για εκπόνηση μελέτης για έργο στο ρέμα Καμάρες Μεγάρων.

Επιπλέον, αμέσως μετά από την καταστροφική πυρκαγιά του Ιουλίου 2018, η Περιφέρεια Αττικής έσπευσε να χρηματοδοτήσει την Αποκεντρωμένη Διοίκηση (διότι αυτή έχει την αρμοδιότητα για ορεινούς όγκους και την ορεινή κοίτη των ρεμάτων) για τα απαραίτητα έργα, ανάσχεσης και αντιδιαβρωτικά, με το ποσό των 13,5 εκατομμυρίων ευρώ. Η σχετική πρόταση της διοίκησης Δούρου εγκρίθηκε με απόφαση του υπουργείου Οικονομικών στις 6 Σεπτεμβρίου 2018. Τα έργα αυτά είναι σήμερα υπό υλοποίηση από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση.

Τέλος, να σημειωθεί ότι τα ρέματα που φούσκωσαν, όπως της Πίκας, είχαν εγκαίρως καθαριστεί με ενεργές εργολαβίες από τη διοίκηση Δούρου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL