Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.0°C25.9°C
3 BF 34%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.4°C26.5°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C24.4°C
2 BF 51%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.7°C21.0°C
2 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
24.0°C24.0°C
1 BF 40%
Χωρίς τέλος η τακτοποίηση αυθαιρέτων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Χωρίς τέλος η τακτοποίηση αυθαιρέτων

Στο διηνεκές τακτοποίηση των αυθαιρεσιών και των παράνομων αλλαγών χρήσεων ετοιμάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας χωρίς καν να ενεργοποιεί τις θεσμοθετημένες δημόσιες δομές ελέγχου (περιφερειακά και τοπικά παρατηρητήρια ελέγχου δόμησης), η οποία προστίθεται στη διαδικασία που ξεκίνησε το 2009 (νόμος Σουφλιά) με τη "διατήρηση" των ημιυπαίθριων.

Μια διαδικασία που ολοκληρώνεται από τον ιδιώτη μηχανικό μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας του ΤΕΕ και του ιδιώτη ενδιαφερόμενου χωρίς κανέναν έλεγχο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ποιότητα του δομημένου περιβάλλοντος.

Όπως ανακοίνωσαν χθες το απόγευμα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Χατζηδάκης και ο υφυπουργός Δ. Οικονόμου μετά από συνάντησή τους με τον πρόεδρο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Γ. Στασινό και τον πρόεδρο των ιδιοκτητών ακινήτων Στ. Παραδιά, "θα δοθεί μια παράταση για την τακτοποίηση αυθαιρέτων μέχρι τα τέλη Ιουνίου του 2020. Η παράταση αυτή θα είναι η τελευταία για την κατηγορία 5, για τα βαριά αυθαίρετα. Από τον Ιούνιο και μετά δεν θα υπάρξει άλλη τέτοια δυνατότητα γι’ αυτή τη συγκεκριμένη κατηγορία".

Η προθεσμία έληξε στις 8 Σεπτεμβρίου. Η εν λόγω κατηγορία αφορά κραυγαλέες παραβάσεις με υπέρβαση των πολεοδομικών μεγεθών (κάλυψη, δόμηση κ.ο.κ.) πάνω από το 40 % για τις άλλες τέσσερις κατηγορίες οι σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις θα είναι έτοιμες έως το τέλος του χρόνου, όπως αναφέρθηκε. Κατά τον υπουργό, από τον Ιούνιο και μετά στο ειδικό χρηματικό πρόστιμο υπαγωγής θα προστεθεί άλλο ένα 20% και για κάθε χρόνο καθυστέρησης ένα επιπλέον 5%.

Η ηγεσία του ΥΠΕΝ επιχειρεί να εμφανίσει σαν "κλειδί" στη νέα ατελεύτητη τακτοποίηση των αυθαιρέτων την έκδοση ηλεκτρονικής ταυτότητας του κτηρίου (ο φάκελος με τις άδειες, δηλώσεις τακτοποίησης κ.λπ.), η οποία προβλέπεται να είναι υποχρεωτική από τον νόμο του 2017 για τον έλεγχο και την προστασία του δομημένου περιβάλλοντος για ιδιωτικά κτίσματα που μεταβιβάζονται.

Ο υφυπουργός, που ανέλαβε να εξειδικεύσει τα της ηλεκτρονικής ταυτότητας, ανέφερε τα ήδη προβλεπόμενα για την έκδοση ταυτότητας ανά κτήριο και ανά διηρημένη ιδιοκτησία. Για τα παλιά ιδιωτικά κτήρια και στις διηρημένες ιδιοκτησίες, όταν εφαρμοστεί η ταυτότητα, εκτός της βεβαίωσης τρωτότητας θα προστεθεί στα δικαιολογητικά και στατική μελέτη σε βάθος πενταετίας, όπως είπε.

Σημείωσε ακόμη, χωρίς να προσδιορίσει το πότε, ότι "οι προβλεπόμενοι, από τη σημερινή νομοθεσία, έλεγχοι των δηλώσεων αυθαιρέτων σε ποσοστό 5% που δεν έχουν ενεργοποιηθεί θα ενεργοποιηθούν πάρα πολύ γρήγορα. Θα γίνονται από ιδιώτες ελεγκτές δόμησης και προφανώς στην περίπτωση που θα εντοπίζονται αυθαιρεσίες θα υπάρχουν σοβαρές κυρώσεις".

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γ. Στασινός μεταξύ άλλων ανέφερε ότι είναι έτοιμο το ηλεκτρονικό σύστημα καταγγελιών αυθαιρέτων, "στο οποίο θα μπορεί οποιοσδήποτε να καταγγείλει κάποιον που χτίζει σήμερα αυθαίρετο και θα πηγαίνει ένας ελεγκτής δόμησης να το ελέγχει και θα έχει και βαριά πρόστιμα". Όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του, το ΤΕΕ θα αναλάβει και τη λειτουργία του Ηλεκτρονικού Μητρώου Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτηρίων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL